Kuva Shutterstock

Grillistä valmistuu terveellistä, kevyttä ja ravintorikasta ruokaa, kunhan tuntee niksit.

Grillaaminen on periaatteessa mainio tapa valmistaa ruokaa. Siinä ei tarvitse käyttää rasvaa, tulikuumassa grillissä raaka-aineet kypsyvät nopeasti ja niiden ravintoaineet säilyvät hyvin.

Grillaaminen on kuitenkin taitolaji. Kokin on huolehdittava hygieniasta, kun ruokaa valmistetaan ulkona raa'asta lihasta tai kalasta. Kylmäketjun on toimittava kaupasta kotiin asti, koska useimmat mikrobit lisääntyvät nopeasti 20-40 asteessa. Jo muutaman tunnin säilytys huoneenlämmössä tai ulkona grillin kupeessa pilaa ruoan.

Hätähousujen hommaa perinteinen grillaus ei myöskään ole. Sillä vaikka ruoka kypsyy grillissä nopeasti, hiilloksen valmistumiseen pitää varata aikaa puolisen tuntia. Toisaalta saman ajan voi pitää lihaa, jauhelihaa lukuun ottamatta, huoneenlämmössä. Silloin lihan lämpötila ehtii tasaantua ja se paistuu tasaisesti.

Älä käristä

Grillin ääressä tärkeintä on vahtia ruoan väriä, sillä käristämistä pitää varoa.

- Mustuneen elintarvikkeen syöminen ei ole terveydelle hyväksi, sanoo ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen Helsingin yliopistosta.

- Mustaksi palaneessa ruoassa on polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä. Ne syntyvät epätäydellisen palamisen seurauksena ja niiden tiedetään lisäävän syöpäriskiä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan ruoan PAH-yhdisteistä yli 80 prosenttia tulee lihavalmisteista. Riski on suurimmillaan silloin, kun lihaa grillataan hiilien päällä tai paistetaan nuotiossa.

Haitallisia yhdisteitä muodostuu juuri silloin, kun rasva valuu grillihiilille.

Ennen kuin grillipaniikki iskee, kannattaa muistaa että PAH-yhdisteitä on kaikkialla ympäristössä. Niitä muodostuu luonnostaankin, esimerkiksi metsäpaloissa ja tulivuorenpurkauksissa.

Ruoan PAH-yhdisteiden määrää voi vähentää jo sillä, että pyyhkii valmiiksi marinoidun lihan pinnan ennen grillausta, sillä hiillokseen tippuva marinadi syttyy helposti tuleen. Samaten paistettavan ruoan suojaaminen esimerkiksi foliolla estää tummumista.

Käristetty ruoka on suhteellisen pieni haitallisten yhdisteiden lähde. Suurin osa PAH-yhdisteitä tulee elimistöön fossiilisten polttoaineiden käytöstä niin tehtaiden ja talojen piipuista kuin autojen pakoputkista. Kaikista pahiten itseään myrkyttää tupakoitsija, joka vetää PAH-yhdisteitä suoraan keuhkoihin. Myös savusaunojat, nuohoojat ja asfalttimiehet altistuvat haitallisille yhdisteille.

Mustuneet makkarat näyttävät jo niin vaarallisilta, että harva niitä mielellään syö, mutta myös kasvisten käristämistä kannattaa välttää. Niiden palaminen ei ole terveydelle yhtä suuri riski kuin lihatuotteiden kärventyminen, mutta ylikypsentäminen ei tee hyvää vitamiineille.

- Kasvisten mustumisen haittavaikutuksista on vähän tieteellistä tietoa. Kasviksissa kärventyneet osat palavat hiileksi. Ei hiili varmasti hyvää ole, mutta sitä käytetään pieninä määrinä jopa elintarvikevärinä. Mustaksi palaneessa ruoassa on kuitenkin aina haitallisia yhdisteitä, Heinonen sanoo.

Lämpö kohdilleen

Ruoan palamisen voi estää säätelemällä grillin lämpötilaa ja välttämällä avotulta. Jos vahinko ehtii tapahtua ja ruoka kärventyy, sitä ei pidä syödä.

Grilliä ei pidä lämmittää kyllästetyllä puulla tai kävyillä, koska ne palavat epätäydellisesti. Palamisreaktiosta jää jäljelle hiiliyhdisteitä. Sen sijaan grilliin voi laittaa puhdasta kuivaa puuta tai laadukkaita hiiliä.

Kun grillin on saanut syttymään, alkaa odotus. Grillauksen saa aloittaa aikaisintaan 20-30 minuuttia hiilten sytyttämisen jälkeen. Silloin paistolämpötila on sopiva, ruokakin saa mukavan pehmeän maun.

Milloin grillin lämpötila sitten on oikea? Hiilet ovat sopivia grillaukseen, kun ne hehkuvat punaisina ja rasvan tippuminen hiilten päälle ei sytytä niitä liekkeihin. Ruokaa ei kuitenkaan saa unohtaa grilliin, vaan paistumista on valvottava. Lämpötilan säätely onnistuu grilliritilän korkeutta muuttelemalla.

Mikä grilli paras?

Hiiligrillin aromi on pistämätön, mutta kaasu- tai sähkögrillin saa nopeasti käyttöön ja puhdistus on helpompaa. Grillaajan ei tarvitse pelata sytytysnesteillä tai huolehtia kuumasta tuhkasta. Kaasu- ja sähkögrillissä ruoka ei myöskään pala niin herkästi, koska lämpö on nappulasta säädettävissä.

Hiiligrillissä voi paitsi grillata myös savustaa. Ruokaan tulee myös aito grillin maku ja hiilloksen luomaa tunnelmaa ei saa sähköllä tai kaasulla. Laadukas grillihiili on puristettu kuivasta puupurusta tiiviiksi massaksi ja se säilyttää lämmön pitkään. Sytytysnesteen käyttöä on hyvä välttää, jotta siitä ei synny sivumakua ruokaan.

Sytytysnesteen sijaan kannattaa kokeilla tuohta. Nuotiossa ei pitäisi polttaa tuoretta puuta, joka antaa ruoalle helposti kitkerän maun. Avotuli on ihailua, ei paistamista varten, sillä se ei tee hyvää sen enempää ruoan maulle kuin ravintosisällölle. Makkarakin kypsyy maukkaimmaksi hiilloksella.

Kasvikset mukaan

Terveyden kannalta tärkeämpää kuin valmistusmenetelmä on kuitenkin se, mitä lautaselle laittaa. Jos grillissä tirisee usein makkara, huonojen rasvojen ja suolan tuomia kesäkiloja on vaikea välttää.

Kala, broileri ja kokoliha ovat hyviä vaihtoehtoja. Kasviksista, kalasta tai broilerista saa mukavia grillivartaita. Rasvainen kala on melko kaloripitoinen, mutta sen rasva on laadultaan erinomaista.

Kasviksista muun muassa paprika, tomaatti, maissi, kesäkurpitsa, munakoiso ja sipuli sopivat erinomaisesti grillaukseen. Kasvisten erilaiset kypsymisajat vaativat grillaajalta huolellisuutta, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Ritilät on hyvä sivellä kasviöljyllä, jotta rasvattomat grillattavat ruoat eivät jämähdä kiinni.

Kokonaiset sipulit ja perunat kypsyvät hitaasti. Myös juurekset vaativat pidemmän kypsymisajan kuin muut vihannekset. Kasvikset voi halutessaan pilkkoa sopivan kokoisiksi siivuiksi.

Säilytä ravintoaineet

Kaikki käsittely, pilkkominen ja lämmittäminen saavat aikaan ravintoaineiden hapettumista. Grillatessa osa kasvisten hyvää tekevistä aineista menetetään väistämättä, mutta ei kaikkea.

- Mikäli grillaaminen ei ole päivittäinen ruoanvalmistusmenetelmä, ei tästä tarvitse olla kovin huolissaan, toteaa ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä.

Sitä paitsi joillekin raaka-aineille kuumennus sopii paremmin kuin hyvin.

 - Esimerkiksi tomaatin lykopeeni imeytyy paremmin, kun tomaattia on kypsennetty. Myös porkkanan betakaroteenille käy samoin. Kasviksia kannattaakin syödä sekä kypsennettynä että raakana.

Parhaiten ravintoaineet säilyvät, kun kypsennys käy nopeasti, matalassa lämpötilassa ja mahdollisimman vähällä käsittelyllä.

Asiantuntija Marina Heinonen, ravinnon turvallisuuden professori, Helsingin yliopisto

Tutustu herkullisiin ja kevyisiin grilliresepteihimme!

Lue myös
Kesä on vähemmän vaarallinen kuin luulet

 • Käytä kylmälaukkua, kun kuljetat lihatuotteita lämpimässä säässä.
 • Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen grillaamista.
 • Älä grillaa lihaa, joka ei ole kokonaan sulanut. Se jää raa'aksi.
 • Varaa aikaa, jos käytät hiiligrilliä. Kypsennä ruoka vasta kun hiillos hehkuu riittävän paksuna kerroksena.
 • Vältä marinadin ja rasvan tippumista grilliin. Älä töki pihviä ja kasviksia haarukalla, vaan käytä pihtejä tai lastaa.
 • Älä missään vaiheessa sekoita keskenään raakoja ja kypsiä aineksia.
 • Raa'an lihan marinadia ei saa valella kypsälle lihalle eikä kypsää lihaa käsitellä samoilla välineillä ja alustoilla kuin raakaa.
 • Alumiinifoliopaperi ja grilliwokkipannu ovat hyviä apuvälineitä, kun ruoka tarvitsee hauduttamista. Myös vartaat monipuolistavat ruoanlaittoa.
 • Jos grillaat paljon lihaa, harkitse esikypsennystä uunissa.
 • Grillaa lopuksi vain makuraidat. 
vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

 • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
 • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
 • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti