Kun pimeys väistyy, painonhallinta helpottuu, koska elimistö ei enää huuda nopeita hiilihydraatteja: pullaa ja suklaata.

Energiaa aamusta

Huomenta! Jotta energiaa riittäisi koko päivälle, satsaa aamupalaan. Jos se on sinulle tuntematon ateria, tee siitä tuttu. Näin estät kiljuvan nälän  ja naposteluhimon heti alkuunsa.

— Painonpudottajan on hyvä pitää verensokeri mahdollisimman tasaisena. Holtitonta nälkää ei saisi tulla, fysioterapeutti ja omavalmentaja Terhi Savolainen Vierumäen urheiluopistolta sanoo.

Hyvä aamupala kannattaa rakentaa pienen lautasmallin mukaan: neljännes hiilihydraatteja, neljännes proteiinia ja puolet kasviksia, hedelmiä tai marjoja.

Lisäksi kalsiumia ja hyviä rasvoja. Tuoreita marjoja odotellessa aamupuuron tai smoothien sekaan kannattaa ripotella runsaasti pakastimeen unohtuneita marjoja ja piristykseksi tuoretta raparperia. Helppoa ja herkullista!

Kevytkin täyttää

Työpaikkaruokalassa olisi tarjolla makkaraa ja muusia, mutta kesäkuntoon haluava valitsee kevyemmän vaihtoehdon, esimerkiksi keittoa. Unohda myös marina mauttomista talvitomaateista ja satsaa salaattipöydän antimiin. Kun täytät lautasen yli puolilleen kasviksilla, et vahingossakaan mätä pääruokaa liikaa.    

Jos olet tottunut rasvaiseen tai suolaiseen ruokaan mutta syöt sinnikkäästi kevyemmin, terveellinen ruoka alkaa pian maistua hyvältä. Tutkimusten mukaan opimme uudet ruokatottumukset jo kolmessa viikossa. Miten kannustava tieto!

Sitä paitsi kevyen aterian kylkeen sopii ottaa pala leipää. Todellakin: leipää SAA syödä.

— Monella on väärää tietoa syömisestä. Luullaan, että viljaa pitää välttää. Mutta kuituja tarvitaan! Ne ovat lihastemme polttoaine, bensa jonka avulla jaksamme.
Pastaa ja riisiä sen sijaan voit hiukan karsia. Laihduttajan tulisi syödä hiilareiden sijaan enemmän proteiinia. Niitä saa esimerkiksi kanasta, linsseistä ja raejuustoa.

— Aamupäivällä aineenvaihdunta on vilkkaimmillaan, joten lounaasta ei saa tinkiä. Iltapäiväkolmeen mennessä tulisi olla kerätty puolet päivät energiantarpeesta.

Väriä välipaloista

Iltapäivällä kahden kolmen maissa on seuraavan aterian aika. Se voi olla vaikka hedelmä tai marjoilla höystetty viili. Kesän makua siihen saat ulkomaisista kirsikoista ja mansikoista, jotka tulevat myyntiin ennen oman maan satoa.

Pelkkä kahvikupillinen on huono valinta, sillä kahvi poistaa nesteitä ja häiritsee kehon nestetasapainoa.

— Moni luulee, että iltapäivän päänsärky johtuu kahvivajeesta, vaikka kyse olisi veden puutteesta. Kahvikupillista kohden kannattaisi aina juoda lasi vettä, Terhi Savolainen sanoo.

Skarppaa jo kaupassa

Päivällinen on usein se hetki, jolloin mopo karkaa käsistä. Keväällä tämänkin mopon hallinta on helpompaa, sillä ehdit kauppaan valoisaan aikaan ja jaksat paremmin vastustaa kiusauksia.

Hengaa hetki pidempään hedelmä- ja vihannesosastolla ja täytä jo ostoskori lautasmallin mukaan: puolet värikkäitä vihanneksia ja hedelmiä.

Tutustu myös tuoreisiin yrtteihin, niillä saat ruokiin makua ilman suolaa.

Jos olet noudattanut ateriarytmiä, huomaat ettet tarvitsekaan neljää perunaa, yksi riittää. Kalaa tai kanaa kämmenen kokoinen pala, loppuosa lautasta kaikkea värikästä: vihreää salaattia, punaista paprikaa, oranssia pork­kanaa.

Älä tuomitse itseäsi, jos et jaksa vastata luonnon kutsuun vaan jumiudut sohvalle. Lepää luvan kanssa, mutta älä syö ajankuluksi. Televisiotakin voi katsoa ilman, että käsi hamuaa herkkuja. Kun olet kerran ohittanut keittiön suklaakätkön, seuraava kerta on helpompi.

— Ruokailun rytmittäminen vaikuttaa niin, ettei turhia mielitekoja tule. Jos haluat jotain hyvää, tee vaikka marjarahkaa.

Se, mitä syöt, on yhtä tärkeää kuin se, miten syöt. Hitaus on hyväksi: tällöin syljen entsyymit ehtivät alkaa sulattaa ruokaa ja elimistö tajuaa, milloin energiaa on saatu tarpeeksi ja syömisen voi lopettaa.

Lue lisää
Paino hallintaan -teemasta

Ruokaohjeita
Kevyt viikko
Sopivasti kuitua
Grillaa kevyesti
Ateriat alle 400 kcal
 

Vatsaa voi huijata myös juomalla pari lasillista vettä ennen ateriaa. Tällöin vatsa tuntuu täydemmältä ja tulee syötyä vähemmän.
Juo pari litraa vettä päivässä. Kofeiinipitoisia juomia kannattaa välttää, sillä ne poistavat nesteitä. Jos juot kupin kahvia, juo myös lasi vettä.

vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti