Kotona on hyvä olla kasviksia, marjoja, hedelmiä ja leipä. Osta pastat ja jauhot täysviljaisina ja maitotuotteet vitaminoituina. Leivälle varaat margariinia, jossa on rasvaa 60 %. Jos olet kasvissyöjä, laihduttaja tai odottaja, sinun pitää olla vielä tarkempi ruokakaupassa.

1. Kasvissyöjälle sieniä ja papuja

Kasvissyöjän vitamiinitarve riippuu siitä minkälaista ruokavaliota hän noudattaa. Tarkkana on oltava, jos ruokavalioon ei kuulu kalaa tai jos on jättänyt pois kaikki eläinkunnan tuotteet.

Mistä puutetta?

Kasvissyöjän tulee pitää erityistä huolta D-vitamiininsaannistaan, joka on kaikilla suomalaisilla niukkaa. Kaikki eläinkunnantuotteet maitoa ja kananmunia myöten hylännyt vegaani tarvitsee myös B12-vitamiinia, jota ei ole missään kasvikunnan tuotteessa sekä mahdollisesti B2-vitamiinia eli riboflaviinia.

Purkille vai ei?

Kasvisvoittoista sekaruokaa syövän D-vitamiininsaanti pysyy kohdallaan, jos syö kalaa 3–4 kertaa viikossa, juo 3–4 lasillista D-vitaminoituja maitotuotteita päivässä ja levittää leivälle vitaminoitua margariinia. Jos ei syö kalaa, puolitoista litraa D-vitaminoituja maitotuotteita päivässä riittää D-vitamiinin saantiin. D-vitamiinia on myös metsäsienissä, esimerkiksi desilitrasta kantarelleja tai suppilovahveroita saa päivän D-vitamiinit.

Vegaani tarvitsee D-vitamiinia ja B12-vitamiinia lisänä. B2-vitamiini riboflaviinin saannin voi varmistaa syömällä maissihiutaleita, soijapapuja ja erilaisia kaaleja.

2. Laihduttajalle vielä parempaa

Kun energiansaanti vähenee, ruoan hyvästä koostumuksesta saa lipsua yhä vähemmän. Turhaa rasvaa ja sokeria tulee välttää. Ne ovat ravinnon tilarohmuja, jotka sisältävät paljon energiaa mutta niukasti tarpeellisia ravintoaineita kuten vitamiineja.

Mistä puutetta?

Laihduttajalla voi pienemmästä ravintomäärästä johtuen olla puutetta lähes kaikista vitamiineista.

Purkille vai ei?

Laihdutuksen aikana voi rauhassa käyttää monivitamiinilisiä. Kun laihdutus on ohi ja laihduttaja palaa monipuoliseen, terveelliseen sekaravintoon, myös vitamiinilisien tarve loppuu.

Laihduttajankin kannattaa sivellä leivän päälle vitaminoitua margariinia. Se takaa rasvaliukoisten vitamiinien lisäksi välttämättömien rasvahappojen saannin.

3. Lapselle monipuolista ruokaa

Lapsi ei tarvitse vitamiinilisiä, jos hän syö monipuolisesti, eikä aterioita korvata karkilla tai muilla napostelutuotteilla. Säännön vahvistaa poikkeus, sillä D-vitamiinia lapsen elimistö tuottaa niin niukasti, että se on saatava lisänä.

Mistä puutetta?

Lapsilla D-vitamiinia muodostuu auringonvalon vaikutuksesta iholla vähemmän kuin aikuisilla, joten lasten D-vitamiinin saanti tulee turvata. A-vitamiinia lapset voivat saada liikaakin.

Purkille vai ei?

Lapsille annetaan D-vitamiinia lisänä vauva-ajasta lähtien läpi vuoden. Jos kotona juodaan vain luomumaitotuotteita, joihin ei lisätä D-vitamiinia, vitamiinilisän tarve on suurempi.

A-vitamiinia lapsi saa tarpeeksi kasviksista, joissa oleva A-vitamiinin esiaste muuttuu kehossa tarpeen mukaan vitamiiniksi. Alle yksivuotiaiden ruokavaliossa suositellaan välttämään maksaa kokonaan ja alle kouluikäiset voivat syödä maksamakkaraa ja maksaa huoletta silloin tällöin.

4. Ikääntyvälle D- ja B-vitamiinilisä

Vanhetessa D-vitamiinin tarve lisääntyy, jotta ikääntyvä luusto ei haurastu. Haurastumista kutsutaan osteoporoosiksi. Jos ruokahalu heikkenee ja syödyn ruoan määrä vähenee, vitamiinien saanti voi heiketä yleisesti.

Mistä puutetta?

D-vitamiinin ja mahdollisesti B12-vitamiinien saantiin on kiinnitettävä huomiota. Iho ei enää tuota D-vitamiinia auringonvalossa yhtä tehokkaasti kuin ennen ja mahalaukun eritystoiminnan heiketessä B12-vitamiini ei imeydy tehokkaasti.

Purkille vai ei?

Ikääntyvien kannattaa nauttia D-vitamiinilisää pimeänä vuodenaikana. Jos ulkoilee vähän, vitamiinilisää voi huoletta syödä läpi vuoden. B12-vitamiinin tarve on yksilöllisempää ja sitä voi syödä vitamiinilisänä, jos siihen todetaan tarvetta.

5. Naisille täysjyväistä ja hedelmäistä

D-vitamiinin saanti on kaiken ikäisillä naisilla yleisesti suosituksia vähäisempää. Vitamiinien saantiin pitää kiinnittää erityistä huomiota, kun suunnittelee tai odottaa lasta. Silloin tiettyjen vitamiinien tarve lisääntyy ja osaa pitää varoa.

Mistä puutetta?

Harva nainen saa tarpeeksi D-vitamiinia tai folaatteja. Raskaana olevat naiset tai raskautta suunnittelevat tarvitsevat erityisen runsaasti folaatteja, sillä ne osallistuvat solujen jakautumiseen. Raskaana olevan tulee myös välttää liikaa A-vitamiinin saantia, joka voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa sikiölle epämuodostumia.

Myös C-vitamiinin saannista kannattaa pitää huoli, sillä se edistää raudan imeytymistä, josta naisilla saattaa olla puutetta.

Purkille vai ei?

D-vitamiinia suositellaan pimeään vuodenaikaan nautittavaksi vitamiinilisinä, muut vitamiinilisät ovat turhia.
Folaattien puute kertoo lähinnä yksipuolistuneesta ruokavaliostamme, jossa energiaa saadaan liikaa rasvasta ja sokerista. Folaatit saa tasapainoon, kun syö suositellut puoli kiloa kasviksia, marjoja ja hedelmiä päivässä ja lisäksi 6–9 palaa täysjyväleipää.

Jotta raskaana oleva nainen ei saa liikaa A-vitamiinia, maksaruokia tulee välttää odotusaikana. Maksamakkaraa voi syödä pieniä määriä.

Asiantuntijana elintarviketieteiden lisensiaatti Eeva Voutilainen Helsingin yliopistosta.

Lue lisää hyvästä ruokavaliosta.

vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti