Geenit peritään ja ne pysyvät. Uusien tutkimusten mukaan voit kuitenkin virittää omat perintötekijäsi huippukuntoon oikealla ruokavaliolla. Lue kuinka temppu tehdään.

Synnymme maailmaan geeniemme kanssa. Emme voi noukkia pahoja geenejä pois emmekä liioin lisätä hyviä. On siis vain tuurista kiinni, millaisilla geeneillä meitä siunataan.

Vai onko sittenkään? Aikaisemmin ajateltiin, että geenit ovat kiveen kirjoitettuja ja kohtalomme on sinetöity niihin. Nyt tiedetään, että geenit ovat pikemminkin kuin termostaatti, jota voimme säätää elintavoillamme. Jos väännämme termostaatin kohtaan ”sohvaperuna”, erilainen valikoima geenejä aktivoituu kuin jos väännämme sen kohtaan ”säännöllinen liikunta”.

Samoin jos syömme ”paljon kasviksia”, käännämme päälle erilaisen valikoiman geenejä kuin jos termostaatti on kohdassa ”roskaruokaa”. Syömällä voimme siis kirjaimellisesti vaikuttaa siihen, ruokimmeko ”hyviä” vai ”pahoja” geenejä.

Geenit eivät kuitenkaan voi nyhjäistä tyhjästä. Ensinnäkin, itse geenit on tehty jostakin. Raaka-aineiden, josta ne valmistavat proteiineja, on tultava jostakin. Ja energian, jolla koko tämä mylly pyörii, on tultava jostakin. Tämä kaikki tulee syömällä, ja siksi syömisellä on suuri vaikutus geeniemme toimintaan.

Vahvista perustaa

Terveytemme kannalta DNA-nauha, jossa geenimme sijaitsevat, on kallein omaisuutemme. Jos yhden solumme DNA-nauha vedettäisiin suoraksi, sen pituus olisi kaksi metriä; ja jos yhden ihmisen kaikkien solujen DNA virkattaisiin yhteen ja vedettäisiin suoraksi, se ulottuisi Maasta Kuuhun ja takaisin.

Kuvittele, että sinulla olisi näin pitkä nauha mitä tahansa ja sinun pitäisi varmistaa, ettei siihen tule kierteitä tai solmuja tai ettei se katkeile vääristä kohdista. Urakka olisi mahdoton, mutta tätä tapahtuu soluissamme koko ajan. Jos DNA:lta kuitenkin puuttuu raaka-aineita, joista se rakentaa tai korjaa itseään, terveytemmekin alkaa rapistua.

DNA-nauha muodostuu neljästä kemiallisesta kirjaimesta — adeniinista, sytosiinista, guaniinista ja tymiinistä — mutta näitä ei olisi olemassa ilman B-vitamiineja. Ne kaikki rakennetaan B3- ja B6-vitamiineista sekä foolihaposta.

Koska B-vitamiinit ovat osa DNA-nauhan rakennetta, niiden puutostila tekee DNA:sta hauraamman ja helpommin vaurioituvan. Nämä vauriot kiihdyttävät ikääntymistä ja lisäävät riskiä sairastua syöpään ja muihin sairauksiin.

Ruoki rakentajia

Toinen ravinteiden ryhmä, joita DNA tarvitsee, ovat aminohapot. Osa tarvitsemistamme aminohapoista valmistuu elimistössämme, osan saamme ravinnon mukana. Paras aminohappojen lähde on eläinperäinen ravinto.

Kasvissyöjien on kerättävä aminohapponsa pavuista, riisistä ja hernekasveista.

DNA sisältää ohjeet siitä, miten aminohapoista rakennetaan proteiineja. Proteiinit taas ovat solujen todellisia työhevosia, jotka saavat asiat tapahtumaan. Jos emme saa ravinnosta riittävästi aminohappoja, solumme eivät voi rakentaa tarvitsemiaan proteiineja.

Aminohappojen saannissa tärkeää on paitsi ruoka myös sen valmistustapa. Mitä paistetumpaa liha tai kala on, sitä huonompilaatuiseksi aminohapot menevät. Tämä johtuu siitä, että paistettaessa proteiinit ja sokerit yhdistyvät tavalla, jonka seurauksena ne eivät hajoa ruoansulatuksessa aminohapoiksi. Päinvastoin ne voivat ”liimautua” solujen kalvoille ja vahingoittaa niitä. Samoja vahingollisia tuotteita syntyy, jos syö paljon sokeria.

Suojaa pommeilta

Perimämme joutuu päivittäin tuhoisien iskujen kohteeksi. Pahimpia pommittajia ovat vapaiksi radikaaleiksi kutsutut lyhytikäiset molekyylit, joita syntyy esimerkiksi solujen energiatuotannon sivutuotteena. Paras suoja niitä vastaan ovat antioksidantit, jotka sieppaavat vapaita radikaaleja.

Tunnetuimpia antioksidantteja ovat C-vitamiini, E-vitamiini ja seleeni. Antioksidantteja on kuitenkin paljon muitakin, kuten karotenoidit ja flavonoidit.

Paras tapa löytää hyvät antioksidantin lähteet on katsoa hedelmien ja kasvisten väriä. Esimerkiksi mustaherukka on sysimusta, koska pigmentin väriaineet suojaavat sen DNA:ta UV-säteilyn aiheuttamilta vaurioilta. Kun syömme mustaherukoita, voimme käyttää näitä väriaineita oman DNA:mme suojelemiseen. Tutkimuksissa on todettu, että antioksidantit vähentävät DNA:n vaurioita ja suojaavat näin elimistöä rappeumasairauksilta ja syöviltä.

Torju tulehdus

Antioksidanteilla, flavonoideilla, karotenoideilla ja kasvien polyfenoleilla on myös täsmällisempiä vaikutuksia. Monet niistä vaikuttavat suoraan geeneihin, joko kääntämällä ne päälle, jarruttamalla niiden toimintaa tai sammuttamalla ne kokonaan. Vaikka tutkimus on vasta lapsenkengissään, jotain sentään tiedetään.

Viime vuosina on voitu osoittaa, että kasvien polyfenolit taistelevat tulehdusta vastaan. Näitä ovat esimerkiksi vihreän ja mustan teen sisältämät katekiinit, omenankuoresta saatava kversetiini, appelsiinien hesperidiini ja greipin sisältämä naringiini.

Tulehdusreaktion takana on äärimmäisen monimutkainen geeniverkosto, ja nämä polyfenolit vaikuttavat verkoston eri kohtiin. Siksi niiden joukosta ei kannata valita vain yhtä tai kahta taistelijaa, vaan aloittaa täysrynnäkkö syömällä kasviksia mahdollisimman monipuolisesti.

Voitele konetta

E-vitamiini on tärkeimpiä antioksidanttejamme. Se on rasvaliukoinen, mikä tarkoittaa, että se kerääntyy elimistön rasvaisiin kohtiin, kuten solukalvoille.
E-vitamiini suojelee sydäntä monella eri tavalla. Vaikka kaikki ovat kuulleet pahasta LDL-kolesterolista, harva tietää, että siitä esiintyy kaksi muotoa.

Normaali LDL ei itse asiassa ole kovin vaarallista, mutta jouduttuaan vapaiden radikaalien pommittamaksi, siitä tulee ärhäkämpi: se pureutuu lujemmin ja syvemmälle valtimon seinämiin ja kerää herkemmin plakkia ympärilleen. Näin valtimot alkavat ahtautua ja kovettua.

E-vitamiini estää pahan kolesterolin hapettumista sieppaamalla vapaat radikaalit itseensä. E-vitamiini voi estää sydäntauteja myös ehkäisemällä kolesteroliplakin syntymistä. E-vitamiini jarruttaa plakin syntymisen kannalta keskeisen molekyylin muodostumista, jolloin plakin kertyminen hidastuu.

E-vitamiini vaimentaa myös monien tulehdusreaktioita piiskaavien geenien toimintaa, minkä vuoksi siitä on hyötyä esimerkiksi nivelreumassa.

Korjaa vauriot

Tärkeä DNA:ta suojaava molekyyli on proteiini p53. Se valvoo, että DNA-nauhaan tulleet vauriot korjataan välittömästi. DNA on kuin liukuhihna, joka tuottaa tavaroita. Kun liukuhihnaan tulee vaurio, p53 pysäyttää hihnan ja alkaa korjata.

C- ja D-vitamiinin tiedetään virkistävän p53:n toimintaan. Erityisen tärkeä p53:n kannalta on kuitenkin seleeni. Itse asiassa kun DNA:han tulee vaurio, seleeniä sisältävä proteiini aktivoi p53:n toimintaa ja edistää näin vaurioiden korjaamista.

Koska ikivanhan maaperämme seleeni on huonosti liikkuvaa, vuodesta 1990 kaikkiin lannoitteisiin on lisätty seleeniä. Maasta se kulkeutuu viljaan, ja sen kautta viljatuotteisiin, lihaan ja kananmuniin. Luomuleivästä seleeniä ei saa, mutta eläinten, myös luomueläinten, rehuun sitä lisätään, koska seleeni on välttämätön eläimille ja ihmisille.

Porkkanoiden, kurpitsojen ja paprikoiden sisältämä beetakaroteenilla ja tomaatin sisältämällä lykopeenilla näyttää olevan samanlainen korjaavavaikutus DNA-nauhaan.

Tankkaa polttoainetta

DNA-liukuhihna, jossa proteiinit valmistetaan, tarvitsee energiaa. Se tuotetaan solujen energiatehtaissa eli mitokondrioissa.

Solujen energiatuotantoon voi kuitenkin tulla monenlaisia ongelmia. Kun mitokondriot kirnuavat energiaa, syntyy suuri määrä solun terveyttä uhkaavia vapaita radikaaleja. Suurin osa näistä neutraloidaan saman tien, mutta ajan myötä niitä pääsee enemmän pakoon ja ne hyökkäävät mitokondriaalisen DNA:n kimppuun.

Jos mitokondrioiden DNA:han kertyy paljon vaurioita, ne muuttuvat tehottomiksi. Tiedetään, että vanhojen solujen mitokondriot toimivat takkuillen kuin vanhat autot, eivätkä ne enää kykene tuottamaan riittävästi energiaa. Mitokondrioiden rapistumista pidetäänkin ikääntymistä vauhdittavana tekijänä.

Mitokondrioista on kuitenkin mahdollista pitää huolta elintavoillaan. Tutkimuksissa on todettu, että liikunta kohenttaa niiden toimintaa. Samoin tekee vähähiilihydraattinen ruokavalio. Näiden lisäksi on olemassa entsyymejä ja proteiineja, jotka edistävät energian tuottamista. Niitä voimme saada syömällä oikein.

Jos taas niitä ei saa riittävästi, energiantuotanto kärsii, vaikka koneisto olisi muuten kunnossa.

Sisäelimet ovat parhaita mitokondrioiden ruokkijoita. Energiaa tuottavat entsyymit ja proteiinit ovat nimittäin runsaimmillaan siellä, missä energiaa tarvitaan eniten: sydämessä, maksassa ja muissa kovassa käytössä olevissa lihaksissa.

Hienosäädä lopuksi

Ubikinoni on energiantuotannossa niin tärkeä, että ilman sitä ei tapahdu mitään. Luontainen ubikinonin tuotanto alkaa laskea noin 21 ikävuoden jälkeen. Sitä saa lisää syömällä sisäelimiä, mutta myös lihaa ja soijapapuja.

Alfalipoiinihappo on myös välttämätön tekijä solun enrgiatuotannossa. Kuten ubikinoni myös alfalipoiinihapon määrä alkaa vähentyä nuorena aikuisena. Parhaiten sitä saa sisäelimistä, kasvissyöjä pinaatista ja parsakaalista.

Jos taas ei saa tarpeeksi karnitiinia, rasvojen polttaminen heikentyy. Karnitiinia on runsaasti punaisessa lihassa. Kasvikunnassa parhaita lähteitä ovat pähkinät ja siemenet.

Kreatiinia voisi kuvailla energian palauttajaksi. Kretiinia on vähärasvaisessa punaisessa lihassa ja lohessa. Jos kreatiinia ei saada riittävästi ravinnosta, elimistö valmistaa sitä itse aminohapoista, jos tarvittavia aminohappoja on.

Lue lisää

Auttaako antioksidantti?
Ruokavalion palat kohdalleen
Vitamiineilla täsmähoitoa
 

Vierailija

Osaatko ruokkia geenisi oikein?

Meni uskottavuus koko artikkelilta - valitettavasti: "Samoin jos syömme ”paljon kasviksia”, käännämme päälle erilaisen valikoiman geenejä kuin jos termostaatti on kohdassa ”roskaruokaa”. Syömällä voimme siis kirjaimellisesti vaikuttaa siihen, ruokimmeko ”hyviä” vai ”pahoja” geenejä."
Lue kommentti
vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti