Huokaatko raskaasti koettaessaan tavata mystiseltä vaikuttavia E-koodeja tuoteselosteesta? Vai etkö oikeastaan välitäkään tietää, mitä lisäaineita suusi tuuppaat?

Olipa lisäainetietoutesi niin tai näin, ole huoleti – ne lisäaineet, joita ruoassamme on, on tutkittu ja turvallisiksi havaittu. Näin vakuuttaa elintarviketieteiden tohtori, dosentti Marina Heinonen Helsingin yliopistosta.

Herkistyminen ruoan lisäaineille on harvinaista, mutta silti moni haluaisi vaihtaa lisäaineettomaan. Miksi, kysyy lisäaineiden asiantuntija, sillä turvallisiksi todetut lisäaineet ovat tärkeä osa teollista ruoanvalmistusta.

– Ei lisäaineita huvin vuoksi ruokatarvikkeisiin lisätä, kyllä niillä on oma, hyödyllinen käyttötarkoituksensa. Ne esimerkiksi värittävät, makeuttavat ja säilyttävät elintarvikkeita, hän perustelee.

Heti kärkeen Heinonen haluaa selventää, ettei lisäaineita saa sotkea vieraisiin aineisiin. Siinä, missä EU:n Elintarviketurvallisuusvirasto Evira valvoo tiettyjen lisäaineiden käyttöä elintarvikkeissa, se vahtii samalla, ettei ruokaamme pääsisi vaarallisia, vieraita aineita.

– Vierasaineita ovat esimerkiksi raskasmetallit ja ympäristömyrkyt tai vaikkapa eläinten hoidossa käytettävien lääkeaineiden jäämät.

Osaatko purkaa E-koodit?

Elintarvikkeisiin saa Euroopassa lisätä noin kahtakymmentä eri lisäaineryhmää, jotka sisältävät omat E-koodinsa yksittäisille lisäaineille. Lisäaineryhmiä ovat esimerkiksi hapettumisen estäjät ja säilöntäaineet eli pilaantumista estävät lisäaineet, elintarvikevärit tai ruokien sakeuttajat ja emulgaattorit. Rajansa kuitenkin lisäaineiden määrilläkin: niitä saa lisätä elintarvikkeeseen vain sallitun annoksen.

Suuri osa lisäaineista tulee luonnosta, varsinkin kasvikunnasta. Elintarviketeollisuus käyttää väriaineina muun muassa porkkanasta tuttuja karotenoideja, punasipuleita ja karviaisia värittäviä antosyaaneja sekä kesäiset lehtipuut viherryttävää klorofylliä.

– Jopa sininen väri, jota ei äkkiseltään mieltäisi luonnosta lähteväksi, on usein peräisin levästä. Kananmunasta ja soijasta saadaan emulgaattoreita ja kasvien orgaanisista hapoista säilöntäaineita.

Lähes kaikissa elintarvikkeissa on lisäaineita, Marina Heinonen huomauttaa. Vain peruselintarvikkeet, kuten kasvikset, hedelmät, liha, kala, maito, kaurahiutaleet tai kotimainen omena, ovat lisäaineettomia.

– Jos taas katsotaan aivan ääripäätä, runsaasti lisäaineita löytyy etenkin lihaliemivalmisteista, pussikeitoista, vaahdotetuista kermasuklaavanukkaista, light-virvoitusjuomista ja karkeista.

Lisäaine luo värin ja rakenteen

Mutta miksi lisäaineita? Eikö kuka tahansa kuluttaja valitsisi mieluummin lisäväriaineettoman jätskin kuin porkkanan karoteenilla kellastetun version?

Ei välttämättä. Ruoan väri on tutkimusten mukaan tärkeässä osassa ruokailua, sillä maistaminen on pitkälle näköaistin ryydittämä tapahtuma: ruoan ulkonäöllä ja värillä on iso merkitys sille, mitä ostamme ja syömme.

Lisäaineiden käytöllä voidaan antaa elintarvikkeelle esimerkiksi halutunlainen rakenne. Ilman sakeuttamisaineita pöytämargariinimme ei olisi siinä muodossa kuin sen olemme oppineet tuntemaan tai aurinkokuivattu tomaattilevite sopivan muhevaa siveltäväksi leivälle.

– Lisäaineita välttelevä saattaa joutua sellaistenkin terveysvalintojen eteen, ottaako emulgoimaton ja rasvan laadultaan raskas täysruokakerma vaiko vaihtaa se rypsiöljypohjaiseen mutta sakeutusaineilla varustettuun kevytruokavalmisteeseen.

Oma pointtinsa etenkin vegaaneille on, milloin lisäaine on eläimestä, milloin kasvikunnasta.

– Aika hyvin tieto mielestäni on tarjolla kuluttajille tuoteselosteessa. Usein valmistaja kertoo, onko lisäaineen rasvahappojen lähteenä eläinperäinen rasva vaiko kasvirasva.

Jos haluaa tarkoin varmistaa, mitä lisäaineita elintarvike sisältää, kannattaa hankkia Evirasta E-koodiavain. Se on ilmainen opasvihkonen, jonka voi tilata esimerkiksi  Eviran nettisivujen kautta.

– Nettisivuilta löytyy myös osio "elintarvikkeiden lisäaineet", joka taulukkomuotoisesti kertoo, kuinka paljon missäkin elintarvikkeessa on lisäaineita, tutkija vinkkaa.

Atsovärikohu säikäytti

Entäpä sitten lisäaineiden turvallisuus, riskit ja haitat? Dosentin mukaan kaikkien sallittujen lisäaineiden turvallisuus on selvitetty tarkoin, jotta niitä voi ylipäätään käyttää. Turvallisuus ei ole silti yhtä kuin täydellinen haitattomuus, sillä jotkut saavat lisäaineista yliherkkyysoireita tai suorastaan allergisia reaktioita.

– Tyypillinen tapaus on sellainen, jossa astmaatikko saa hengitysoireita säilöntäaine sulfiitista. Tai jos on herkistynyt tomaatissa olevalle lykopeenille ja syö ruokaa, johon on lisätty lykopeenista peräisin olevaa väriainetta, voi saada suun seutuun punoitusta ja kirvelyä.

Takavuosien atsovärikohu lisäsi pelkoa lisäaineita kohtaan Heinosen mukaan turhaan. Hän itse oli mukana Euroopan Elintarviketurvallisuusviraston EFSAn asiantuntijoiden joukossa selvittämässä atsovärien väitettyä yhteyttä lasten ylivilkkauteen ja kertoo, ettei havainnolle löytynyt tieteellistä perustetta.

– Suomalainen elintarviketeollisuus päätti jo aikaa sitten, ettei atsovärejä käytetä. Hyvä näin, mutta atsoväripelkoisen on muistettava, että niitä tulee tänne tuontielintarvikkeiden mukana, etenkin karamelleissa.

Lisäaineiden yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa tunnetaan parhaiten asetyylisalisyylihapon, esimerkiksi aspiriinin, sekä säilöntäaine bentsoehapon ja askorbiinihapon väliset reaktiot. Jotkut aspiriinille yliherkät saavat siis samantyyppisiä oireita näistä säilöntäaineista.

Ravintolaruoka, myös etnisten ravintoloiden valmistama, saa sisältää vain EU:ssa sallittuja lisäaineita.

– Jos jotakin ei-sallittua löytyy ravintoloiden keittiöistä, se tiedetään heti ympäri Euroopan. Elintarvikkeista vastaavilla viranomaisilla on oma 27 maan sisäinen hälytysjärjestelmänsä.

Tunnista lisäaine

Pakkausmerkinnöissä lisäaine voidaan ilmoittaa esimerkiksi näin: säilöntäaine (Kaliumsorbaatti) tai säilöntäaine (E 202).

Lisäaineita ei ole helppo ryhmitellä yleisyyden mukaan. Eräitä aineita käytetään varsin paljon (= tasolla 1 g:sta/kg ylöspäin) jonkin suuren elintarvikeryhmän tuotteissa, kuten fosfaatteja lihavalmisteissa ja sulatejuustoissa, jolloin niiden kilomääräinen kokonaiskäyttö on suurta. Joitain aineita taas käytetään pieniä määriä (muutama mg/kg tai aina alle g/kg), mutta hyvin monessa elintarvikkeessa, kuten askorbiinihappoa tai lesitiiniä.

Eviran esite Elintarvikkeiden lisäaineet on tilattavana postitse tai ladattavana kotitietokoneelle ilmaiseksi www.evira.fi.

Lue lisää
Lisäaineet puntarissa
Karta, älä säiky lisäaineita
Hyvä vai paha valmisruoka?

Tavallisimmat lisäaineet ja niiden käyttötarkoitukset.

 • Bentsoehappo ja bentsoaatit, E 210, E 211 (säilöntäaine)
 • Sorbiinihappo ja sorbaatit, E 200, E 202  (säilöntäaine)
 • Lesitiini, E 322 (emulgointiain)
 • Rasvahappojen mono- ja diglyserit, E 471 (emulgointiaine)
 • Askorbiinihappo ja askorbaatit, E 300, E 301 (hapettumisen estoaine)
 • Glutamiinihappo ja glutamaatit, E 620, E 621 (arominvahvenne)
 • Pektiini, E 440 (sakeuttamisaine)
 • Aspartaami, E 951 (makeutusaine)
 • Maitohappo ja laktaatit, E 270, E 325 (happamuuden säätöaine)
 • Sitruunahappo ja sitraatit, E 330, E 331 (happamuuden säätöaine)
 • Fosfaatit, E 339, E 450, E 451 ja E 452 (stabilointiaine)
 • Karotenoidit E 160a (elintarvikeväri)

Lähde: Elintarviketeollisuusliitto

vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

 • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
 • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
 • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti