Probiootit pitävät puoliamme. Ne ovat luonnon oma tapa torjua tauteja. Probioottituotteita kehitellään kiivaasti, mutta kaikkiin terveysväitteisiin ei vielä pidä uskoa.

Probiootit ovat eläviä pieneliöitä, joilla on hyviä terveysvaikutuksia. Ne ovat usein alkuperältään ihmisen suoliston ja limakalvojen luontaisia lajeja.  Niinpä niillä voidaan vaikuttaa ruoansulatuskanavan mikrobien keskinäisiin väleihin. Probioottitutkimukset ovat lähteneet ajatuksesta, että suolikanavan mikrobiston muuttaminen paremmaksi vaikuttaisi myös ihmisen hyvinvointiin.

Terveen ihmisen suolistossa on yli kilon verran pieneliöitä. Näiden mikrobien tärkein tehtävä on estää tautia aiheuttavien bakteerien toimintaa, mutta ne vaikuttavat myös elimistön puolustuskykyyn. Haitalliset mikrobit voivat päästä mellastamaan vaikkapa antibioottikuurin jälkeen, kun mahasta ovat kuurilla kuolleet hyvätkin bakteerit.

Vain osa mikrobeista edistää ihmisen terveyttä ja hyvinvointia. Tutkituimmat probiootit ovat maitohappobakteereita ja bifidobakteereita. Ensimmäiset tutkimukset hapanmaitovalmisteiden terveysvaikutuksista tehtiin jo 1800-luvun lopulla, jolloin ukrainalainen tutkija Ilja Metschnikoff markkinoi ajatusta, että maitohappobakteerivaltainen suoliston mikrobisto olisi terveellinen. Tutkimustietoa probioottien tehosta on kertynyt viljalti viimeisten 20 vuoden aikana.

Ei haittaa, ehkä hyötyä

Probioottien nauttimisesta ei ole mitään haittaa, mutta välttämättömiä ne eivät ole. Probioottien käyttöä pidetään turvallisena niin terveillä aikuisilla ja lapsilla kuin niilläkin, joiden puolustuskyky on heikentynyt.

Probiooteilla on monia vaikutusmekanismeja ja vaikutuskohteita, mutta vain osa niistä tunnetaan. Tiedetään, että ne kilpailevat suolistossa ja limakalvoilla haitallisten bakteerien kanssa lisäämällä suolen happamuutta ja käyttämällä niiden ravintoa.

Ne vaikuttavat myös ihmisen vastustuskykyyn esimerkiksi tehostamalla vasta-aineiden tuotantoa suolessa ja limakalvoilla ja lisäämällä puolustusjärjestelmän solujen aktiivisuutta. Tällä hetkellä tutkijat vasta alkavat aavistaa, miten paljon suolikanavan mikrobisto vaikuttaa ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin.

On vielä liian aikaista sanoa, onko probiooteista hyötyä suolistosyöpien, korkean kolesterolin tai reuman ja niveltulehdusten hoidossa. Esimerkiksi probioottien tehoa suolistoperäisten syöpien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa on kokeiltu alustavissa eläinkokeissa. Koe-eläimillä probioottien on todettu hidastavan tai estävän syövän kehittymistä.

Mahan möyrintään

Monilla meistä on kokemusperäistä tietoa siitä, että maitohappobakteerit ovat lievittäneet esimerkiksi turistiripulia. Tutkimuksissa selvimmät näytöt probioottien tehosta onkin saatu ripulin hoidossa. Esimerkiksi lasten rotaviruksen aiheuttamassa ripulissa probioottihoito lievitti oireita ja lyhensi taudin kestoa. Sama on havaittu myös antibioottien aiheuttamassa ripulissa.

Probioottien ennaltaehkäisevä vaikutus on vielä epäselvä eli ei ole varmaa tietoa, pystyykö probiootteja nauttimalla ehkäisemään vatsavaivat. Probioottien hyöty omalle vatsalle, selviää kokeilemalla. Probiootit häviävät suolistosta muutamassa päivässä, kun tuotteen syöminen lopetetaan.

Allergian estoon

Ruoka-aineallergiaan ja tiettyihin atooppisen ihottuman muotoihin liittyy suoliston mikrobitasapainon muutoksia. Tietyt probioottikannat vahvistavat suoliston limakalvon suojaa ja hillitsevät allergista tulehdusta ja  jopa ehkäisevät allergian puhkeamista.

Suomalaistutkimuksessa on todettu, että äidin raskausaikana nauttimat probiootit  ja lapsen  ennen puolen vuoden ikää nauttimat probiootit suojaavat atooppiselta ihottumalta niitä lapsia, joilla on riski sairastua allergiaan. Äidin terveys, ravitsemus ja mikrobisto vaikuttavat lapseen esimerkiksi muuttamalla rintamaidon koostumusta ja lapsen suoliston bakteeristoa.

Lapsen suoliston mikrobiston koostumus riippuu synnytystavasta ja varhaisesta ruokinnasta. Lapsi saa ensimmäiset mikrobinsa äidin synnytyskanavasta ja iholta. Esimerkiksi keisarileikkauksella syntyneiden lasten mikrobisto poikkeaa normaalisti syntyneiden mikrobistosta. Äidinmaito edistää rintalapsella bifidobakteerivaltaista suolistomikrobistoa. Lapsen immuunijärjestelmän normaalille kehittymiselle on tärkeää, että suolisto altistuu monille erilaisille bakteereille. Probioottibakteerit voivat auttaa immuunijärjestelmän kypsymistä.

Hammaspeikkoa vastaan

Probiootit voivat ehkäistä lasten hampaiden reikiintymistä. Jo jonkin verran on todisteita siitä, että probiootit pystyisivät kilpailemaan kariesta ja ientulehdusta aiheuttavia mikrobeja vastaan. Probiootit siis muuttavat suun mikrobikantaa ja vievät haitallisilta bakteereilta elintilaa.

Ylipainon karkotukseen

Jos äiti lihoo raskauden aikana ylen määrin, myös lapsen riski ylipainoon on nelinkertainen. Vaarana on myös sokeriaineenvaihdunnan häiriöt eli raskausajan diabeteksen puhkeaminen. Kun äidin paino nousee, hänen suolistonsa mikrobisto muuttuu. Myös imeväisikäisen tavanomaisesta poikkeava suolistomikrobisto on riski lihomiselle. Suomalaisen tutkimuksen mukaan ravitsemusneuvonta yhdistettynä probioottihoitoon on hyödyttänyt raskaana olevia naisia.

Ylipainon ja suolen mikrobiston yhteyttä tutkitaan paraikaa. Ylipainon hoito perustuu edelleenkin ruokavalioon ja liikuntaan, ja tutkimustulokset osoittavat, onko mikrobeista saatavissa apua.

Mistä ja paljonko?

Probioottikandidaattien valinta tutkimukseen ja tuotekehitykseen on edelleen hakuammuntaa, koska hyviä ominaisuuksia ei voida luotettavasti ennakoida. Suomi on probioottitutkimuksen edelläkävijöitä ja tutkimustulokset on hyödynnetty nopeasti erilaisina tuotteina. Elintarvikkeiden probiootit ovat tavallisesti joko bifidus- tai laktobasillussukuisia mikrobeja.

Probioottibakteereita on maidossa, piimässä, jogurteissa ja juustoista ja niitä on pullotettu tehojuomiin, mehuihin ja marjakeittoihin. Probiootteja myydään myös kapseleina ja jauheina.

Suomalaista probioottipitoiset elintarvikkeet ovat tutkittuja ja valvottuja tuotteita. Elintarvikkeiden tuoteselosteesta voi lukea, mitä mikrobilajia tuotteessa on käytetty ja paljonko tuote sitä sisältää.
Nyrkkisääntö annostelussa on, että yksi annos, eli pikarillinen jogurttia tai lasi piimää, päivässä riittää terveysvaikutusten ylläpitoon. Yliannostuksen vaaraa ei ole.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA vaatii probioottien valmistajilta ja tuotteistajilta lisää tutkimuksia terveillä ihmisillä, ennen kuin tuotteiden terveysvaikutuksia voidaan mainostaa.

Prebiootti tukee probioottia

Prebiootti on kuidunkaltainen sokeriyhdiste, joka ei imeydy ohutsuolessa vaan jatkaa matkaansa paksusuoleen. Prebiootit lisäävät suolistossa tiettyjen hyödyllisten mikrobien määrää eli takaavat probiooteille miellyttävät olosuhteet. Jotta prebiooteista on hyötyä, suolistossa pitää olla entuudestaan hyviä mikrobeja.

Elintarvikkeisiin voidaan lisätä laktuloosia, frukto-oligosakkarideja, inuliinia, oligofruktoosia ja galakto-oligosakkarideja. Näiden liiallinen saaminen voi aiheuttaa vatsakipua, turvotusta ja ilmavaivoja. Prebiootteja on luontaisesti mm. parsassa, artisokassa, sipulissa ja soijapavuissa.

Kun probiootti ja prebiootti yhdistetään saadaan synbiootti. Synbiootteja on kehitteillä mutta ei juuri markkinoilla. Prebiootti voi edistää yhdisteessä olevan probiootin kasvua suolistossa tai sitten niillä molemmilla on omat erilliset tehtävänsä.

Asiantuntijat: lastentautiopin professori Erika Isolauri, Turun yliopisto; professori Atte von Wright, Kuopion yliopisto

vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti