Hyvä ruokavalio sommitellaan kuin palapeli. Tarkista onko lautasellasi vitamiinit ja kivennäisaineet kohdallaan.

Vitamiinit ovat kemiallisia aineita, joilla kaikilla on oma tehtävänsä elimistössä. Niistä kolmeatoista ihmisen tulisi saada ravinnostaan säännöllisesti. Suurinta osaa vitamiineista ihmisen elimistö ei pysty muodostamaan itse. Suomessa erityisen tärkeää on huolehtia D-vitamiinin saannista.

Tärkeä D-vitamiini

D-vitamiinia muodostuu auringon ultraviolettivalon vaikutuksesta iholla. Suomessa ongelmana on lyhyt kesä, valoisaan aikaan hankitut D-vitamiinivarastot eivät riitä talven yli. D-vitamiinia saa ravinnosta erityisesti kalasta. Suomessa maitotuotteita ja joitakin ravintorasvoja vitaminoidaan D-vitamiinin saannin turvaamiseksi. Luomumaitotuotteisiin vitamiinia ei kuitenkaan lisätä. Alle kolmivuotiaiden D-vitamiinin saanti on meillä turvattu D-vitamiinivalmisteilla.

D-vitamiini auttaa ravinnosta saatua kalsiumia imeytymään. Kalsiumia tarvitaan, jotta luuston kunto säilyy hyvänä ja vältytään osteoporoosilta. D-vitamiini vaikuttaa suotuisasti myös immuunijärjestelmään ja vähentää tulehdustautien riskiä.

D-vitamiinia tulisi saada päivässä 7,5 mikrogrammaa ja yli 60-vuotiaiden ja alle 2-vuotiaiden 10 mikrogrammaa. Erityisen paljon D-vitamiinia tarvitsevat lapset, joiden luusto kehittyy ja vanhukset, joiden luusto heikkenee. D-vitamiinivalmisteiden käyttöä suositellaan säännöllisesti vuoden ympäri aina 18-vuotiaaksi asti.

D-vitamiinin puute on meilläkin tunnettu riisitautina. Lisäksi D-vitamiinin puute voi aiheuttaa osteomalaasia eli luun pehmenemistautia. Lievän D-vitamiinin puutteen uskotaan edesauttavan osteoporoosia ja se on liitetty myös monen muun kansantaudin kehittymiseen, kuten diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin.

Kivennäisaineet, mitä ne ovat?

Ruoassamme on useita maaperästä lähtöisin olevia alkuaineita, joista yli 20 ihmiselle välttämätöntä kutsutaan kivennäisaineiksi. Hivenaineiksi kutsutaan niitä välttämättömiä kivennäisaineita, joiden tarve on hyvin pieni. Elimistön runsaimpia kivennäisaineita ovat kalsium ja fosfori, joita on luustossa.

Katse kalsiumiin

Kalsiumia saa erityisesti kalasta ja maitotuotteista. Sitä on vaihtelevia määriä monessa ruoka-aineessa, esimerkiksi kasviksissa ja siemenissä, mutta sen imeytyvyys niistä on heikompi kuin kalasta ja maitotuotteista.

Kalsiumista 99 prosenttia on luustossa ja jäljelle jäävä osa osallistuu solujen väliseen viestintään. Se vaikuttaa hermojen toimintaan, lihasten supistumiseen ja veren hyytymiseen. Ikääntyvillä kalsiumin imeytyminen huonontuu, joten ruokavalioon lisätty kalsium auttaa ehkäisemään luukatoa eli osteoporoosia.

Aikuisilla kalsiumia suositellaan 800 milligrammaa vuorokaudessa, vaihdevuosien jälkeen naiset voivat hyötyä lisäkalsiumista. Lasillisesta rasvatonta maitoa tai muutamasta desilitrasta jogurttia saa kalsiumia noin 240 milligrammaa.

Jos kalsiumia saadaan ravinnosta vähän, elimistö irrottaa sitä verenkierron tehtäviin luustosta. Jos tilanne jatkuu pitkään, se heikentää luun mineraalitiheyttä eli aiheuttaa osteoporoosia. Kalsiumin saannin lisäksi pitää huolehtia sen imeytymistä edesauttavan D-vitamiinin saannista.

Rautaa naisille

Riittävä raudan saanti on tärkeää erityisesti naisille, sillä kuukautisten yhteydessä keho menettää osan rautavarannostaan. Raudan tehtävä on osallistua veren kuljetukseen punaisten verisolujen osana.

Lihan syönti on hyvä raudan pikakuuri, sillä sen sisältämä hemirauta imeytyy helposti. Myös verituotteet sisältävät paljon rautaa. Viljatuotteista imeytyminen ei ole yhtä tehokasta kuin lihasta. Kasvissyöjän täytyykin pitää erityistä huolta raudan saannistaan. Raudan puutos aiheuttaa anemiaa, joka ilmenee väsymyksenä. Viljan ja kasvisten sisältämän raudan imeytymistä edesauttaa C-vitamiini.

Asiantuntijoina Ravitsemustieteen professori Christel Lamberg-Allardt, tutkija Virpi Kemi ja elintarviketieteiden lisensiaatti Eeva Voutilainen.

Lue lisää
Hyvää rasvaa tarvitaan
Proteiineja sopivasti
Vaihda hiilarit parempiin

 

Tarpeeksi D-vitamiinia?

 1. Syötkö päivittäin hedelmiä, vihanneksia tai marjoja?
 2. Syötkö kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa?
 3. Juotko maitoa?

Jos vastauksesi on useammin ei kuin kyllä, D-vitamiinin saantiin kannattaa kiinnittää enemmän huomiota.

Tiesitkö tämän vitamiineista?

 • D-vitamiinia saa ylivoimaisesti parhaiten kalasta. Nauti sitä vähintään kaksi kertaa viikossa.
 • B-vitamiineista foolihappo on tärkeässä roolissa perimäaineksen (DNA) muodostuksessa ja on siksi tuikitärkeää hedelmällisessä iässä oleville naisille.
 • Foolihappoa saa täysjyväviljavalmisteista, tuoreista kasviksista, hedelmistä ja marjoista.
 • C-vitamiini ei nykytiedon mukaan ehkäise flunssaan sairastumista, mutta saattaa lyhentää sairastamisaikaa. Se on tärkeässä roolissa solujen aineenvaihdunnassa ja sen  puute vaikuttaa suoraan hyvinvointiimme. C-vitamiinia saa tuoreista vihanneksista, marjoista ja hedelmistä.

 Riittävästi kalsiumia?

 1. Juotko päivittäin maitoa?
 2. Kuuluuko aamiaiseesi jogurttia tai viiliä?
 3. Käytätkö ruoanvalmistuksessa maitotuotteita?
 4. Syötkö kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa?

Jos vastasit kysymyksiin useammin ei kuin kyllä, kiinnitä huomiota kalsiumin saantiin.

Keräile kalsiumia

 • Syö monipuolisesti: kalsiumia on monessa ruoassa pieniä määriä, esimerkiksi äyriäisissä, pavuissa, pähkinöissä ja sipulissa.
 • Käytä erilaisia maitotuotteita päivittäin.
 • Valitse kalaruoka aina kuin voit.
Vierailija

Ruokavalion palat kohdalleen

Voiko kalsiumia saada liikaa? Ruokavaliooni kuuluu sekä juustoa että jogurttia. Olen kuitenkin vaihdevuosi-ikäinen, normaalipainoinen ja liikkuva nainen. Mietin usein pitäisikö automaattisesti aloittaa kalsiumtabletit ravintolisänä vai onko mahdollista, että liikakalsium kerääntyy suonien seinämiin? Muumioitumista pelkäävä
Lue kommentti
vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

 • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
 • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
 • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti