Sienisato on parhaimmillaan syksyllä, mutta onneksi kaupasta saa läpi vuoden tuoreita viljeltyjä sieniä. Niistä valmistuu nopeasti maukasta ja terveellistä syötävää.

Sienet ovat ruoanlaitossa ihanneraaka-aine. Ne ovat maukkaita, vähäkalorisia ja sopivat kaikenlaisiin ruokiin. Niitä ei tarvitse juuri esikäsitellä, ja ne kypsyvät hetkessä.

Viljeltyjä sieniä saa ympäri vuoden lähes kaikista ruokakaupoista. Suomalaiset syövät niitä vielä aika vähän, keskieurooppalainen sen sijaan popsii viljeltyjä sieniä yli kaksi kiloa vuodessa. Mutta toisaalta meillä sienestetään ja käytetään paljon metsäsieniä.

Sienissä maistuu umami. Sanotaan että se on viides maku. Se tasapainottaa ja vahvistaa muita makuja eli toimii luonnollisena arominvahventeena. Sienet antavatkin ruokaan runsaasti lisämakua.

Vähän energiaa

Koska sienissä on paljon vettä, niissä on vain vähän energiaa 35–119 kJ (8–28 kcal). Vesipitoisin on osterivinokas ja lihaisin on siitake. Siitake myös säilyy sienistä parhaiten.

Sienet sisältävät kuitua, proteiinia, monia B-ryhmän vitamiineja, folaattia ja hivenen D-vitamiinia. Kivennäis- ja hivenaineista kannattaa mainita kalium, magnesium, kalsium, rauta, sinkki ja seleeni.

Sienet sisältävät mannitolia ja sienisokeria (trehaloosia), jotka aiheuttavat joillekin samantyyppisiä vatsaoireita kuin maidon laktoosi.

Sienet säilyvät parhaiten rasioissa jääkaapissa. Jos poimit sieniä kaupassa muovipussiin, tee pussiin heti muutama reikä ja siirrä sienet kotona joko kulhoon (peitä talouspaperilla) tai paperipussiin. Sienet säilyvät noin viikon, siitakkeet pari viikkoa.

Kun teet sienistä ruokaa, harjaa pehmeällä harjalla tai pyyhkäise talouspaperilla mahdolliset roskat pois. Suomalaisia viljeltyjä sieniä ei kannata koskaan huuhtoa vedellä.

Herkulliset ja terveelliset viljellyt sienet

Herkkusieni on tunnetuin ja eniten käytetty viljelty sieni niin Suomessa kuin koko maailmassakin. Sen mieto, vähän mantelimainen maku sopii sekä arkeen että juhlaan. Mitä isompi herkkusieni on, sitä enemmän siinä on makua. Tuore herkkusieni on valkoinen ja laikuton. Sienen heltat muuttuvat sienen kasvaessa rusehtaviksi.

Ruskea herkkusieni on maultaan vaaleata lajiketta voimakkaampi ja sopii käytettäväksi samalla tavalla kuin valkoinen herkkusieni.

Portobello on herkkusieni, jonka on annettu kasvaa ja kypsyä pitkään. Eli lakki aukeaa, koko kasvaa ja maku muuttuu samalla voimakkaammaksi. Portobello on tavallista herkkusuentä kalliimpi ja sopii hyvin täytettäväksi. Paistetut isot portobelloviipaleet ovat herkullista lisäkettä mille tahansa ruoalle.

Siitake on riittoisampaa kuin muut sienet, koska sen vesipitoisuus on alhaisempi. Lakki on ruskea, reunoilta alaspäin käpertynyt, heltat ovat vaaleat. Toisinaan siitakkeen jalat voivat olla vähän sitkeitä. Silloin ne kannattaa silputa ja kypsentää vähän pidempään.

Osterivinokas on vaalea ja lakki on toispuoleinen. Osterivinokas syödään yleensä kypsennettynä, ja se sopii erittäin hyvin itämaisiin ruokiin.

Kuningasosteri on muhkea sieni, jonka lakkiosa on pieni mutta jalka paksu. Liha on kiinteää ja sopii hyvin paistettavaksi pitkittäin leikattuina viipaleina. Sientä tuodaan Suomeen Virosta ja sitä saa parhaiten isoista marketeista.

Lisää sienten käyttöä

Tarjoa sieniä lisäkkeenä kevyesti paistettuna ja maustettuna. Lisää sieniä kastikkeisiin, pata- ja vokkiruokiin, risottoihin, paistoksiin, vuokaruokiin, keittoihin, lämpimiin voileipien, pizzojen päälle, munakkaiden ja piirakoiden täytteeksi, leipä- ja sämpylätaikinoita maustamaan.

Raa’at herkku- tai siitakesienet maistuvat leivän ja valmispizzan päällä, salaatin joukossa. Marinoituna, tuorejuustolla ja kasvissilpulla höystetyt viipaleet ovat erilainen herkullinen alkupala salaatinlehtien päällä tarjottuna tai pienenä cocktailpalana.

Tarjoa tuoreita raakoja herkkusieniä dippikastikkeen kera. Nopea sienikastike antaa lisämakua einesruoille esim. liha-, kala- ja kasvispyöryköille ja -pihveille. Paista viipaloituja sieniä hetki omassa liemessään, lisää tilkka rypsiöljyä, silputtu sipuli, kuullota ja kaada sekaan hetken kuluttua ruokakerma tai vastaava kasvirasvavalmiste, mausta ja anna hautua muutama minuutti.

Sienilevite syntyy helposti joko raaoista tai hetken aikaa omassa liemessään paistetuista herkkusienistä tai siitakkeista. Kaada ne, vähän manteleita ja rypsiöljyä sekoituskannuun, mausta valkosipulilla, runsaalla persiljalla ja basilikalla sekä mustapippurilla ja hienonna tasaiseksi sauvasekoittimella. Sopii niin pastan, kalan kuin lihankin kastikkeeksi ja leivän päälle.

Miestenmieleinen sienipannu syntyy erilaisista juureksista, sienistä (joita saa olla ainakin yhtä paljon kuin makkaraa) ja kevytlenkkimakkarasta.

Aiheeseen liittyviä reseptejä:

Sieniherkkuja

vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti