Sipulien suku on keittiön moniottelija. Aromikas maku säestää upeasti monia ruokia. Avuksi tarvitaan terävä veitsi.

Sipuleita on kautta aikojen pidetty luonnon omina lääkkeinä. Niissä on kversetiini-nimistä flavonoidia. Se ja valkosipulin allisiini ehkäisevät haitallisten mikrobien toimintaa. Sipuleissa on jonkin verran B- ja C-vitamiinia.

Sipuli on edullista ja funktionaalista ruokaa. Sipulin sisältämät rikkiyhdisteet saattavat ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja.

Mietoa purjoa piirakoihin

Pitkänhuiskea purjo on kotoisin Välimeren alueelta. Mieto sipuli on omiaan keittoihin, vokkeihin ja piirakoihin. Se on tärkeä osa ranskalaista klassikkokeittoa vichysoissea, jossa purjo ja peruna solmivat suloisen ja maistuvan liiton.

Purjosta kannattaa käyttää myös vihreät osat. Ne sopivat maustamaan salaatit, vokit ja piirakat.
Huuhtele purjo hyvin ennen käyttöä, sillä sen tiiviiden lehtikerrostumien väliin jää multaa.

Vokkiin väriä kevätsipulista

Solakka kevätsipuli on maultaan ruohosipulia muistuttava, miedohko ja aromikas. Se sopii käytettäväksi purjon ja ruohosipulin tapaan vokkeihin ja pastoihin.

Kevätsipulia kutsutaan myös salaattisipuliksi, ja se aateloikin monenlaiset kylmät ruoat. Kevätsipulin maku on miedohko. Sitä käytetään useissa Aasian maissa maustamaan riisiruokia.

Suosittu valkosipuli

Tuttu valkosipuli on nuorena miedohko ja muuttuu vanhemmiten ärhäkämmäksi. Valkosipuli sisältää allisiinia, joka ehkäisee haitallisten mikrobien toimintaa ja siten vähentää tulehduksia.

Jos valkosipulin kuoriminen tuntuu työläältä, kokeile vaihteeksi yksikyntistä kiinalaista solo-valkosipulia. Sen maku on miedompi kuin monikyntisen sipulin.

Jos pusertimella hienonnettu valkosipuli maistuu väkevältä, kynnen voi hienontaa veitsellä. Lopputulos on näin pehmeämpi.

Salottisipuli jalostaa kastikkeen

Kaunis salottisipuli on suosittu Euroopassa, erityisesti Ranskassa. Tyylikäs, keltasipulia miedompi maku sopii monenlaiseen kokkaukseen.

Salottisipuleita on monen muotoisia, pienestä pyöreästä banaanimaisen suippoon. Salottisipuli on hyvää kaikenlaisissa ruoissa, mutta sen hienostunut maku sopii etenkin kastikkeisiin ja liemiin.

Tutut kelta- ja punasipulit

Keltasipuli on tavallisin ruoanvalmistussipuli. Monikäyttöisenä se sopii lähes kaikkiin ruokiin, kuten patoihin, laatikoihin ja keittoihin. Maku vaihtelee miedohkosta väkevänkirpeään.

Punasipuli on keltasipulin värikäs muunnos. Sen sisuskin on punertava. Punasipuli sopii käytettäväksi keltasipulin tapaan. Kaunis väri koristaa upeasti vaikkapa silliherkun, mätiruoat tai kreikkalaisen salaatin.

Taltuta sipulin kitkeryys

Hienonnettaessa tai kuumennettaessa sipulin voimakas maku ja tuoksu haihtuvat.

Sipulia voi marinoida hetken suola-etikkaseoksessa (ripaus suolaa ja sokeria yhdistetään tilkkaan viinietikkaa), niin raakana käytettävän sipulin kitkeryys taittuu.

Sipulin pakastaminen tai mikrottaminen ennen leikkaamista vähentää kyyneleitä. Viisitoista minuuttia pakasteessa tai minuutti mikrossa.

Hienonna hienoksi

Sipuleita pilkottaessa muodostuu haihtuvia rikkiyhdisteitä, jotka saavat silmät vuotamaan. Pilko sipuli terävällä veitsellä kyynelehtimisen ehkäisemiseksi, sillä terävä veitsi rikkoo sipulin solukkoa tylsää vähemmän. Voit myös huuhtaista halkaistun sipulin kylmällä vedellä.

Sipulin tiukka kuori irtoaa helpommin, kun laitat sen hetkeksi kuumaan tai kylmään veteen likoamaan.

Valkosipulin kuoren saa helposti irti, kun kynttä pusertaa veitsen lappealla sivulla leikkuulautaa vasten. Tällöin kynsi rikkoutuu ja kuori irtoaa kätevästi.

Kypsäksi ilman rasvaa

Monissa ruokaohjeissa, kuten jauhelihamurekkeessa, neuvotaan kypsentämään sipuli ennen sen lisäämistä muiden aineiden joukkoon. Jos haluat vähentää rasvan käyttöä, niin kypsennä sipuli mikrossa keskiteholla (n. 600W n. 2 minuuttia). Tällöin rasvaa ei tarvitse lisätä, toisin kuin pannulla kuullottamisessa.

vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti