Suola on elimistöllemme välttämätön, mutta tarvitsemamme määrä on vain hyppysellinen. Tarkista, ettei juhlatarjottaviin tule liiaksi suolaa.

 Luolamies ei tarvinnut suolaa. Miksi me sitten lisäämme sitä jo valmiiksi suolattuun ateriaan? Kun luolamies raahasi saaliin kotiin, rouva ei suolannut sitä vaan kaivoi maasta mausteeksi muutaman juurakon ja teki perheelle paistin.

Jos luolamiehen paistiin olisi yhtäkkiä lisätty gramma suolaa, hänen makuaistinsa olisi hälyttänyt: ruoka on myrkyllistä. Luolamies oli oikeassa. Ruokaan lisätty suola on elimistölle hyvin haitallista.

Elimistömme toki tarvitsee suolaa. Natriumkloridi pitää yllä aineenvaihduntaamme. Natriumin avulla neste ja ravinto liikkuvat soluissa, suonissa ja suolissa. Emme nahistu emmekä turpoa.

Munuaiset kovilla

Ihmiselimistö on luonnostaan vähäsuolainen (0,9 %), ja meillä on edelleen myös luolamiehen munuaiset. Ne ovat kehittyneet pidättämään suolaa elimistössä solujen nestetasapainon turvaamiseksi.

Ihmiskeholle riittää hyvin suola, joka tulee ravinnosta itsestään, mutta makuaistimme on turtunut liikaan suolaan. Nykyisin äiti, isä, keittäjä ja kokki lisäävät ruokaan suolaa, ja munuaisemme joutuvat lujille poistaakseen liian suolan.

Jos jokainen suolaisi annoksensa itse, kansan terveys paranisi. Suolaaminen vähentyisi siksi, että suola ruoan pinnalla maistuu enemmän kuin ruokaan valmistaessa lisätty. Maistamme suolan elintarvikkeen pinnalta vahvempana siksi, että sylki on vielä vähäsuolaisempaa kuin muu elimistömme.

Teelusikallinen riittää

Saamme suolaa jatkuvasti kymmenkertaisesti tarpeeseemme nähden: naiset 5–7 grammaa ja miehet 8–9 grammaa päivässä. Grammakin riittäisi.

Edellinen valtion ravitsemussuositus esitti, että suolaa saisi saada 5 grammaa päivän aikana. Kun tavoite pakeni pakenemistaan, saantisuositusta on löysätty kuuteen grammaan.

Sydänliitto suosittelee, että suolaa saataisiin alle 5 gramma päivässä. Se on vajaa teelusikallinen.

Suolapurkki voi olla pöydässä eikä keittiössä. Kun ruokailija toteaisi ruokansa olevan liian vähäsuolaista, hän voi lisätä suolan itse tai jättää lisäämättä. Suolan voi korvata muilla mausteilla.

Janottaa

Elimistön nestetasapaino on tarkka. Nopeimmin ihminen kuolee hapenpuutteeseen – ja nestehukkaan. Kun elimistön suolapitoisuus nousee liikaa, aivojen janokeskus antaa käskyn hankkia laimennusta.

Suola sitoo vettä ja lisää kiertävän veren määrää. Siksi laihduttaessa, kun vähemmästä ruoasta saa vähemmän myös suolaa, ylimääräinen neste poistuu elimistöstä ja paino putoaa aluksi nopeasti.

Niin kauan kuin munuaiset ovat ehjät, ne suodattavat ylimääräisen suolan virtsan mukana pois elimistöstä. Suolan määrä voidaan mitata virtsasta yhtä luotettavasti kuin sokeri tai valkuainen.

Veden juominen on väliaikainen ratkaisu elimistön laimentamiseen. Terveellisempää olisi välttää suolansaantia. Jos suolapurkki otettaisiin pois kokilta ja annettaisiin ruokailijalle, syöjä saisi itse päättää suolankäytöstään. Näin vältettäisiin väestön pakkosuolaaminen.

Salasuolaa

Natriumkloridin vaaroista on vaahdottu jo niin kauan, että harva enää suolaa jo valmiiksi suolattua ruokaa. Liika suola tulee piilosuolana leivässä, valmisruoissa ja joukkoruokailussa. Salasuolaa voi välttää vain valmistamalla ruokansa itse.

Suolaamme lapsiamme sipseillä, ranskanperunoilla ja valmisruoilla. Jos lapsi elää kouluruokailun ja iltapäivän einespitsojen varassa, hän saa suolaa saman verran kuin aikuiset, mikä on painokiloihin suhteutettuna tönkkösuolausta.

Meikäläinen elintarviketeollisuus on siirtynyt voimakassuolaisuudesta vähäsuolaisuuteen, mutta tuontiruoka pitää yhä yllä suolanhimoa.

Painetta ja liikakiloja

Suola ei lamaa aivotoimintoja, estä seksielämää, eikä aiheuta kipuja – suoranaisesti. Välillisesti siitä saa aivohalvauksen , potenssin menetyksen ja sydän- ja kihtivaivat, sillä ne seuraavat verenpaineen nousua .

Sydän- ja aivoinfarktiin menehtyneillä on yleensä ollut korkea verenpaine – hoidettuna tai hoitamattomana. Ruoasta tuleva tönkkösuolaus on verenpaineen nousemisen suurin syy.

Suolan saannin ja lihavuuden välillä on voimakas syy-yhteys. Suolainen syöminen lisää selvästi juomien kulutusta, ja erityisesti sokeroitujen, paljon tyhjiä kaloreita sisältävien virvoitusjuomien käyttö on huomattavasti lisääntynyt. Suolaiset naposteltavat ja sokeroidut juomat liittyvät erityisesti lasten lihomiseen.

Asiantuntijana professori Hannu Mykkänen Kuopion yliopiston kliinisen ravitsemustieteen laitokselta.

Testaa käytätkö liikaa suolaa:
Sydänliiton suolatesti
SUOLATESTI.

JOULUPÖYDÄN SUOLAPOMMIT

 • Maustesilli
 • Mäti
 • Maustesilakka
 • Kylmäsavulohi
 • Graavilohi
 • Fetajuusto
 • Sinihomejuusto
 • Suolakeksi
 • Etikkakurkku
 • Etikkasienet
 • Kinkku
 • Savusilakka
 • Kalkkuna
vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

 • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
 • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
 • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti