Kun vähennät suolaa, saat enemmän terveyttä. Jokainen ripautus suolapurkista on liikaa: munuaiset väsyvät, verimäärä suurenee ja verenpaine nousee.

1 Mitä ruokasuola on?

Ruokasuola on natriumin ja kloridin yhdiste. Se tuli arkeemme, kun huomattiin ruoan säilyvän suolattuna paremmin. Kun säilöntämenetelmät ovat kehittyneet, suolaa voisi vähentää.

2 Kumpaa vahdin, natriumia vai ruokasuolaa?

Natriumin lukutaitoa tarvitaan. Tuoteselosteessa ilmoitettu natrium muutetaan ruokasuolaksi kertomalla natrium 2,5:llä. Tulos paljastaa todellisen, vahdittavan suolamäärän.

3 Mihin elimistö tarvitsee suolaa?

Vesitasapainon ja verimäärän ylläpitämiseen. Natrium ja kalium ovat työpari, joka pitää elimistön nesteet oikeissa paikoissa ja toiminnassa. Kun suolaa on liikaa, elimistö joutuu tekemään turhaa työtä. Liiasta suolasta munuaiset väsyvät, verimäärä suurenee ja verenpaine nousee.

4 Voinko itse vaikuttaa natrium-kaliumtasapainoon?

Juuri siihen suolan vähentämisellä pyritään. Kun syö runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä, saa paljon kaliumia. Se vähentää natriumin vaikutusta. Siksikin kasvisten syöminen kannattaa. Pyrkimys on vähentää itsensä suolaaminen korkeintaan 2 grammaan natriumia päivässä eli 5 grammaan suolaa.

5 Paljonko tarvitsemme suolaa?

Elimistössä on noin 100 grammaa natriumia. Kaiken tarpeellisen natriumin saamme ravinnosta ilman, että ruokaan lisätään hippustakaan suolaa. Kasviksissa, hedelmissä, lihassa, maidossa on luonnostaan ihmiselle sopiva määrä suolaa. Lisätty suola on epäterveellistä ja tarpeetonta.

6 Voiko suolaa saada liian vähän?

Ei terve ihminen. Jos on matala verenpaine, suolankäyttöään ei tarvitse vahtia niin tarkasti kuin normaalipaineisen.

7 Miten vältän suolaa jo ruokakaupassa?

Osta raaka-aineita marinoitujen tuotteiden sijasta. Lihojen marinadeissa on paljon salasuolaa. Valitse alle 1 % suolaa sisältäviä muroja ja myslejä. Valitse aina vähäsuolainen leipä, sillä suurin osa salasuolasta syödään leivässä.

8 Mistä kuluttaja erottaa vähäsuolaiset tuotteet?

Sydänmerkki on hyvä osviitta. ”Suolaa vähennetty” tai ” vähemmän suolaa” sanaparit johdattavat terveellisiin valintoihin. Kun syö vähäsuolaista (alle 0,7g/100g) leipää, kuudesta palasta kertyy noin 20 % naisen suositellusta suolamäärästä. Jos syö tavallista leipää, kuudesta palasta saa jo 1/3 naisen suolansaannista. Kotileipuri voi itse säädellä suolaustaan. Suolan voi jättää kokonaan poiskin.

9 EU on tiukentanut vähäsuolaisen tuotteen rajaa. Mitä se merkitsee?

Tarkoitus on ohjata teollisuutta ja kuluttajia vähentämään suolan käyttöä. Ainakin aluksi voi käydä toisin päin, sillä tiukemmat rajat merkitsevät ”vähäsuolainen” merkinnän poistumista. Jatkossa vähäsuolaiseksi saa sanoa tuotetta, jossa suolaa on alle 0,3 g/100 g.

10 Voiko suolan maun saada ruokaan ilman suolaa?

Voi. Hapan ja suolainen maistuvat kielellä vierekkäin, joten sitruunalla ja viinietikalla kannattaa makuaistia hämätä. Perinteiseen hapanruisleipään tarvitaan vähemmän suolaa. Tabasco, sinappi, sitruunamehu ja etikka maustavat suolanmakuisesti.

11 Voiko suolan korvata jollakin?

Mausteyrtit antavat niin paljon makua, että suolaa voi vähentää. Pippurit, sipulit, palsternakka, porkkana ja selleri korvaavat suolaa. Mausteyrttiseoksista kannattaa valita suolaton. Makuaisti tottuu vähäsuolaiseen parissa viikossa.

12 Voiko soijakastiketta käyttää suolan sijasta?

Voi, mutta siinä on puolet suolaa! Liha- ja kasvisliemikuutioissa on myös paljon suolaa. Valitse niistä suolaton tai vähäsuolaisin.

13 Onko vuorisuola parempi kuin tavallinen suola?

Ainoastaan mineraalisuolat, joissa osa natriumista on korvattu kaliumilla, ovat oikein käytettyinä parempia kuin tavalliset suolat. Myös monet mausteseokset ja aromisuola sisältävät natriumia. Niiden
kanssa on syytä olla tarkkana. Valitse valmiste, jossa ei ole lainkaan tai vähiten natriumia.

14 Miten Pansuolaa ja Seltiniä käytetään oikein?

Mittaa aina mineraalisuola! Pansuolassa ja Seltinissä osa natriumista on korvattu muun muassa kaliumilla.
Jos lisää mineraalisuolaa maun mukaan, sitä tulee käyttäneeksi yhtä paljon kuin tavallista ruokasuolaa. Mineraalisuola lisätään ruokaan aina mittaamalla, ei maistamalla.

15 Entä Antisalt?

Sen sanotaan poistavan suolan haittoja. Se on käytännössä mahdotonta. Natriumin haittoja voi poistaa ainoastaan vähentämällä natriumin käyttöä.

16 Voiko ruoan valmistaa ilman suolaa?

Voi. Kun suolan lisää valmiiseen ruokaan, suolaa tarvitaan vähemmän. Silloin myös jokainen ruokailija saa päättää suolapitoisuutensa itse. Ruoan pinnalla suola maistuu eniten.

17 Voiko suolaa huuhtoa pois?

Voi. Suolasienistä, fetajuustosta ja oliiveista kannattaa huuhtoa enin suola pois. Jos liottaa 100 grammaa tonnikalasäilykettä puoli tuntia vedessä, sen natriummäärä laskee 220 milligrammasta 10 milligrammaan.

18 Saako liikaa suolaa ruoasta pois?

Lientä voi laimentaa vedellä ja kasviksia voi lisätä, mutta suolaa ei saa pois.

19 Lihottaako suola?

Ei, mutta se sitoo elimistöön nestettä. Kun vähentää suolankäyttöä, turvotus vähenee ja painokin voi vähän laskea. Verenpaine laskee parhaiten, kun vähentää yhtä aikaa suolaa ja liikakiloja.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti FT Maarit Korhonen Itä-Suomen yliopistosta.

Lue lisää terveellisestä ravinnosta.

Kotikokin suolasäännöt

 • Mittaa. Älä koskaan suolaa maun mukaan.
 • Perunoiden, kasvisten, riisin ja makaronin kypsentämisessä ei käytetä suolaa eikä suolaa sisältäviä mausteseoksia.
 • Vähäsuolaista leipää vähintään 2–3 kertaa viikossa.
 • Tarjoa runsassuolaisia valmisruokia tai puolivalmisteita harvemmin kuin kerran viikossa.
 • Suolan makua voi korvata pippureilla, sipuleilla, yrteillä, porkkanalla, sellerillä ja palsternakalla.

Sydänmerkki suolahyllyllä

 • Selt in-suoloissa on sydänmerkki. Seltin-mineraalisuolassa on 40 % suolaa eli natriumkloridia, 32 % kaliumkloridia ja 8 % magnesiumsulfaattia. Seltin-valikoimassa on tavallisen mineraalisuolan lisäksi yrtti- ja grillimaustetut tuotteet. Valitse tuote, jossa on sydänmerkki ja jodia. Kilpirauhasen toiminnan turvaavaa jodia saa myös kaalista, sipulista ja sienistä.
 • Pan Yrtti -suola pääsee samoihin mineraalipitoisuuksiin: 34 % suolaa eli natriumkloridia ja 19 % yrttejä. Loput ovat säilöntäaineita, maissitärkkelystä, maltodekstriiniä ja sokeria.
 • Vuorisuolan ja merisuolan ero on vain tuotannollinen. Vuorisuola kaivetaan suolakaivoksista ja merisuola kuivatetaan merivedestä. Molemmat ovat kokonaan suolaa.
vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

 • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
 • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
 • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti