Vehnätön ruokavalio on suuressa suosiossa, samoin gluteenittomuus. Vatsavaivat ja laihdutus ovat yleisimmät syyt, joihin viljan välttämistä kokeillaan. Lue, mitä hyötyjä kokeilijat ovat saaneet.

Vehnän tai muiden gluteenia sisältävien viljojen hylkääminen on saanut monen voimaan paremmin, selviää Hyvän terveyden tekemästä kyselystä, johon osallistui 639 vastaajaa. He kokevat, että vatsavaivat ovat hävinneet, verensokeri pysyy tasaisempana ja ihokin kukoistaa.

Vehnä on viljoista ylivoimaisesti yleisin, siksi sen vaikutukset tuntuvat selvimmin. Lisäksi vehnänjyvässä on enemmän gluteenia kuin vastaavan kokoisessa ohran tai rukiin jyvässä. Juuri gluteeni on se viljan ainesosa, jonka epäillään aiheuttavan vaivoja.

Gluteeni on vehnän, ohran ja rukiin sisältämien proteiinien muodostama aine, jonka aikaansaama sitko tekee leipomuksista kuohkeita.

Laihtuminen tavoitteena

Vehnää ja gluteenia vältellään vatsavaivojen lisäksi yleisesti myös laihtumisen toivossa.

Onnistunut painonpudotus kuitenkin vaatii, että energiaa saa vähemmän kuin kuluttaa. Siinä ei gluteenilla tai sen vähäisyydellä ole osuutta, ellei vähennys tapahdu nimenomaan pullista ja muista höttöhiilareista.

Hoikempien linjojen tavoittelussa jotkut ovat kokeneet saavansa apua, kun vatsan turvotus on laskenut.

Vatsan hyvinvointi ykkösenä

Ylivoimaisesti suurin osa Hyvän terveyden kyselyyn vastanneista viljan välttäjistä on jättänyt vehnän pois. Vehnää ei syö 56 prosenttia vastaajista.

Osa karttaa kaikkia gluteenia sisältäviä viljoja, joita ovat vehnä, ohra ja ruis. Vastaajissa oli myös maissin, tattarin, hirssin tai speltin välttelijöitä.

Viljojen välttely on kasvattanut suosiotaan nopeasti parin vuoden aikana. Se näkyy myös Hyvän terveyden kyselyn tuloksissa. Yli puolet vastanneista on vältellyt viljoja alle vuoden. Yli viisi vuotta diettiään on jatkanut 13 prosenttia.

Vilja on aiheuttanut kyselyyn vastanneille turvotusta, ilmavaivoja ja ripulia. Vatsavaivoja kertoi saaneensa liki 40 prosenttia kaikista vastanneista.

Viljojen välttelyllä haetaan helpotusta myös niveloireisiin, astmaan, MS-tautiin, migreeniin ja verensokerin heittelyyn. Moni kokee vaalean viljan myös väsyttävän.

Kasviksia tilalle

Kuitujen, vitamiinien ja hivenaineiden saaminen turvataan useimmin kasviksilla ja gluteenittomilla viljoilla.

Kasviksista vastaajien uusia suosikkeja olivat kesäkurpitsa ja munakoiso, juureksista bataatti.

Monet olivat lisänneet myös palkokasvien, kuten papujen, syöntiä.

Näin vastaajat kertoivat viljojen välttelyn auttaneen:

”Ärtyvä suoli rauhoittui muutamassa viikossa.”

”Vatsa ei paisu ja keskivartalolta lähtivät liikakilot pois.”

”Neljä kiloa on lähtenyt, kun olen poistanut pullapitkot ruokavaliostani.”

”Nivelet toimivat paremmin eivätkä ole niin kipeät.”

”Turvotus ja kipu ovat poistuneet sormista.”

”Akne on pysynyt aisoissa.”

”Ihottuma ja ihon epäpuhtaudet hävisivät täysin parissa kuukaudessa.”

”Migreenikohtaukset ovat lähes loppuneet ja jatkuva kuvotus on myös loppunut.”

”Olen saanut apua MS-tautiini.”

”Energiataso pysyy tasaisen hyvänä ja verensokerit ovat tasoittuneet.”

Lue lisää:

FODMAPista apu vatsavaivoihin
Eroon ilmavaivoista
Rauhaa mahalle

Gluteeniherkkyyden mittaamiseksi ei ole testiä. Asia selviää lääkärin valvonnassa toteutetulla välttämisellä ja altistuskokeilla.

Gluteeniherkkyydessä oma kokemus ratkaisee sopivan ruokavalion ja se voi vaihdella eri elämänvaiheissa. Osa vatsavaivaisista hyötyy laktoosin välttelystä, osalle sopii niin sanottu FODMAP-ruokavalio.

Keliakia todetaan tähystyksessä otettavalla koepalalla ohutsuolesta. Keliakiaan on kehitetty luotettava verikoe, jota ei vielä ole hyväksytty virallisesti.

Keliakiassa gluteenia on vältettävä tarkasti ja loppuelämä. Lääkettä ei toistaiseksi ole, mutta kehitystyö on kiivasta. Myös rokote on työn alla.

Vierailija

Tästä syystä viljoja vältellään

Viljoja voi syödä ihan loputtoman paljon ja leivässä on paljon kaloreita. siksi jotkut ihmiset nimen omaan laihtuu viljattomalla ruokavaliolla. On myös epäilty viljojen yleisiestikin aiheuttavan monia sairauksia varsinkin suolistosairauksia. kenellekkään ei minusat voi suositella 6 palaa leipää päivässä. Sellaiselle joka meinaa jättää viljat tai gluteiinin pois ruokavaliosta, kannattaisi käydä keliakia kokeessa ensin. Vasta-aineet katoaa verestä nopeasti jos et syö enää gluteiinia.
Lue kommentti
Vierailija

Tästä syystä viljoja vältellään

kyllä minä ainakin alleviivaan ainakin että vijatuotteiden käytöllä on suora yhteys määrätyn laisiin nivelsärkyihin lisäisin vielä siihen perunan jonka minä olen huomannut ja tuntenut erittäin paljon lisäävän särkyjä olen sitä mieltä että niin vijoissa kuin perunassa oleva tärkkelys on suorastaan myrkkyä nivelille minulla on kyllä useamman vuosikymmenen ajalta tällainen kokemus
Lue kommentti
vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti