Kalsiumia, kuitua ja vitamiineja lisätään moniin elintarvikkeisiin. Niistä hyötyy se, joka ei muuten syö riittävän monipuolisesti. Sen sijaan maitohappobakteereilla, kasvistanoleilla tai -streoleilla terästetty ruoka hoitaa sairauksiakin.

Maitohappobakteerit

Maitohappobakteereita on lisätty tavallisimmin jogurtteihin, piimään, maitoon ja juustoon. Uusimpia tuotteita ovat kaurapohjaiset maidottomat tuotteet, jotka sopivat maidottomaankin ruokavalioon. Maitohappobakteereita saa myös tabletteina ja kapseleina.

Monilla maitohappobakteereilla on tutkitusti vaikutusta suoliston mikrobikantaan, mutta kaikki bakteerit ovat erilaisia ja vaikuttavat eri tavoin. Erityisesti lapsilla vaikutus on selvä. Lasten ripulitauteja ja antibioottikuurien aiheuttamaa ripulia voidaan helpottaa maitohappobakteerivalmisteilla. Maitohappobakteereilla on myös selvästi merkitystä lasten allergian ehkäisyssä. Lapsilla suoliston mikrobistoon pystytään vielä paljon vaikuttamaan, aikuisilla se on paljon vaikeampaa.

Jonkin verran maitohappobakteerien on todettu tasaavan aikuistenkin vatsan toimintaa. Esimerkiksi ennen matkalle lähtöä voi maitohappobakteerikuuri olla paikallaan. Ainakin yhden tuoreen tutkimuksen mukaan joillakin maitohappobakteerien yhdistelmällä voidaan tehokkaasti lievittää aikuisten ärtyneen suolen oireita. Ärtyneen suolen oireyhtymä on kiusallinen ja häiritsevä mahavaiva. Oireina on muun muassa vatsakipua ja vaihdellen ripulia tai ummetusta.

Joitakin tutkimuksia on tehty myös probioottien tehosta vähentää lasten korvatulehduksia. Probioottien ja ksylitolin yhteisvaikutuksia tutkitaan kovasti, sillä niiden molempien on todettu vähentävän mikrobien kasvua suussa ja nielussa.
Maitohappobakteerit ovat tehokkaimpia sekoitettuna ruokaan, jolloin ne pääsevät kosketuksiin mahahappojen ja suoliston seinämän kanssa. Kapseli sen sijaan saattaa sulaa vasta ohutsuolen loppuosassa. Koska kaikki maitohappobakteerit eivät toimi samalla tavalla, itselle sopivan tuotteen löytää kokeilemalla.

Ksylitoli

Ksylitolipurukumin syöminen ruokailun jälkeen vähentää hampaiden reikiintymistä. Nimenomaan purukumista ksylitolin saa parahiten, koska purukumia pidetään suussa pitkään. Myös pureskeltavat pastillit ovat aika hyviä. Ksylitolimakeisia ostaessa kannattaa olla tarkkana, että niissä on makeutusaineena pelkkää ksylitolia. Jos makeutusaineena on lisäksi esimerkiksi sorbitolia, purkka tai karkki ei suojaa hampaita samalla tavalla. Parasta suojaa antaa purkka, joka on makeutettu sataprosenttisesti ksylitolilla.

Ksylitolia on lisätty myös esimerkiksi joihinkin suklaapatukoihin. Ksylitolisuklaata syödessä on hyvä muistaa, että suurina annoksina ksylitoli voi aiheuttaa vatsanväänteitä ja jopa ripulia. Suomessa on todettu, että ksylitoli estää myös haitallisten mikrobien kasvua nenänielussa, joten sen käyttö voi jonkin verran vähentää lasten korvatulehdusriskiä.

Kuitulisät

Kuitu ei aina rapise hampaissa, sillä sitä voi lisätä maitoon, mehuun tai johonkin muuhun juomaan, toki myös eineksiin ja viljavalmisteisiin, kuten leipiin ja myslipatukoihin.

Kuitu on hyväksi painonhallinnassa. Se kulkee suoliston läpi ja vie tilaa tilaa muulta ruoalta, ja lisää sitä kautta kylläisyyden tunnetta. Kaiken kaikkiaan kuitu tasapainottaa suolen toimintaa ja vähentää muun muassa ummetusta.

Kaikkein terveellisintä ja monipuolisinta kuitu on ruisleivässä. Myös muissa viljoissa sekä kasviksissa ja hedelmissä on paljon terveellistä kuitua. Kuitulisistä on hyötyä ihmiselle, joka ei syö kovin monipuolisesti, ja nykyään aika moni syö kuitua liian vähän. Kuitua saa riittävästi, jos syö noin kuusi palaa täysjyväleipää päivässä. Sen lisäksi päivän jokaiseen ateriaan pitäisi kuulua myös hedelmiä, marjoja ja kasviksia. Puurot, myslit ja tumma pasta ovat hyviä kuitulisiä ruokavalioon.
Erilaisia kuituja tutkitaan Suomessa paljon, ja uusia kuituja sisältäviä tuotteita on varmasti tulossa lisää.

Kolesterolin alentajat

Jos terveellinen ruokavalio ei yksinään riitä alentamaan veren kolesterolipitoisuutta tavoitelukemiin, Benecol ja Becel Pro Aktiv -tuotteita kannattaa kokeilla. Niitä on tutkittu paljon, ja ne on hyväksytty osaksi kohonneen kolesterolin ruokavaliohoitoa.

Marketin hyllystä voi valita esimerkiksi voileipämargariinin, jogurtin, maitojuoman, piimän, puurohiutaleita tai jogurttijuoman. Kolesterolia alentaviin tuotteisiin on lisätty joko esteröityä kasvistanolia tai kasvisterolia. Jos mukana on rypsiöljyäkin, saattaa vaikutus tehostua.

Se miten kasvistanolia tai kasvisterolia sisältävät tuotteet tehoavat, riippuu henkilön omasta kolesteroliaineenvaihdunnasta. Hyvää HDL kolesterolia tuotteet eivät alenna. Jos kolesteroliarvot ovat normaalit, käytöstä ei ole hyötyä, mutta ei haittaakaan. Kolesterolia alentavilla tuotteilla ei ole todettu sivu- tai haittavaikutuksia. Raskaana oleville ja lapsille niitä ei kuitenkaan suositella. Tosin periytyvää korkeaa veren kolesterolipitoisuutta sairastaville lapsille lääkäri voi niitä suositella lääkityksen lisäksi.

Vitamiini- ja kivennäisainelisät

Joillekin erityisryhmille, kuten kasvissyöjille on hyötyä, että elintarvikkeisiin lisätään esimerkiksi B12-vitamiinia ja kalsiumia. Varsinkin, jos ei juo maitoa, pitää huolehtia kalsiumin saannista muualta. Marketeista löytyy kalsium-maidon lisäksi kalsiumia sisältävää mehuakin.

Jos syö monipuolisesti ja tasapainoisesti eri ruoka-aineita, kuten puoli kiloa hedelmiä ja vihanneksia sekä tarpeeksi täysjyvävilja- ja maitovalmisteita, ei vitamiini- ja kivennäisainelisiä tarvitse. Ylimääräisistä vitamiineista ei myöskään ole hyötyä. Ne eivät esimerkiksi piristä. Jos on väsynyt, pitää levätä.

Sen sijaan jos syö lounaaksi vain sämpylän ja kahvia tai ei päivittäin syö marjoja, hedelmiä ja vihanneksia riittävästi, vitamiineilla terästetyt elintarvikkeet voivat olla tarpeen. Monipuolista ruokavaliota täydennetyt elintarvikkeet eivät kuitenkaan korvaa.

Jotkin vitamiinit, kuten D-vitamiini, varastoituvat elimistöön, ja niitä voi saada liikaa. Vitaminoituja elintarvikkeita ostaessa kannattaa miettiä saako samaa vitamiinia jostakin muualta. Jos käyttää säännöllisesti D-vitaminoitua maitoa ja margariinia ja syö säännöllisesti viikoittain kalaa, on D-vitamiinin saanti riittävää. Tällöin on turhaa ostaa niiden lisäksi D-vitaminoitua mehua, syödä vitamiinitabletteja ja ehkäpä vielä jotakin luontaistuotettakin. D-vitamiinin yhteenlaskettu saanti ruoasta ja pillereistä voi tällaisessa tilanteessa nousta liian suureksi.

Vitamiinia ja joitakin kivennäis- ja hivenaineita lisätään elintarvikkeista lähinnä muroihin, maitotuotteisiin, mehuihin ja rajoitetusti myös makeisiin. Tavallisimmin lisätään B-ryhmän vitamiineja sekä A-, D- ja E-vitamiinia. Kivennäis- ja hivenaineista kalsiumlisä on tavallisin, joihinkin tuotteisiin lisätään myös rautaa ja magnesiumia. Suolaan lisätään jodia.
D-vitamiinin lisäämisestä maitoon ja rasiamargariineihin sekä jodin lisäämisellä suolaan on ollut hyötyä. Esimerkiksi jodin puutoksesta syntyvä struuma on Suomesta onnistuttu hävittämään lähes kokonaan.

Asiantuntijoina professori Seppo Salminen Funktionaalisten elintarvikkeiden tutkimuskeskuksesta, professori Helena Gylling Kuopion yliopistosta sekä ylitarkastaja Annika Nurttila Elintarviketurvallisuusvirastosta.

Vierailija

Terveysvaikutteiset elintarvikkeet

suomalainen vanhan ajan ruoka oli kasviksia kypsana.salaattina keitetty punajuuri,porkkana ja peruna tosin sipuli tuoreena.voisin sanoa heti lonkalta juuri tata myos itamaissa tunnettua yhdistelmaa erityisesti terveyteen vaikuttavaksi.mutta miksi asiasta ei puhuta suoraan kuluttajalta.siksi ettei teollisuus saa rahaa ja mainetta koska moni ihminen kasvattaisi kuitenkin ihan itse vihanneksensa ja peunansa.siita ei hyotyny maatalouden ns.etujarjestot. joten nyt kaikki uusiksi.on hyvaa tietellinen...
Lue kommentti
vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti