Ihminen maistaa suussaan makean, suolaisen, happaman, karvaan ja umamin. Kuitenkin vain harvoin tunnemme ne puhtaina, sillä monet aistit osallistuvat syömiseen – ja lopulta aivot päättävät, miltä ruoka maistuu.

Banaani maistuu erilaiselta kuin sitruuna ja patonki erilaiselta kuin ruisleipä. Eri ruokien maut erottuvat toisistaan muun muassa makuaistin avulla. Perinteinen näkemys siitä, että eri maut aistittaisiin kielen eri osilla, on vanhentunut. Aistisoluja on koko kielen alueella, ja jokaista viittä perusmakua pystytään maistamaan koko kielellä.

Ruoka on kuitenkin paljon muutakin kuin makuja. Ennen kuin haarukka matkaa suuhun tapahtuu valtavasti: ruokaa katsellaan, haistellaan ja sen rakennetta kokeillaan. Asiantuntijat käyttävät termiä flavori, joka tarkoittaa maku-, haju- ja kemoaistituntemuksen yhteisvaikutusta. Kemotuntemus voi tuntua nenässä asti, kuten chilin ponteva polte. Aistielimet ja aivot siis yhdessä päättävät, miltä ruoka lopulta maistuu.

Jokaiselle viidelle maulle on omat tyyppiraaka-aineensa. Raaka-aineiden yhdistelmillä saadaan kuitenkin aikaan yllätyksiä. Mekaaninen käsittely ja kypsennystavat vaikuttavat raaka-aineiden makuun, ja on mahdotonta sanoa, että jokin ruoka olisi esimerkiksi puhtaasti makea tai suolainen. Maistamisen ihanuus pohjaakin kokin luovuuteen: lopullinen maku voi olla miltei mitä vaan.

Umami on tunnettu Kaukoidässä iät ja ajat. Tieteen tunnustamaksi maku on tullut 2000-luvulla, kun umamin reseptorimekanismi löydettiin. Umamia havaitaan esimerkiksi aromivahventeena käytetyssä natriumglutamaatissa, joissain pitkään kypsytetyissä juustoissa, soijakastikkeessa ja tomaateissa sekä maustamattomassa lihassa.

Umami on hyvä esimerkki siitä, että uusia makuja voidaan löytää viiden jo olemassa olevan rinnalle. Esimerkiksi rasvan maistamista tutkitaan paraikaa.

Makea on luonnostaan vauvan mieleen, sillä äidinmaito maistuu makealta. Tavallinen sokeri eli sakkaroosi maistuu puhtaasti makealta. Makeutusaineet voivat sen sijaan sisältää erilaisia sivumakuja. Erityisesti aspartaami voi, riippuen yhdisteen puhtausasteesta, maistua makealle, karvaalle tai ei millekään.

Värillä on myös väliä makeuden kokemiseen. Tutkimuksissa on huomattu, että vaikka mehun sokeripitoisuus pysyy samana, jos väriä muutetaan aavistuksen punaisempaan suuntaan, se koetaan vähemmän makeana.

Karvaus johtuu eri aineista, esimerkiksi kahvin karvaus osittain kofeiinista ja greipin karvaus kiniinistä. Myös hyvin tumma suklaa, tonicvesi ja olut koetaan karvaina. Vihanneksista punakaali ja muut Brassica-suvun kaalit ovat tyypillisesti karvaan makuisia.

Karvaat maut ovat usein aluksi hieman vaikeita vastaanottaa. Syy tähän saattaa piillä karvaiden makujen myrkyllisestä alkuperässä. Kasvien toksiset suoja-aineet maistuvat usein karvaina. Tämä ei suinkaan tarkoita, että kaikki karvaat maut olisivat myrkyllisiä, mutta varovaisuus karvautta kohtaan on ihmisille ja eläimille luonnollista.

Suolaista
puhtaasti on ruokasuola eli natriumkloridi. Mineraalisuoloissa on suolaisuuden lisäksi karvasta makua. Ruoissa runsassuolaisia ovat esimerkiksi sillit ja suolaiset makkarat. Myös pikkulapset pitävät suolan mausta.

Hapan on tyypillisesti sitruunahappo. Ruoista esimerkiksi karpalo, piimä, maustamaton jogurtti ja hapatettu ruisleipä koetaan happamina. Happamista mauista opitaan pitämään ajan kanssa, toiset saavat jopa suurta nautintoa niistä. Hyvin usein ihmiset sekoittavat keskenään happaman ja karvaan.

Myös kirpeys ja karvaus menevät joskus keskenään sekaisin. Kirpeys on pikemminkin suutuntuma, joka voi syntyä happaman ja jonkin muun yhdistelmästä. Siihen liittyy yleensä pistelyn tuntua.

Asiantuntija dosentti Mari Sandell, Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus

 

vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti