Helpoin tapa pysyä selvillä kokkauksensa suolamäärästä on korvata mausteseokset tuoreilla tai kuivatuilla yrteillä ja muilla mausteilla.

Suomalaiset saavat ruoastaan liian paljon suolaa. Suositeltava päivittäinen suolamäärä on korkeintaan viis grammaa, mutta suomalaismiehet onnistuvat jopa tuplaamaan tämän määrän, eivätkä naistetkaan tahdo pysyä suositusten rajoissa. Runsas suola kerää elimistöön nestettä, kiihdyttää sympaattisen hermoston toimintaa ja kohottaa siten verenpainetta. Säästeliäs suolan käyttö suojaa sydäntä ja hillitsee luiden haurastumista.

Omassa keittiössä helpoin tapa karsia suolaa on totutella pikkuhiljaa vähentämään sitä kussakin ruoassa. Makuaisti tottuu kyllä vähitellen. On hyvä muistaa, että teelusikalliseen mahtuu yhden ihmisen koko päivän suositeltu suolamäärä.

Myös erilaisten mausteiden ja yrttien käyttöön kannattaa opetella. Tuoreet yrtit ja niistä kuivatut mausteet, kuten paprika tai pippurit, eivät sisällä suolaa, vaikka antavatkin ruoalle runsaasti makua. Jos mausteen nimi viittaa yhteen ainekseen, sisältö on yleensä vain sitä.

Seokset hämmentävät

Ongelma ovat erilaiset mausteseokset. Esimerkiksi broilerimausteessa, jauhelihamausteessa ja grillausmausteissa suolaprosentti vaihtelee, mutta saattaa nousta suureksi. Pippuriseoksissa suolaa saattaa olla jopa 80 prosenttia. Erilaiset yrtti- aromi- ja valkosipulisuolat kuulostavat nimensä puolesta terveellisiltä, mutta niissäkin suolaa voi olla jopa kolme neljäsosaa.

Sitruunapippurissakin suolaa on joskus liki puolet. Hyvä vaihtoehto on käyttää esimerkiksi kalan maustamiseen pippuria ja sitruunaa sellaisenaan.

Vähemmän suolaa

Suolan laatuunkin voi kiinnittää huomiota. Mineraalisuolassa, esimerkiksi Pansuolassa, on vähemmän natriumia, mutta jotta sen käyttämisestä olisi hyötyä, sitä pitäisi käyttää saman verran kuin tavallista suolaa. Pansuola maistuu vähemmän suolaiselta, ja jos määrän päästää vaivihkaa lisääntymään, hyöty menetetään. Pansuolassa natriumia korvaamassa on myös kaliumia ja magnesiumia. Jos sitä on lorautettu paljon, maku saattaa vivahtaa ”metalliselta”.

Liemikuutioiden valikoima on vaihteleva. Perinteinen liemikuutio sisältää 5 grammaa suolaa. Jos liemen valmistaa ohjeen mukaan, sen suolapitoisuus on noin yksi prosentti, mikä luokitellaan normaalisuolaiseksi. Yhdestä keittolautasellisesta saa siis vähintään kaksi grammaa suolaa; enemmänkin, jos muut ainekset ovat suolaisia. Vähäsuolaisia liemivalmisteita löytyy muutamia, tällöin liemen suolapitoisuus putoaa puoleen prosenttiin.

Helpoin vaihtoehto kokata vähäsuolaisesti on vähentää liemikuutioiden käyttöä ja lisätä yrttejä ja kasviksia, kuten selleriä, palsternakkaa, sipulia, ruohosipulia, tilliä ja persiljaa. Liemikuutioiden kanssa ei pitäisi käyttää enää suolaa.

Liemikuutioissa on myös rasvaa, litrassa valmista lientä 2–5 grammaa. Vähärasvaisissa liemissä määrä on ainakin puolta pienempi. Liemikuutioiden rasvasta valtaosa on tyydyttynyttä rasvaa, eli kovaa rasvaa, joka on haitallista sydämelle.

Maista vasta hautunutta

Fondeilla eli liemitiivisteillä kokkaa käytännössä rasvatonta lientä. Niitä käyttämällä ruoka pysyy normaalisuolaisuuden rajoissa, jos malttaa noudattaa pakkauksen ohjeita. Nestemäistä maustelientä kuitenkin lorahtaa helposti liikaa tai sitä tulee lisättyä useampaan kertaan, varsinkin jos maistelee ruokaa ennen kuin se on ehtinyt hautua.

Marinadi- ja maustekastikkeita käyttäessä kannattaa muistaa, että niiden kanssa ei yleensä tarvita lisäsuolaa. Currytahnojen ja pestojen suolapitoisuus on 2–5 prosenttia. Kastikkeiden rasvat ovat pääosin pehmeitä, eli niistä ei ole sydämelle haittaa. Suolaiselta maistuvaa pestokastiketta voi laimentaa itse esimerkiksi lisäämällä siihen öljyä tai basilikaa.

Soijakastikkeilla kokkaa helposti turhan suolaista ruokaa. Ruokalusikallisessa soijakastiketta on 2,3 grammaa suolaa.

Asiantuntijana dosentti, laillistettu ravitsemusterapeutti Ulla Schwab.

vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti