Vitamiinit ovat kasvun, elämän ylläpidon ja kemiallisten reaktioiden säätelyn kannalta välttämättömiä aineita, joita ei muodostu elimistössä ainakaan riittäviä määriä. Täten ne on saatava ruoasta valmiina tai sellaisessa muodossa, että ne elimistössä muuttuvat toimiviksi vitamiineiksi.

A-vitamiini

 • Osallistuu näköaistimuksen syntyyn hämärässä, tarvitaan solujen kasvuun ja erilaistumiseen, pitää yllä epiteelikudoksen aineenvaihduntaa.
 • Tärkeimmät lähteet liha ja lihavalmisteet sekä kasvikset.

D-vitamiini

 • Tarvitaan luuston normaaliin mineralisaatioon.
 • Puute johtaa lapsilla riisitautiin ja aikuisilla luiden pehmenemiseen. Tärkeimmät lähteet kala ja ravintorasvat.

E-vitamiini

 • Suojelee tyydyttymättömiä rasvahappoja sekä A-vitamiinia ja karotenoideja hapettumiselta ruoassa ja elimistössä.
 • Tärkeimmät lähteet ravintorasvat ja viljavalmisteet.

K-vitamiini

 • Välttämätön protrombiinin ja eräiden muiden veren hyytymistä säätelevien aineiden sekä muiden proteiinien muodostuksessa.
 • Puute estää veren hyytymistä.
 • Tärkeimmät lähteet vihreät kasvikset.

Tiamiini

 • Välttämätön hiilihydraattien aineenvaihdunnassa.
 • Puute aiheuttaa beri-beritaudin, alkoholistilla se voi ilmetä Wernicken aivosairautena tai Korsakoffin psykoosina. Tärkeimmät lähteet viljavalmisteet, liha ja lihavalmisteet sekä kasvikset.

Riboflaviini

 • Entsyymijärjestelmien välttämätön osa, osallistuu elektrolyyttien kuljetukseen.
 • Tärkeimmät lähteet maito ja maitovalmisteet, liha ja lihavalmisteet sekä viljavalmisteet.

Niasiini

 • Mukana glukoosin, aminohappojen ja rasvan aineenvaihduntaan osallistuvien entsyymien toiminnassa.
 • Puutostauti pellagra, joka johtuu yksipuolisesta maissi- tai muusta viljadieetistä.
 • Tärkeimmät lähteet liha ja lihavalmisteet, viljavalmisteet sekä maito ja maitovalmisteet.

B6-vitamiini

 • Vaikuttaa mm. useiden aminohappojen aineenvaihduntaan osallistuvien entsyymien toimintaan.
 • Aikuisilla puute aiheuttaa psyykkisiä häiriöitä, epänormaaliutta aivosähkökäyrään ja ihomuutoksia. Lapsilla voi ilmetä kouristuksia, laihtumista ja ärtyisyyttä.
 • Tärkeimmät lähteet kasvikset, liha ja lihavalmisteet sekä viljavalmisteet.

Folaatti

 • Välttämätön osa entsyymijärjestelmissä, jotka siirtävät yhden hiiliatomin sisältäviä atomiryhmiä aineelta toiselle. Aminohappojen aineenvaihdunnassa mm. muuttaa homokysteiiniä metioniiniksi yhdessä B12- ja B6-vitamiinin kanssa.
 • Puute aiheuttaa häiriöitä mm. verisolujen jakautumiseen.
 • Tärkeimmät lähteet viljavalmisteet, kasvikset, marjat ja hedelmät.

B12-vitamiini

 • Toimii entsyymijärjestelmän osana mm. nukleiinihappojen synteesissä.
 • Puute aiheuttaa pernisioosin anemian, jolle on ominaista kielen ja mahalaukun limakalvon surkastuminen ja hermosto-oireet. Tärkeimmät lähteet liha ja lihavalmisteet, maito ja maitovalmisteet sekä kala.

Biotiini

 • Osana useissa entsyymeissä, mm. hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen aineenvaihdunnassa.
 • Tärkeimmät lähteet viljavalmisteet, meijerituotteet ja munat.

Pantoteenihappo

 • Tärkeä entsyymiaktivaattori aineenvaihdunnassa.
 • Tärkeimmät lähteet sisäelimet, kuivatut palkokasvit ja täysjyvävilja. Pantoteenihappoa on kuitenkin useimmissa elintarvikkeissa.

C-vitamiini

 • Vaikuttaa solujen hapetus-pelkistysasteeseen ja monien entsyymien muodostumiseen sekä parantaa raudan imeytymistä. Osallistuu stressihormonien muodostukseen ja vaikuttaa siten elimistön stressipuolustukseen.
 • Puutostauti on keripukki.
 • Tärkeimmät lähteet hedelmät ja marjat sekä kasvikset.
vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

 • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
 • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
 • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti