Vettä on saatava pari litraa päivässä mutta liika on liikaa vedenkin juomisessa. Suomessa hanavesi on parempilaatuista kuin moni pullovesi mutta maailmalla asiat ovat toisin. Meilläkään vesiepidemiat eivät ole tuntemattomia.

Hyvän Terveyden väitteisiin vedestä vastaa professori Jouko Tuomisto THL:stä.

Ulkomailla ei pidä juoda vesijohtovettä. Vatsataudin voi saada jo suihkuvedestä.

Oikein ja väärin, riippuu kovasti maasta. Useimmissa kehittyneissä länsimaissa vesijohtovesi on turvallista, mutta kehitysmaissa, Itä-Euroopan ja Välimeren maissa ei. Joidenkin taudinaiheuttajien tartuttavuus on niin suuri, että jopa kymmenkunta mikrobia riittää aiheuttamaan tartunnan. Tällainen on esimerkiksi norovirus eli kalikivirus. Silloin on ainakin teoriassa mahdollista saada tartunta jo suihkusta.

Useimmat pöpöt eivät ole näin tartuttavia, ja suihkussa käynti on yleensä turvallista. Lapsille kannattaa kuitenkin opettaa, ettei uimaaltaasta, kylpyammeesta tai suihkusta kannata juoda.

Helsinkiläinen saa hanastaan huonompaa vettä kuin rovaniemeläinen.

Väärin. Helsingin vesijohtovesi on hyvää ja tehokkaasti puhdistettua. Myös Rovaniemen vesi on hyvää, joten on vaikea asettaa näitä paremmuusjärjestykseen.

Pullovesi on laadukkaampaa kuin vesijohtovesi.

Väärin. Sekä pullovedet että vesijohtovedet vaihtelevat laadultaan. Pulloveden ongelma on mikrobikasvu, jos vesi seisoo kauan kaupan hyllyllä tai suuressa automaatissa. Pullovesiä ei pidä säilyttää liian pitkään lämpimässä. Sama ongelma voi olla myös vesijohtoveden kanssa, kun esimerkiksi kesäloman jälkeen laskee vettä hanasta ensimmäistä kertaa. Kun vesi on seisonut putkistossa, siellä voi olla bakteerikasvua.

Käyttämättömänä olleesta hanasta tulisikin laskea vettä niin paljon, että asunnon vesijohto täyttyy pääputkesta tulevalla tuoreella vedellä.

Puhdas vesi säilyy suljetussa astiassa ikuisesti.

Väärin. Jos vesi steriloidaan täysin suljetussa astiassa, väite lähes pitää paikkansa, mutta niin puhdasta vettä ei olekaan, että siinä ei olisi mikrobeja ja niiden ravinteita.

Vain Lapin tunturijärvistä ja -puroista saa sellaisenaan juomakelpoista vettä.

Väärin. Pintavesi voi olla turvallista, mutta on vaikea tietää, milloin se on ja milloin ei. Veden lähellä olevat ihmiset ja karja lisäävät vedessä olevia mikrobeja. Tunnetaan giardia-alkueläinten aiheuttama epidemia, kun majavat olivat saastuttaneet tunturilammen veden. Siksi pintavesi pitää aina desinfioida vesilaitoksella, ja esimerkiksi partioleirillä
juomavesi kannattaa keittää, jos se otetaan pintavesilähteestä.

Suurin osa pohjavedestä on sellaisenaan juomakelpoista. Toisin sanoen hyvin rakennetusta kaivosta, johon ei pääse pintavesiä, saa yleensä hyvää pohjavettä.

Vettä pitää juoda kaksi litraa päivässä.

Oikein, kun mukaan lasketaan ravinnossakin oleva vesi. Munuaiset kykenevät virtsaa väkevöimällä vähentämään veden poistumista, joten pienemmälläkin määrällä tulee toimeen. Se kuitenkin rasittaa elimistöä.

Veden tarve riippuu suuresti hikoilusta, eli rasittavassa työssä tai urheilussa veden tarve voi olla jopa kolme kertaa suurempi. Helteellä veden tarve kasvaa levossakin ja pitää muistaa juoda tiuhaan. Eri ihmisillä vedenjuontitarve on
erilainen terveenäkin, ja sairaudet, esimerkiksi munuaissairaudet, voivat vaikuttaa siihen paljon.

Vettä ei voi juoda liikaa.
Väärin. Munuaiset pystyvät mukautumaan erilaisiin vesimääriin, mutta niilläkin on rajansa. Nopea lisäys elimistön vesimäärässä voi aiheuttaa ”vesimyrkytyksen”, jossa elektrolyyttien eli kivennäisaineiden tasapaino häiriintyy. Etenkin natriumin pitoisuus pienenee normaalista 140 milliekvivalentista litrassa. Laimeneminen 120 milliekvivalenttiin aiheuttaa sekavuutta ja ärtyisyyttä, ja 110 voi aiheuttaa tajuttomuuden ja hengenvaaran.

Äärijuomista liittyy muun muassa vaikeisiin psykiatrisiin tiloihin. Munuaiset voivat tunnissa erittää noin litran vettä hyvin laimeana virtsana. Sitä suurempi juominen lisää elimistön vesikuormaa.

Liian fluoripitoinen kaivovesi tuhoaa hampaita.

Oikein. Noin milligramma fluoridia litrassa vettä on hampaille hyödyllistä. Sen ansiosta syntyvä kiille on kovaa. Yli 2–3 mg/l fluoridia aiheuttaa kuitenkin hampaisiin laikkuja ja rumaa väriä (ns. fluoroosia) ja vielä suuremmat pitoisuudet saattavat häiritä hampaiden kasvua. Suomessa liian suuria pohjaveden fluoridipitoisuuksia on Kymenlaaksossa.

Jos maaperässä on paljon radonia, sitä on myös kaivovedessä eikä vettä saa juoda.

Oikein, usein ainakin. Suuria radonpitoisuuksia on etenkin porakaivoissa mutta joskus myös tavallisissa kaivoissa. Itse asiassa suurempi riski kuin veden juominen lienee vedestä ilmaan haihtuvan radonin hengittäminen esimerkiksi suihkussa käydessä.

Vedessä on usein samaan aikaan myös muita luonnon radioaktiivisia aineita, kuten radiumia, uraania, poloniumia ja radioaktiivista lyijyä. Radonalueilla maankuoren radioaktiivinen aine on uraani, josta radon syntyy hajoamisprosessin tuloksena. Uraanin munuaismyrkyllisyys on sen radioaktiivisuutta ikävämpi ominaisuus, joten radonalueilla kannattaa määrittää vedestä sekä uraani- että radonpitoisuus. Ohjeita saa Säteilyturvakeskuksesta www.stuk.fi

Pehmeä vesi pesee hiukset paremmin kuin kova.

Oikein. Pehmeä vesi pesee kaikkea paremmin kuin kova. Veden kovuuden aiheuttavat siihen liuenneet kalsium- ja magnesiumsuolat, jotka vähentävät veden ja pesuaineiden kykyä irrottaa likaa. Siksi näitä suoloja pyritään poistamaan vedestä saostamalla ne fosfaateilla tai vaihtamalla ne tseoliittien avulla natriumsuoloiksi. Suomessa vesi on paljon pehmeämpää kuin Keski-Euroopassa, joten pesuaineitakin voi käyttää vähemmän.

Pelkkä vesi ilman saippuaa riittää hyvin peseytymiseen.

Väärin. Jos lenkin jälkeen haluaa huuhtoa hien pois, pelkkä vesi riittää mainiosti. Mutta kunnon peseytymiseen tarvitaan saippuaa tai muuta pesuainetta siksi, että talirauhaset erittävät iholle vahamaista talia, joka hylkii vettä.
Talin, hien, irtoavien ihosolujen ja lian muodostamassa sotkussa alkaa kasvaa bakteereita, joista myös aiheutuu
hien haju. Tämän vettä hylkivän kerroksen poistamiseksi tarvitaan rasvaisia aineita liuottavaa saippuaa tai pesuainetta.

Talikerros on toisaalta hyödyllinen, ja liian ahkera peseminen kuivattaa ihoa. Siksi esimerkiksi kädet kannattaa rasvata, jos niitä joutuu pesemään hyvin usein.

Homeopaattisen ajattelun mukaan vedellä on muisti: kun lääkeainetta laimennetaan vedellä niin paljon, ettei sitä enää ole lainkaan jäljellä, siitä kuitenkin jää jälki ja parantava vaikutus veden muistiin.

Väärin. Viimeksi tätä on tieteellisesti yrittänyt osoittaa ranskalainen Benvenisten työryhmä tiedelehti Naturessa vuonna 1988. Kukaan ei kuitenkaan ole kyennyt toistamaan työryhmän tuloksia, ja siitä aiheutui tieteellinen skandaali. Asiasta kiistellään yhä, mutta tieteellistä näyttöä väitteille ei ole.

Homeopatiasta kannattaa muistaa, missä oloissa se syntyi. Samuel Hahnemann oli pettynyt 1700-luvun tuloksettomiin ja vaarallisiin hoitomuotoihin, kuten suoneniskentään ja ulostuslääkkeisiin. Hän halusi kehittää hoitomuodon, joka ei olisi vaarallinen, niin että luonto saa aikaa parantaa. Hyvin laimeita lääkkeitä käyttävä homeopatia merkitsi silloin edistystä.

Luonnontieteisiin perustuva lääketiede on sen jälkeen mennyt kuitenkin jättiläisharppauksin eteenpäin, homeopatia sen sijaan ei. Siksi se kuuluu lääketieteen historiaan.

Asiantuntijana professori Jouko Tuomisto THL:stä

vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti