Ravitsemustutkimukset kertovat vuodesta toiseen, että suomalaiset syövät monipuolisesti ja saavat ravinnostaan riittävästi vitamiineja. Väestötasolla näin on, mutta pitääkö tämä paikkansa, kun puhutaan yksilöistä ja arjesta? Elimistön stressitila saattaa kuluttaa arvokkaat vitamiinit nopeammin kuin arvaammekaan.

Jokaisella meistä on aikoja, jolloin emme ehdi kiinnittää huomiota ravitsemukseemme. On myös tilanteita, joissa vitamiineja ja ravinteita kuluu tavallista enemmän. Uusimpien käsitysten mukaan saatamme tarvita erityisesti antioksidanttivitamiineja paljon enemmän kuin luulemmekaan.

Usein ajatellaan, että C-vitamiinia on niin runsaasti kasviksissa ja ja E-vitamiinia esimerkiksi ruisleivässä, ettei niiden saantiin tarvitse kiinnittää paljonkaan huomiota. Kunhan vain syö monipuolisesti, vitamiinit tulevat itsestään. Nämä elimistömme tärkeimmät antioksidantit kuitenkin kuluvat käytössä ja vaativat täydennystä jatkuvasti.

Antioksidantit toimivat solutason passipoliiseina, jotka pyydystävät stressitilassa syntyviä vahingollisia happiradikaaleja ja tekevät ne vaarattomiksi. Niiden merkitys korostuukin silloin, kun elimistön stressitila kärjistyy tavalla tai toisella.

Tupakoitsijalle erityissuojaa

Tyypillisin tapa stressata solujaan on tupakoida. Tupakan savussa on runsaasti happiradikaaleja muodostavia oksidantteja, joten C- ja E-vitamiinia kuluu jokaisella henkosella. Tämä on todennettu tutkimuksissa, joissa tupakoitsijoilta on mitattu alhaisempia C- ja E-vitamiinin pitoisuuksia kuin ei-tupakoitsijoilta.

Tupakoitsijoiden ongelmana on, että tupakka vähentää nälän tunnetta ja vaikuttaa myös makuaistimukseen.

Tupakoitsijat syövät vähemmän ja tutkimusten mukaan muuta kuin kasviksia ja hedelmiä, joita he nimenomaan tarvitsisivat täydentääkseen antioksidanttejaan. Samasta syystä he jäävät ilman monia muitakin ravinteita, kuten B-vitamiinia. Tupakoitsijoilla todettu B-vitamiinien puute voi olla osatekijä tupakoitsijoiden syöpäriskin lisääntymisessä, sillä esimerkiksi B6-vitamiini ja folaatti ovat välttämättömiä DNA:n normaalille toiminnalle.

Puute kiihdyttää tulehdustauteja

Happiradikaalit eivät kuitenkaan liity pelkästään tupakointiin. Päinvastoin. Kun räkätauti yllättää tai tulehdus iskee salakavalasti, elimistössämme syntyy runsain mitoin happiradikaaleja – ja silloin tarvitaan C- ja E-vitamiinia niitä metsästämään. Tämä on erityisen tärkeää kroonisissa tulehduksellisissa sairauksissa kuten astmassa, keuhkoahtaumataudissa (COPD), valtimonkovettumataudissa ja metabolisessa oireyhtymässä. Jos antioksidantteihin ei saada täydennystä hedelmistä ja kasviksista, sairauden eteneminen voi kiihtyä.

Tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että C-vitamiini ja kasvisravinto lievittävät esimerkiksi astman ja COPD:n oireita ja vähentävät riskiä sairastua näihin tauteihin. Parannuskeino ne eivät kuitenkaan ole. Valtimonkovettumataudissa ja metabolisessa oireyhtymässä runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio ja liikunta sen sijaan voivat saada ihmeitä aikaan.

Tuntematon homokysteiini

B-vitamiinien puute on ollut viime vuosina kiihkeän tutkimuksen kohteena. On arveltu, että B-vitamiinien puute altistaisi sydän- ja verisuonisairauksille, masennukselle, Alzheimerin taudille ja dementialle. On myös ehdotettu, että kaikille 50 vuotta täyttäneille pitäisi antaa B-vitamiinilisiä.

Syy tähän innostukseen on aminohappo nimeltä homokysteiini. Tutkijat ovat havainneet, että homokysteiinin kohonneet pitoisuudet veressä altistavat ihmisen kaikille edellä mainituille sairauksille. On myös havaittu, että homokysteiinin pitoisuudet saadaan alas B-vitamiineilla. B6- ja B12-vitamiinit sekä B-vitamiineihin lukeutuvan foolihapon esiaste folaatti pilkkovat homokysteiinia. Jos homokysteiinin tasot saadaan B-vitamiineilla alas, vaikuttaako se mainittujen sairauksien kulkuun?

Vastaus on kaikkea muuta kuin yksinkertainen. Tutkimuksista saatu viisaus osoittaa, että B-ryhmän vitamiinien puutos kyllä altistaa kaikille näille sairauksille, mutta ylimääräisten vitamiinilisien hyödyistä ei ole yksimielisyyttä.

Asian tekee pulmalliseksi se, että homokysteiinin merkitystä ei täysin tunneta. Sydän- ja verisuonisairauksissa se ei ilmeisesti ole sinänsä haitallinen molekyyli vaan pikemminkin varoitusmerkki elimistön hälytystilasta. Vaikka B-vitamiineilla siis saadaan homokysteiinitasot alas, muut riskitekijät eivät katoa mihinkään.

Aivosairauksissa syy-yhteys voi olla suorempi, sillä homokysteiinin tiedetään vahingoittavan hermosoluja. Kuopion yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että masennus on kaksi kertaa yleisempää folaatin puutteesta kärsivillä. Ihmiset myös toipuivat masennuksesta sitä pikemmin, mitä korkeampia folaattipitoisuuksia heidän verestään mitattiin.

Uutta tietoa A-vitamiinista

Elimistölle välttämätön A-vitamiini saattaa myös olla yksi niistä ravintoaineista, jonka puutteesta monet kärsivät tietämättään. Koska A-vitamiini on suurina annoksina myrkyllinen, sen saannin turvaamiseksi on suositeltu lähinnä beetakaroteenia sisältävien ruokien, kuten porkkanan, syömistä. A-vitamiinia tarvitaan hämäränäön, solujen erilaistumisen ja kasvun sekä ihon ja limakalvojen ylläpidossa. Beetakaroteeni varastoituu maksaan ja muodostaa siellä A-vitamiinia.

Hiljattain on havaittu, että beetakaroteeni ei muutukaan A-vitamiiniksi noin vain. Beetakaroteenista muodostuu A-vitamiinia vain siinä tapauksessa, että elimistössä on jo valmiina A-vitamiinia. Beetakaroteenin varastoitumista on ilmeisesti myös liioiteltu. Varastot näyttäisivät hupenevat hyvin nopeasti, jos ravinnosta ei saa täydennystä. Lisäksi varastoitunut beetakaroteeni ilmeisesti muuttuu A-vitamiiniksi huonommin kuin ”tuore” beetakaroteeni. On myös todettu, että yllättävän monilla naisilla on geenimutaatio, joka heikentää elimistön kykyä muuntaa beetakaroteeni A-vitamiiniksi.

Paljonko on tarpeeksi?

Koska tutkimustulokset ovat vielä hyvin tuoreita, kukaan ei osaa tarkkaan sanoa, mitä ne tarkoittavat. On kuitenkin mahdollista, että esimerkiksi A-vitamiinin kohdalla aletaan laajemmin sallia valmista A-vitamiinia sisältävien ruokien, kuten maksan ja kananmunan, syömistä. Varmaa on ainakin se, että antioksidanttivitamiineja sisältävää ruokaa, kuten hedelmiä, marjoja, vihanneksia, hyviä kasvirasvoja ja täysjyväviljaa, kannattaa syödä riittävästi. Erityisesti silloin, kun elimistö on stressitilassa esimerkiksi tupakoinnin tai flunssan vuoksi.

Vitamiinitutkimuksessa on vielä paljon tehtävänä. Tässä vaiheessa fiksuin tapa syödä on ajatella kokonaisuutta ja miettiä, miten kokoaa viisaan ruokalautasen. Mikäli erityisiä riskitekijöitä tai viitteitä erityistarpeista on, kannattaa asiantuntijan kanssa miettiä yksittäisten ravintoaineiden osuutta.
Omin päin tehdyissä vitamiinikokeiluissa on vaaransa. Tutkijoillakin on vielä tuoreena mielessä mitä tapahtui, kun koehenkilöille alettiin syöttää epätavallisen suuria määriä yksittäistä ravintoainetta - beetakaroteenia.

Sen sijaan että beetakaroteeni olisi suojannut potilaita keuhkosyövältä ja sydän- ja verisuonitaudeilta, se lisäsikin niiden riskiä.

Parasta on hankkia vitamiininsa mieluummin ruokalautaselta kuin pilleripurkista. Omenassa tai porkkanassa ravintoaineet tulevat valmispakettina eikä liika-annostuksen vaaraa juuri ole. Ja mukana on satoja sellaisiakin aineita, joiden merkitystä emme vielä tunne mutta joilla saattaa olla oma tärkeä tehtävänsä.

Asiantuntijana elintarviketieteen lisensiaatti Eeva Voutilainen Helsingin yliopistosta

 

vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti