Aiheuttaako maidon homogenointi vatsaoireita, entä suojaako maito hampaita? Väitteisiin vastaavat aihetta tutkinut lastenlääkäri, dosentti Kaija-Leena Kolho Helsingin Lasten ja nuorten sairaalasta sekä professori Jorma Tenovuo Turun yliopiston hammaslääketieteen laitokselta.

1.Valtaosalla maailman ihmisistä on laktoosi-intoleranssi.

Totta. Laktoosia eli maitosokeria pilkkova entsyymi katoaa suolesta suurimmalla osalla ihmisistä, kun he kasvavat aikuisiksi. Suomessa kuitenkin vain 18 prosenttia aikuisista saa vatsaoireita maitosokerista, mutta esimerkiksi Afrikassa ja Thaimaassa alttius laktoosi-intoleranssiin on lähes kaikilla. Kyseessä on peritty ominaisuus, ei sairaus. Sillä ei ole merkitystä, onko henkilö käyttänyt maitotuotteita vai ei.

2. Monissa maissa aikuiset eivät juo maitoa, ja silti heillä on vahvat luut.

Totta. Maito ei ole välttämätön osa aikuisen ruokavaliota. Kulttuureissa, joissa ei käytetä maitoa, ei ole erityisen paljon luukatoa eli osteoporoosia. Luille tärkeää kalsiumia saa myös muista ruoka-aineista, kuten juustosta, jogurtista, kalasta ja kaalista. Lisäksi elimistö säätelee kalkin imeytymistä niin, että tasapaino säilyy. Pelkkä maidon juonti ei myöskään takaa, että luut pysyisivät vahvoina.

3. Moni saa vatsavaivoja vain suomalaisista maitotuotteista.

Tarua. Hyvin moni saa maidosta vatsavaivoja, oli kyseessä sitten kotimainen tai ulkomainen maito. Pieni osa heistä kokee, että oireet helpottuvat ulkomailla. Syynä voi olla, että ruokavalio muuttuu muutenkin. Matkalla syödään tavallista vähemmän imeytymättömiä hiilihydraatteja, kuten ruisleipää, papuja ja kaalia, jotka voivat aiheuttaa vatsaoireita. Myös kahvin juonti ja ksylitolilla makeutettujen tuotteiden käyttö vähentyvät usein ulkomailla.

Suomalaisissa maitotuotteissa ei ole mitään vikaa. Päinvastoin ne ovat puhtaita ja turvallisia.

4. Maidon homogenointi aiheuttaa monille vatsaoireita. Siksi kannattaa suosia homogenoimatonta luomumaitoa.

Luultavasti tarua. Tutkimuksissa ei ole osoitettu, että maidon homogenointi eli maitorasvan pilkkominen aiheuttaisi oireita. Jos haluaa, luomumaitoa voi kuitenkin kokeilla. Jotkut kokevat, että se sopii heille tavallista maitoa paremmin. Jos juo vain luomumaitoa, on hyvä muistaa, ettei siihen lisätä D-vitamiinia kuten muihin maitoihin.

5. Maitoallergia on pikkulasten tauti, joka paranee ennen kouluikää.

Osittain totta. Tyypillinen pikkulasten maitoallergia, johon liittyy iho-oireita, paranee yleensä ennen kouluikää. Koululaisilla voi olla hitaammin oirehtivaa maitoallergiaa, joka aiheuttaa erilaisia vatsavaivoja. Sen tunnistaminen saattaa olla vaikea, sillä hyviä testejä ei ole vielä käytössä.

6. Maito heikentää raudan imeytymistä.

Totta. Jos maitoa käyttää liikaa, se voi aiheuttaa anemiaa. Aikuisen ei pitäisi juoda enempää kuin 8–10 desilitraa maitoa päivässä. Jos käyttää rautatabletteja, niitä ei kannata nielaista maidon kanssa.

7. Ennen aamunkoittoa lypsetty yömaito helpottaa univaikeuksia.

Saattaa olla totta. Yömaidossa on tavallista enemmän melatoniinia eli pimeähormonia, joka vaikuttaa unen sääntelyyn. Yömaidon tehosta ei kuitenkaan ole riittävästi tutkimustietoa.

8. Rasvaton maito auttaa laihtumaan ja pitämään painon kurissa.

Totta ja tarua. Maito ei itsessään laihduta, vaan se, että ihminen saa ruoasta vähemmän energiaa kuin mitä hän kuluttaa. Yksinkertainen keino vähentää rasvan ja energian saantia on vaihtaa kevytmaito rasvattomaan.

9. Maito nopeuttaa kuntoilijan lihasten kasvua.

Tarua. Oleellista on, että kuntoilija syö monipuolisesti ja saa ravinnosta riittävästi valkuaisaineita eli proteiinia.

10. Jos juo paljon maitoa, voi saada liikaa kalsiumia ja D-vitamiinia.

Tarua. Maidossa ei ole niin paljon D-vitamiinia, että sitä voisi saada liikaa. Suolisto puolestaan säätelee sitä, kuinka suuri osa ravinnon kalsiumista imeytyy. Ylimääräinen kalsium poistuu elimistöstä virtsan mukana.

11. Jos ei pidä maidon mausta, sen voi korvata kalsiumvalmisteilla.

Totta. Jos juusto, piimä tai jogurtti maistuvat, kalsiumvalmisteita ei tarvitse käyttää. Mutta jos ei käytä mitään maitotuotteita, ainakin kasvuikäisen olisi hyvä ottaa kalsiumvalmisteita. Sen sijaan ei ole osoitettu, että kalkkilisä estäisi ikääntymiseen liittyvää luiden haurastumista.

12. Erikoismaidot, jotka lupaavat laihduttaa, lisätä vastustuskykyä tai laskea verenpainetta tai kolesterolia, ovat turhaa rahanmenoa. Varmuutta vaikutuksista ei ole.

Totta ja tarua. Vaikutukset ovat yksilöllisiä. Joillekin erikoismaidoista voi olla hyötyä, mutta yleisiä suosituksia ei voi antaa.

13. Maito suojaa hampaita reikiintymiseltä.

Tarua. Maidossa on hampaiden kannalta sekä hyviä että huonoja aineita. Hyvää on etenkin kalsium, luiden rakennusaine, jota hampaissakin on paljon. Huonoa on maitosokeri eli laktoosi. Suun kariesbakteerit voivat käyttää ravinnokseen laktoosia ja sen hajoamistuotteita, kuten glukoosia eli rypälesokeria.
Kalsiumin ansiosta maito ei aiheuta hampaiden reikiintymistä, mutta se ei toisaalta suojaakaan siltä. Maito ei voi kumota muiden sokeripitoisten elintarvikkeiden aiheuttamaa happohyökkäystä.

Lue lisää maidosta.

vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti