Ei savukkeista tai nuuskasta haittaa ole, jos niitä käyttää vain satunnaisesti juhlissa – vai onko sittenkin?

Väittämiin tupakanpoltosta vastaa terveydenhuollon erikoislääkäri, dosentti Kristiina Patja.

1. Tupakointi ja nuuskaaminen on vaaratonta, jos kyseessä on satunnainen viihdekäyttö.

Tarua. Tupakkatuotteille ei ole turvarajaa, kaikki käyttö vahingoittaa elimistöä.

2. Yhtäaikainen tupakointi ja alkoholinkäyttö on erityisen haitallista.

Totta. Alkoholi ja tupakka lisäävät molemmat akuutin sydäninfarktin ja aivoinfarktin vaaraa osin samoilla mekanismeilla: verenpaine ja sydämen syke nousevat. Ne ovat siis yhdessä käytettyinä vielä haitallisempia kuin erikseen käytettyinä, varsinkin jos alkoholin käyttö on runsasta. Alkoholi hajoaa elimistössä muun muassa asetaldehydiksi, joka on syöpävaarallinen aine, kuten tupakan monet kemikaalit. Eläinkokeissa nikotiinille nuorena altistuneet eläimet ovat tulleet nopeammin alkoholista riippuvaisiksi kuin altistumattomat.

3.  Piipputupakka ja sikarit ovat luomutuotteita savukkeisiin verrattuna.

Tarua. Tupakkakasvin viljely vaatii paljon kasvinsuojelumyrkkyjä ja kuivatus polttopuuta. Se tuskin on mitään luomukamaa. Terveyshaitatkin ovat samanlaiset kuin teollisilla savukkeilla.

4. Kevytsavukkeet ovat yhtä vaarallisia kuin muutkin.

Tarua. Ne ovat jopa haitallisempia. Kun nikotiinipitoisuus on pienempi, tupakoiva kompensoi sitä hengittämällä syvempään ja tupakoimalla tiheämmin.

5. Tupakanpolton ja nuuskan käytön voi kuka tahansa lopettaa, kun vain tosissaan päättää niin.

Totta. Tahtoa tarvitaan, sillä tupakkariippuvuuteen liittyy fyysinen riippuvuus varsinkin nikotiiniin. Psykologinen riippuvuus ja tottumus sekä tilanteisiin liittyvä tapatupakointi koukuttavat myös. Kun lopettaa, vastusta tulee elimistöstä, mieliteoista ja ympäristöstä. Vahva tahto, hyvät neuvot ja sitkeys palkitaan, vaikkei lopettaminen helppoa olekaan. Onnistunut tupakoinnin lopettaja on yrittänyt vakavasti lopettamista keskimäärin 3–4 kertaa. Repsahduksesta kannattaa ottaa opiksi ja yrittää uudelleen.

6. Nuuskaan syntyy riippuvuus helpommin kuin savukkeisiin.

Totta. Nuuskaa pidetään suussa pitempiä aikoja kuin savukkeita, jolloin nikotiiniannos on 3–4 kertaa suurempi ja elimistön nikotiinipitoisuus pysyy korkeampana pidempään kuin savukkeita polttavan. Nuuska todennäköisesti synnyttää nopeammin fyysisen riippuvuuden kuin savukkeet.

7. Tupakka ja nuuska rentouttavat.

Totta ja tarua. Tupakoimaton saa nikotiinista pahoinvointia ja päänsärkyä. Sen sijaan nikotiiniriippuvaisen vieroitusoireet, kuten ärtymys ja keskittymiskyvyn heikkeneminen, helpottuvat tupakoidessa. Todellisuudessa tupakan nikotiini kiihdyttää keskushermostoa ja kuluttaa monia stressiä lievittäviä välittäjäaineita. Tupakointi on yksi kroonisen stressin riskitekijöistä.

8. Nikotiinikorvaushoidot ovat arveluttavia, koska niistäkin elimistöön tulee nikotiinia.

Tarua. Jos korvaushoitoa käytetään vieroitusoireiden ehkäisemiseen, se on haitattomampi kuin savukkeet tai nuuska, joissa on nikotiinin lisäksi tuhansia muita haitallisia aineita.

9. Jos lopettaa tupakoinnin, tilalle tulee helposti jokin muu riippuvuus.

Tarua. Tupakoinnin lopettaneella ei ole keskimäärin sen suurempaa riskiä muuhun riippuvuuteen kuin sellaisella, joka ei ole koskaan aloittanutkaan.

10. Tupakoinnin aiheuttamat haitat poistuvat lopettamisen jälkeen.

Totta. Aika korjaa elimistön vaurioita. Keuhkot alkavat heti puhdistua, mistä on merkkinä lisääntynyt limannousu. Sydämen taakka vähenee ja infarktiriski puolittuu vuodessa. Keuhkosyövän vaara puolittuu 10 vuodessa lopettamisen jälkeen. Keuhkoahtauma ei palaudu, mutta sen oireet helpottuvat.

 

Tupakoinnin lopettaminen ei lihota, mutta makeanhimo on yksi riippuvuuden vieroitusoireista. Kaikki maistuu paremmalta kun ei polta, sillä tupakointi vie makuaistin. Tupakansavu lamauttaa nenänpohjassa olevat aistisolut ja makuaisti heikkenee. Makuaisti palautuu päivissä tupakoinnin loppumisesta.

Vierailija

10 syytä lopettaa juhlatupakointi

1. Eläminen kannattaa lopettaa,koska se johtaa 100% kuolemaan 2. Tanssiminen kannatta lopettaa, koska se saattaa johtaa varvasmurtumiin. 3. syöminen kannattaa lopettaa, koska se saattaa aiheuttaa suolistokaasuja, ja johtaa ilmaston tuhoutumiseen. 4. sosiaalinen kanssakäynti ihmisten kanssa, kannattaa lopettaa, koska se saattaa johtaa erimielisyyksiin, ja aiheuttaa ristiriitaisia tilanteita, väkivaltaa, yms.
Lue kommentti
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.