Esittelemme viisi hampaiden kevythoitoa, olisiko niistä apua sinulle?

Kiillotus

Kiillotuksessa kirkastetaan tummuneita, vanhoja muovipaikkoja tai värjäytyneitä paikkojen saumoja, jos värjäytymä on pintakerroksessa. Kiillotus tehdään muovipaikkojen viimeistely­välineillä.

Mihin auttaa  Yksittäisten kellastuneiden tai tummuneiden, näkyvillä olevien muovipaikkojen sävyn palauttamiseen. Tekniikalla voidaan poistaa myös hammasrautojen liimasta jääneitä jäämiä, jotka keräävät ruokaillessa itseensä tummentavia aineksia.

Nopea tapa, vie noin puoli tuntia,  kirkastaa hymyä esimerkiksi juhlien alla.

Ei sovi  Jos vanha paikka on umpivärjäytynyt, kiillotus ei riitä, vaan paikka on vaihdettava. Menetelmä ei myöskään kirkasta tummentuneita  hampaita vaan siihen tarvitaan valkaisu.

Hinta Noin 80–120 euroa.

Laminaatit

Laminaatti on omaan hampaaseen liitettävä posliinifasadi, joka peittää ulkopinnan ja kärjen. Se kiinnitetään muovisementillä oman, hiotun hampaan päälle. Laajemmissa laminaattihoidoissa tehdään ensin vahaluonnokset, jotta nähdään, miltä laminaatit näyttäisivät suussa.

Mihin auttaa  Kuluneille, eroosioituneille  ja runsaasti edestä paikatuille hampaille. Yksittäisiin tummiin hampaisiin ja pieniin asentovirheisiin.
Usein laminaatteja edeltää hampaidenvalkaisu, koska posliinin väriä ei voi muuttaa.

Alkutarkastus, suunnittelu ja laminointi vie pari viikkoa. Jos hampaat myös valkaistaan, hoito kestää noin kuukauden. Laminaatit ovat erittäin pitkäikäisiä.
Yö­narskuttaja tarvitsee purentakiskon.

Ei sovi   Niille, joilla ei ole hammaskiillettä jäljellä tai jos hampaissa on isoja muovipaikkoja tai vanha kruunu.

Hinta  Laminaatti yhteen hampaaseen maksaa noin 1 000 euroa. Summassa ovat mukana hammas­lääkärin ja -teknikon kulut.

Valkaisu

Kellastuneet hampaat valkaistaan vetyperoksidia sisältävän valkaisugeelin avulla vaaleammiksi ja kirkkaammiksi. Hoitoa edeltää hampaiden ja suun limakalvojen kunnon tarkistus sekä hammas­kiven poisto.Hammaslääkäriltä voi ostaa myös koti­valkaisukiskoja, hinta noin 300 euroa.

Mihin auttaa  Tummuneille, iän, tupakoinnin, kahvin tai punaviinin juonnin myötä kellastuneille hampaille, mutta myös niille, joilla on luonnostaan keltainen hammasluu.

Usein valkaistaan koko ”hymyalue” eli ylä- ja alahampaiden etupuoli. Yksittäisiä hampaitakin voidaan valkaista.

Vastaanotolla tehty valkaisu kestää 1–1,5 tuntia. Ikenet suojataan ja vetyperoksidigeeliä levitetään hampaille 1 x 30 min tai 3 x15 min menetelmästä riippuen. Lampun tai laserin avulla tehdyn hoidon paremmuudesta ei ole tieteellistä näyttöä. Vastaanotolla tehdyssä valkaisussa voidaan käyttää voidaan käyttää voimakkaampia vetyperoksidipitoisuuksia, joten hoitotulos on näkyvämpi.

Joskus vastaanottovalkaisu tarvitsee rinnalleen kotivalkaisun halutun lopputuloksen aikaansaamiseksi. Hoitotulos säilyy hyvin, jos ei tupakoi, ja usein päivitykseksi riittää muutaman päivän kotivalkaisukuuri parin vuoden välein.

Ei sovi  Niille, joilla on hampaiden etualalla paljon paikkoja tai joilla kiille on vaurioitunut. Raskaana olevia tai alaikäisiä ei valkaista.
Vuoden aikana hampaita voi valkaista turvallisesti vain kerran. Joillakin valkaisun aiheuttama vihlonta estää uudet valkaisut.

Hinta Vastaanottovalkaisu maksaa noin 250–500 euroa valkaisutavasta riippuen. Hinnat vaihtelevat yksityisten hammasasemien välillä.

Kerrostusmuovitekniikka

Uusi ja halvempi tapa saada suorempi, tasaisempi tai muuten vain paremman näköinen purukalusto. Muovihammas tehdään useista, potilaan omaa hammasta jäljittelevistä ja valoa aidosti heijastavista värisävyistä. Se luo kolmiulotteisen vaikutelman, eikä hammas näytä paikatulta.

Kerrostusmuovitekniikassa ei tarvitse useinkaan porata potilaan omia hampaita. Lopputulos näyttää siltä, kuin suussa olisi aito hammas.

Mihin auttaa  Häiritseviin hammasrakoihin, jopa etuhampaiden välien kiinnikuromiseen tai esimerkiksi yhden tai muutaman tummentuneen hampaan päällystämiseen.

Sopii myös pienten asentovirheiden, kuten sisäänpäin kallistuneiden hampaiden suoristamiseen, jos varsinainen oikomishoito ja hammasraudat eivät houkuta.
Muovilla voidaan myös jatkaa lohjennutta tai katkennutta hammasta.

Muovikerrostus on vaihtoehto muun muassa ikääntyneille, jotka eivät halua ryhtyä pitkällisiin oikomishoitoihin tai laajoihin laminaattihoitoihin.

Menetelmä käy myös niille, joilla ei ole tuhansia euroja käytettävänä oikomisremonttiin tai jotka haluavat siirtää oikomishoitoa myöhempään.

Muovitus tehdään yhdellä hammaslääkärikäynnillä 1–4 tunnissa hampaiden korjauksen laajuudesta riippuen. Muovi kestää paikoillaan ja kiiltävänä vuosia, joskus lopun ikää – joskin sitä saatetaan joutua kiillottamaan vuositarkistusten yh­teydessä.

Ei sovi Jos hammas on siinä kohtaa purukalustoa, johon kohdistuu kovat purentavoimat, muovi ei kestä. Myöskään yönarskuttelijoille muovikerrostus ei käy, koska se ei ole niin kestävää kuin posliiniset korjausmateriaalit.
Jos omaa hammasta tai hammaskiillettä on jäljellä vain vähän tai jos hampaissa on paljon virheasentoja.

Hinta  Noin 250–375 euroa hampaalta riippuen hoidon laajuudesta.

Esteettinen oikomishoito

Uudenlainen kevyempi tapa oikoa hampaita sopii hymyalueen pieniin  virheasentoihin. Menetelmiä on kahdenlaisia: irrotettavin kojein tai kiinteällä kojeella tehtävää oikomista. Kummallakaan menetelmällä ei voi muuttaa takahampaiden purentaa.

Hoidon alussa hampaista tehdään kipsimalli, jonka pohjalta hammasteknikko valmistaa oikomiskojeen.

Irrotettavaa oikomiskiskoa käytetään koko ajan paitsi syödessä ja hampaita harjatessa. Kisko vaihdetaan uuteen 2–4 viikon välein.

Kiinteä oikomiskoje vastaa perinteisiä oikomisrautoja mutta kiinnikkeet ovat läpinäkyvät ja kaarilanka on hampaan värinen. Ne ovat yötä päivää suussa, ja kaarilanka vaihdetaan uuteen neljän viikon välein.
Kummatkin oikomismenetelmät ovat huomaamattomia.  

Mihin auttaa  Kojeilla voidaan oikoa hieman limittäin tai päällekkäin olevia sekä rivistä siirtyneitä tai aukkoisia hampaita. Kiinteällä kojeella voidaan hoitaa jonkin verran haastavampia tapauksia kuin irrotettavilla kojeilla, koska yksittäisten hampaiden siirtäminen on kontrolloitavissa paremmin.  

Keskimääräinen hoitoaika kiinteällä kojeella on tapauksesta riippuen 2–9 kuukautta, irrotettavilla kojeilla hoito voi kestää jopa 1,5 vuotta.

Kuten kaikki oikomishoidot, myös nämä menetelmät vaativat hoidon päätteeksi hampaiden takapinnalle kiinnitettävän retentiokaaren. Se estää hampaiden palautumisen takaisin alkuasetelmiin.

Ei sovi  Niille, joilla tavoitellaan kasvojen profiilin tai leukojen asennon muutosta tai joilla on takahampaissa häiritseviä purentavirheitä. Silloin on turvauduttava perinteiseen oikomishoitoon – näin myös alaikäisillä.  
Esteettiseen oikomiseen ei ryhdytä, jos hampaisto ei ole terve.

Irrotettavat kojeet eivät sovi, jos asiakas ei ole sitoutunut hoito-ohjeisiin ja unohtaa usein laittaa kojeen takaisin suuhun ruokailujen ja hammaspesujen välillä.

Hinta  Hintahaarukka on iso. Irrotettavissa kojeissa, joita on useita merkkejä, hinnat ovat 2 000–7 000 euroa. Kiinteällä oikomismenetelmällä hinta on noin 3 500–4 500 euroa.

Asiantuntijat hammaslääkäri Reetta Suokas Kaivopuiston hammaslääkäriasema, Helsinki

Lue lisää
4 kysymystä aikuisten oikomishoidosta
Riviin järjesty! Hampaiden oikominen onnistuu aikuisenakin
Hammas puuttuu, mitä tilalle?

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.