Herkän vatsan oirelista on pitkä kuin nälkävuosi. Lääkäri Perttu Arkkila johdattelee vaivojen lähteille ja vinkkaa, miten niistä voi päästä eroon.

1. Röyhtäily

Mahalaukussa on liikaa ilmaa. Sitä on päässyt sinne ruoan mukana, nielemällä, purkan jauhannan seurauksena ja ruoka-aineiden mukana. Monet ruoka-aineet, kuten pavut, paprika tai omena, keräävät ilmaa.

Hoitovinkki Ennen kuin jätät epäilyttävät ruoat pois, kokeile muutamaa peruskonstia: löysennä tiukkaa vaatetusta, luovu hotkimisesta ja pureskele ruoka rauhassa. Kysy happoja vähentäviä lääkkeitä apteekista.

2. Paha maku suussa

Karvasveden nousun ohella närästys ja rintalastan takana tuntuva kipu kuuluvat refluksioireisiin. Etenkin ylipainoisella vyötärörasva lisää painetta vatsaonteloon, jolloin mahahappo nousee herkästi ylöspäin jopa suuhun asti. Siksi painonpudottaminen on suositeltavaa.

Hoitovinkki Hanki apteekista happolääkkeitä, joista protonipumpun­ estäjät ovat tehokkaimpia. Jos vaiva ei niillä lähde, mene lääkäriin. Oireiden taustalla saattaa olla esimerkiksi leikkauksella hoidettava palleatyrä.

3. Ilmavaivat

Syöt jotakin, joka kerryttää ilmaa suoleesi. Ensiapuohje kuuluu: pöräytä ilmat ronskisti ulos! Pidättely vain pahentaa oireita.

Hoitovinkki Toisena ohjeena on jälleen ilmaa keräävien ruoka-aineiden, kuten papujen, raakojen juuresten, laktoosin ja keinomakean, välttäminen ja kuidun asteittainen lisääminen ruokaan.

4. Turvotus ja kipu

Olet syönyt jotakin, joka paisuttaa mahasi pinkeäksi kuin rantapallo. Tiedät itse, mitä se jokin on, joten kaikkein ilmeisimmät turvottavat ruoka-ainekset kannattaa jättää pois ja kokeilla, helpottaisiko turvotus.

Hoitovinkki Tee ainakin tämä: Poista ruokalistalta kokonaan pavut, raa’at juurekset ja muutamaksi viikoksi laktoosia sisältävät ruoat sekä keinomakeutetut kevytlimpparit. Ota käyttöön useaa probioottia sisältävä elintarvike tai lisäravinnevalmiste, esimerkiksi Biophilus Combi -tabletit. Ala syödä rauhallisemmin ja pienennä ruoka-annoksia, mutta syö sen sijaan useammin. Pidä huolta, että syöt pois jättämiesi kasvisten sijaan vatsallesi sopivia kasvikunnan tuotteita, kuten marjoja. On myös hyvä pitää mielessä, että turpoamis- ja kipuherkkä vatsa rakastaa liikuntaa ja inhoaa hotkimista.

5. Löysä vatsa

Viittaa ärtyvän suolen oireyhtymään, etenkin jos vatsa on ajoittain ummessa mutta välillä taas ripulilla. Tässä vaivassa suolen liike on häiriintynyt, mutta potilaan kipukynnyskin saattaa vain olla turhan herkkä.

Hoitovinkki Kuitulisä on ehdoton apukeino, joten käytä aluksi apteekin kuituvalmisteita. Niiden tuoteselosteessa on annosteluohjeet: tiedät, miten paljon kuitulisää on otettava, jotta se tehoaisi, mutta et saa kuitua liikaa.
Maitohappobakteereistakin saattaa olla apua, sillä ne tasapainottavat suoliston bakteerikantaa. Ripuliin on apteekissa myös omat reseptittömät lääkkeensä. Mene lääkäriin, jos ajoittainen ripuli vaivaa, eikä mistään konstista tunnu olevan apua.

6. Kova vatsa

Suolen hidas toiminta on tavallisimmin seurausta vääränlaisista ruokatottumuksista. Joko kuitua saadaan liian vähän tai sitä saadaan liikaa. Koeta säätää kuidunsaantisi sopivaksi esimerkiksi leseillä tai apteekin kuitulisillä.

Hoitovinkki Juo ensiavuksi riittävästi vettä, ummetuskausina useita lisälaseja päivässä. Ja kokeile rivakkaa kävely- tai hölkkälenkkiä: se pistää suoleen taatusti vipinää. Apteekin ummetusvalmisteet käyvät kovan vatsan omahoidoksi. Niistä osa kasvattaa ulostemassaa ja helpottaa siten pyttyistuntoja, toiset vilkastuttavat suolen toimintaa. Jälkimmäisiä suositellaan vain kuureina. Ummetus, joka ei mene ohi, vaatii lääkärissä käyntiä. Samoin, jos ulosteen mukana tulee verta. Suoli voi olla tulehtunut tai ahtautunut tai siellä voi olla kasvain.

Lue lisää Vatsavaivoista

Vastaa suureen viljakyselyymme 10.9.2014 mennessä ja olet mukana kolmen Kylli Kukkin uutuuskirjan Kyllin hyvä: Lempeämmän elämän käsikirja arvonnassa.

Osallistu tästä.

Vierailija

6 x tunnista vatsavaiva ja hoida pois

" . LÖYSÄ VATSA Viittaa ärtyvän suolen oireyhtymään, etenkin jos vatsa on ajoittain ummessa mutta välillä taas ripulilla. Tässä vaivassa suolen liike on häiriintynyt, mutta potilaan kipukynnyskin saattaa vain olla turhan herkkä." Tätä "kipukynnys vaan liian herkkä" on törkeätä vähättelyä lääkäriltä. Jos kipu vetää ihmisen kaksinkerroin ja hikikarpalot kihoavat otsalle, niin potilaan kipukynnys ei ole vaan herkkä. Jos tutkimuksista ei löydy ärtyvän suolen oireyhtymää, joka aiheuttaisi kivut,...
Lue kommentti
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.