Kuva Shutterstock

Jatkuva kiire, uniongelmat sekä huolet panevat muistin koetukselle. Onneksi aivojaan voi virkistää ominkin keinoin.

Hektinen työelämä tekee tepposensa muistille. Jos jatkuva kiire ja huoli ajaa loppuunpalamiseen, muisti vajoaa samalle tasolle kuin Alzheimerin taudissa. Mieleenpainamisen ja muistamisen lisäksi kärsii aloitekyky: tekee mieli vain olla möllöttää.

1. Stressille rajat

Kaikki, mikä lievittää stressiä, antaa potkua muistille. Useimmat muistin parantamisen keinot sopivat suoraan myös stressin vähentämiseen.

Sellaiseksi käy vaikka tassuterapia: koira pakottaa lenkille ja kun silität viereen käpertyvää kissaa, laskee stressihormonitasosi vääjäämättä

2. Treenaa numeroilla

Entisaikojen puhelinnumerot, 6–7 numeroa, oli helppo muistaa. Nykyisten painaminen mieleen tuntuu niin vaikealta, ettei oikein viitsi yrittääkään. Ehkä kannattaisi! Jo kuukauden treenaus auttaa niin, ettei 17–18 numeron toistaminen oikeassa järjestyksessä ole temppu eikä mikään.

Muistiin painamisen apuna kannattaa käyttää ryhmittelyjä ja mielikuvia. Sepitetty tarina pysyy muistissa pelkkiä numeroita paremmin: Kello 0.40 lähti 15 miestä ja 12 naista kohti 4-huippuista vuorijonoa. Mukanaan heillä oli 3 kanisteria vettä ja 1 kilo banaaneja (=040 151 2431).

PIN-koodit ja muut lyhyet numerosarjat säilyvät muistissa, kun niistä löytää tuttujen syntymäpäiviä tai bussin lähtöaikoja.

3. Ah, rouva Korhonen!

Amerikkalaisten tapa toistaa nimi heti esittelyn jälkeen on jotain, mistä voi ottaa mallia. Kun suomalainen unohtaa nimen heti käteltyään, amerikkalainen muistaa sen vielä kymmenen vuoden päästä. Hän saattaa muistaa myös puolisosi ja lastesi nimet, koska on toistanut nekin.

4. Hikoilu tekee hyvää

Liikunta panee vipinää aivoihinkin. Se lisää aivojen hapensaantia, vilkastuttaa verenkiertoa ja kohentaa veren sokeriarvoja. Jos siis mielit ajatella suuria — tai pieniä — ja muistaa kaiken tarpeellisen, mahduta päivääsi reippailuhetki.

Puolen tunnin päivittäinen reipas liikunta, vaikka kävelylenkki, uiminen tai pyöräily, puolittaa muistisairauden riskin.

5. Arvosta unta

Unen aikana aivot latautuvat kuin akut keräten energiaa seuraavaan päivään. Huonosti nukutun yön jälkeen olo on kuin krapulassa ja muisti temppuilee.

Uniongelmia on kaikenikäisillä, mutta nuoren elimistö pystyy kompensoimaan huonon yön stressihormonin avulla. Ikä muuttaa asetelmaa: 65-vuotiaan melatoniinin eli yöhormonin tuotanto on enää neljäsosa siitä, mitä se on 30-vuotiaalla.

Melatoniinin onkin todettu olevan paras lääke iäkkäiden uniongelmiin. Yli puolet käyttäjistä katsoo hyötyneensä siitä: nukahtamisaika aikaistuu eikä uni katkeile yhtä herkästi kuin ennen.

Terveellisin unen määrä on 7-9 tuntia.

6. Yhdessä parempi

Aivot rakastavat sosiaalista kanssakäymistä. Jo yksikin kaveri tekee ihmeitä mutta ryhmässä aivot saavat evästä monesta suunnasta.

Paritanssissa yhdistyy moni asia, kun askelkuvioiden lisäksi aivojen eri lohkot askartelevat rytmin, tunnelman ja muiden tanssiparien väistelyn parissa.

Muistiystävällinen valinta harrastukseksi on myös kuorolaulu: aivot saavat virikkeitä niin musiikista kuin kuorokavereiltakin ja muisti vahvistusta sävelkulkujen ja laulunsanojen opettelusta.

Jos haluaa, että Alzheimer-potilas oppii jotakin, se kannattaa esittää laulamalla.

7. Rokkia vanhukselle

Tutkimusten mukaan parasta musiikkia dementoituneille tai vaikka aivohalvauksesta toipuville on se, jota kuunteli 20-vuotiaana. Nyt palvelutaloissa soi sota-ajan iskelmämusiikkia, mutta pian raikaa Beatles ja sitten Eput ja Juice.

8. Käytä päätäsi

Aivoja tulee käyttää, että ne pysyvät kunnossa. Ne hermosolut ja yhteydet, joita ei käytetä, surkastuvat pois. Hyödyksi on kaikki, mikä vaatii älyllistä ponnistelua. Lukeminen — erityisesti ääneen lukeminen — aktivoi aivoja tehokkaasti. Samaa voi tavoitella ristisanoilla, korttipeleillä tai vaikka päässälaskuilla.

Myös tietokoneen voi valjastaa aivojen personal traineriksi. Aivovipinää saa aikaan yhtä lailla tiedon etsiminen, facebook kuin laskujen maksaminen. Japanilainen aivotutkija Ryuta Kawashima on kehittänyt aivotoimintojen kehittämiseen oman pelinsä, Train Your Brain. Laitoksissa asuneet muistisairaat ovat aivojaan harjoittamalla onnistuneet palauttamaan kadoksissa olleita taitojaan ja osa on voinut jopa palata kotiin.

Kaikki virikkeet, jotka vaativat henkistä ponnistelua ja jotka ovat miellyttäviä, ovat hyväksi aivoille.

Asiantuntijana Raimo Sulkava, Itä-Suomen yliopiston emeritus geriatrian professori

Lue lisää
Pidä huolta muistista
Liikarasitusta vai alkava muistisairaus?
Muisti-teema

Vierailija

8 keinoa, joilla parannat muistiasi

Aikuinen tarvitsee perusruokavaliossa n. 80 grammaa hyviä rasvoja ja proteiinia päivässä. Lisäksi vähintään 500 grammaa kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja. Vettä janoon 1,5-2 litraa. Ja jos nälkä jää, niin perunaa, riisiä tai viljaa. Ja lisäravinteet päälle: D3-vitamiini sekä kalaöljy . Kun perusruokavalio on kunnossa, niin herkkuja voi syödä hyvällä omalla tunnolla 1-2 kertaa viikossa painon tai terveyden siitä heilahtamatta suuntaan taikka...
Lue kommentti
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.