Ohuttakin ohuemmat neulat ovat jo tuhansia vuosia lievittäneet erilaisia kipuja: jännitysniskaa, plkapäävaivoja ja migreeniä. Suomessa akupunktuuria on käytetty 30 vuotta – hyvin tuloksin.

Akupunktuuri on Suomessa ennen kaikkea kivunhoitomenetelmä. Lääkkeetön vaihtoehto sopii helpotukseksi muun muassa migreeniin, kolmoishermosärkyyn ja Hortonin päänsärkyyn. Erityisen hyvin tehokas ja turvallinen hoitomuoto sopii raskaana oleville päänsärkypotilaille.

Myös monisyisempiä kiputiloja, kuten fibromyalgiaa, on hoidettu neuloilla. Jännitysniskaan, iskiakseen ja pitkittyneisiin selkäkipuihin akupunktuuri on oiva hoito, kunhan on tutkittu, ettei vaiva vaadi leikkausta. Akupunktuuri helpottaa myös polven ja lonkan nivelrikossa ja leikkausta odottavan vaivoja.

Salon seudun terveyskeskuksen johtavalla lääkärillä Seppo Y. T. Junnilalla on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus akupunktiohoidoista. Hänen mielestään tuki- ja liikuntaelinten sairauksista johtuvien kipujen lievittämiseen ei ole riittävästi kokeiltu akupunktuuria. Tämä johtuu osin lääkäreille annetuista suosituksista, jotka eivät ole tunnustaneet akupunktuurin mahdollisuuksia.

– Hoidon tehoa on vaikea osoittaa kaksoissokkoasetelmin toteutetuissa vertailututkimuksissa, sillä akupunktuurille ei ole plasebohoitoa: potilas kyllä huomaa, pistetäänkö häntä neuloilla vai ei.

Mielihyvää ”imetyshormonista”

Akupunktuurin kyky lievittää erilaisia vaivoja tunnetaan, mutta sen perimmäistä vaikutustapaa ei ole pystytty länsimaisessa lääketieteessä selvittämään. Se tiedetään, että neulan aiheuttama ärsytys kiihdyttää elimistön omien kipulääkkeiden, endorfiinien, vapautumista. Ne lievittävät hetkeksi kipuja ja rentouttavat oloa. Endorfiinipitoisuuksien hetkellinen kasvu ei kuitenkaan selitä pitkäaikaisvaikutuksia – moni pääsee vaivoistaan eroon kuukausiksi, osa jopa vuosiksi.

Selitykseksi on tarjottu Patrick Wallin jo 1960-luvulla kehittämää porttikontrolliteoriaa. Sen mukaan ääreishermoston ärsyttäminen neulalla synnyttää hermoratoihin impulssivirran, joka voittaa samoja ratoja käyttävät kipuimpulssit ja vaimentaa näin kivun tuntemista.

Ruotsalaiset tutkijat taas ovat havainneet akupunktuurin vapauttavan oksitosiinihormonia. Oksitosiini tunnetaan myös ”imetyshormonina”, jota erittyy naisessa erityisen paljon synnytyksen ja imetyksen aikana. Se aloittaa kohdun supistelun, kun on synnytyksen aika, ja käynnistää maidon herumisen, kun vauva nostetaan äidin rinnoille.

– Akupunktuuri vapauttaa tätä samaa hyvän olon tunnetta synnyttävää hormonia, kun ihoa ärsytetään neuloilla, Junnila kertoo.

Koska akupunktuurin vaikutustapa on ainakin osin vielä selviämättä, voisi kuvitella, että potilaan uskolla tai epäuskolla on merkitystä hoitotulokseen. Näin ei kuitenkaan Junnilan mukaan ole: myös epäileviä tuomaita voidaan auttaa hyvin tuloksin.

Tiivis hoitosuhde

– Akupunktuurissa hoitosuhde on tiivis: potilaan saama huomio on aivan toista luokkaa kuin pikaisella lääkärin vastaanotolla, joka tiivistyy reseptin kirjoittamiseen, Junnila sanoo.

Akupunktuurihoito ei ole kertaluonteista, vaan potilas ja hoidon antaja tapaavat yleensä ainakin kolmesta viiteen kertaa, joissakin tapauksissa huomattavasti useamminkin. Tapaamisten aikana voidaan syventää keskustelua siitä, mitkä asiat ovat vaikuttaneet vaivojen syntyyn.

– Akupunktuuri ei ole mikään ihmehoito. Se lievittää oireita joksikin aikaa mutta ei paranna kokonaan. Alaselän ja niskan kiputilat helpottavat usein puoleksi vuodeksi, muut selkävaivat kolmeksi kuukaudeksi. Monet migreenipotilaat pääsevät kohtauksistaan puoleksi vuodeksi, mutta jos ne johtuvat kuukautisista, potilas saattaa tarvita yhden hoitokerran joka kuukausi.

Akupunktuuri on kuitenkin siitä hyvä hoito, että se voidaan toistaa tarvittaessa. Se ei menetä tehoaan vuosien varrella, jos siitä on alun perin ollut potilaalle hyötyä.

Hyödyt lyövät haitat

Vaikka akupunktuuri on erittäin turvallista hoitoa, silläkin on haittansa. Tavallisin niistä on väsymys. Toinen yleinen haitta ovat mustelmat, joita huolellinenkin pistelijä aiheuttaa varsinkin silmäkulmissa. Joskus esiintyy myös pientä verenvuotoa. Joillakin vaivat vain ärtyvät ensimmäisellä hoitokerralla. Siihen auttaa yleensä lisähoito.

Maailmalla tunnetaan akupunktuurista saatuja hepatiittitartuntoja, mistä syystä ulkomailla hoidetut eivät kelpaa SPR:n verenluovuttajiksi. Suomessa tartuntavaaraa ei ole, sillä meillä käytetään steriilejä, aina uudesta paketista otettavia kertakäyttöneuloja.

Vakavimpia haittoja ovat sisäelinten puhkaisut. Niihin on syynä puutteellinen anatomian tuntemus ja hosuminen, toisin sanoen taitamattomuus. Siksi on ehdottoman tärkeää turvautua vain terveydenhuollon peruskoulutuksen saaneeseen ammattilaiseen. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus pitää listaa laillistetuista ammatinharjoittajista. Heillä on muun muassa vastuuvakuutus kunnossa.

Seppo Junnila korostaa, että haitat ovat yleensä pieniä ja ohimeneviä.

– Osaa potilaista ei mielestäni kannattaisi hoitaakaan muuten kuin akupunktuurilla tai ainakin sitä tulisi kokeilla ennen muun hoidon aloittamista.

Akupunktion hyötyjä

 • kipujen lievittyminen pitkäksi aikaa, kuukaudesta jopa vuosiin
 • hyvän olon tunne
 • aktivoituminen, voiman tunne
 • rentoutuminen
 • hyvät yöunet
 • joillekin apua myös allergian, astman tai toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa


Akupunktion harvinaisia haittoja

 • mustelma tai veren tihkuminen pistoskohdassa
 • väsymys
 • pahoinvointi
 • vaivojen paheneminen hoidon aluksi
 • hepatiittitartunta likaisista neuloista (Suomessa käytössä steriilit kertakäyttöneulat)
 • sisäelimen puhkeaminen taitamattomuuden seurauksena
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

 1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
 2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
 3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.