Kuva Shutterstock

Allergiat ovat kaikenikäisten vaiva ja sairastua voi koska tahansa.Näin pärjäät oireiden kanssa tänä keväänä.

Jos siitepölyä on vähän ilmassa, oireita ei välttämättä tule lainkaan. Vetisen nuhan lisäksi nenää kutittaa, aivastuttaa ja olo voi olla tukkoinen.

Usealla myös silmän sidekalvot tulehtuvat, jolloin silmät punoittavat, kutisevat ja kirvelevät. Silmäluomet saattavat turvota.

Oireiden voimakkuus ja laajuus vaihtelevat: yksi selviää niiskutuksella kun toinen kamppailee kaikkien kuvattujen vaivojen kanssa.

— Oireet kestävät koivun osalta noin kuukauden, mutta pahin vaihe on ohi kahdessa viikossa, heinien osalta oirekausi on juhannuksesta koko kesän, oirehuippu heinäkuun puolivälissä sanoo allergialääkäri Mikael Kuitunen.
 

TABLETIT, SUIHKEET JA SILMÄTIPAT AVUKSI

Ensihoidoksi allergiseen nuhaan ja silmäoireisiin Mikael Kuitunen suosittelee antihistamiinitabletteja. Niitä saa reseptittä apteekista. Tabletit alkavat vaikuttaa pian ottamisen jälkeen ja vaikutus kestää noin vuorokauden.

— Jos niiskutus ja yskä jatkuvat tableteista huolimatta, käyttöön kannattaa ottaa myös kortisonia sisältävä nenäsuihke, Kuitunen sanoo.

Kortisonisuihke lievittää tehokkaasti nuhaoireita. Suihkettakin saa apteekista ilman reseptiä.

Jos vain silmät punoittavat ja kirvelevät, pika-avun tuovat ilman reseptiä saatavat silmätipat, jotka ovat tarkoitettuja nimenomaan allergiseen silmän sidekalvontulehdukseen.

Kuitusen mukaan allergialääkkeet ovat turvallisia, ja niiden käyttöä kannattaa jatkaa koko siitepölykauden ajan. Tarkoitus on lievittää oireita, niin että elämä sujuu allergiasta huolimatta.

Kun yskiminen tai niiskutus ei vie yöunia, jaksaa virkeänä päivän touhuissa.

Oireiden ajankohdasta osaa usein itsekin päätellä allergian aiheuttajan.

Esimerkiksi jos nuhasi ajoittuu toukokuuhun, olet todennäköisesti koivulle allerginen. Silloin hoitoa käytetään ennakoivasti huhtikuun puolesta
välistä kesäkuulle, kunnes koivun kukinta on lakannut.

Jos olet epävarma, voit odottaa oireiden alkamista. Allergialääke ehtii auttaa, vaikka nenä jo vähän valuisikin.

Niille, jotka haluavat ennakoida siitepölykauden mahdollisimman tarkasti, on olemassa nettipalvelu.
 

OMAT KEINOT TUKEVAT LÄÄKEHOITOA

Lääkkeiden lisäksi oireita voi ehkäistä omilla teoilla jos oireet ovat olleet hankalia aiemmin. Pääsiäisenä koristellut pajunoksat tuovat väriä sisälle, mutta siitepölyallergiselle ne tuottavat tukalan olon. Saman tekevät koivunoksat, joissa norkoja.

Ja vaikka ulkona kuivattu pyykki tuoksuukin hyvälle, siitepölyaikana allergisen perheen vaatteet on syytä voi kuivattaa sisällä. Samasta syystä pölyt on hyvä huuhdella hiuksista ennen nukkumaan menoa.

Pienet valinnat tekevät elämästä helpomman. Pihakoivua ei kuitenkaan kannata kaataa ikkunan alta, koska koivun siitepöly leviää joka tapauksessa laajalle. Sitä tulee ulkomailta asti.

Sen sijaan pujon kitkemisestä pihapiiristä voi olla hyötyä. Sen pöly ei lennä kovin kauas. Kasvi nyhdetään juurineen irti maasta heinäkuun alussa ennen kukintaa.

Muitakin hyviä konsteja on tarjolla. Esimerkiksi nenäkannusta voi löytää apuvälineen siivoamaan pölyt hengitysteistä.

Tuuletusikkunoihin ja ulkoilmaventtiileihin voi hankkia hiukkassuodattimet.

Rakentajan tai remonttia tekevän kannattaa kiinnittää huomiota ilmastointiin. Koneellinen ilmanvaihto, jossa on tuloilman suodatus, saattaa riittää pitämään hiukkasmassat poissa.
 

MILLOIN ALLERGIATESTEIHIN TAI SIEDÄTYSHOITOON?

Lääkäriin on syytä mennä, jos allergia vaivaa lääkehoidosta huolimatta. Asia on syytä tutkia myös silloin, jos allergiaan liittyy hengenahdistusta tai vinkunaa hengityksessä.

Epätavallisen pitkään jatkuvat oireet ovat syytä selvittää allergiatesteillä. Niillä pyritään löytämään allergian varsinainen aiheuttaja silloin, kun ei tiedetä, mikä tai mitkä pölyt aiheuttavat oireita.

Siitepölykaudella voi herkistyä muillekin allergeeneille, joille ei muuten reagoisi, kuten eläimille, juureksille tai hedelmille.

Kurkkua voi kutista ja huulia pistellä omenaa tai porkkanaa popsiessa, vaikka näin ei käy siitepölykauden ulkopuolella.

Vaikeassa ja pitkäkestoisessa allergisessa nuhassa, johon lääkehoito ei tehoa, apu löytyy siedätyksestä. Siedätyshoidolla voi päästä useaksi vuodeksi tai jopa kokonaan eroon allergiaoireista ja -lääkkeistä.

Hoidossa annetaan allergiaa aiheuttavaa allergeeniä, esimerkiksi koivu-uutetta, pistoksena kolmen vuoden ajan.

Nykyään siedätyshoito voidaan kätevästi toteuttaa suun kautta. Heinäallergiset hoitavat siedätyksen ottamalla tabletin päivittäin vähintään kolmenvuoden ajan ja koivuallergiset painamalla päivittäin liuosta kielen alle tammikuusta kesäkuuhun  kolmen vuoden ajan.

Siedätyshoidon tulokset näkyvät muutamassa kuukaudessa. Hoito kannattaa aloittaa syksyllä tai talvella, jotta se ehtii tehota seuraavaa siitepölykautta varten.
 
 Asiantuntija Mikael Kuitunen, dosentti ja lastentautien ja lastenallergologian erikoislääkäri, HYKSin ja Helsingin yliopiston Lastenklinikka.

Mikä pölisee milloinkin?

MAALIS-HUHTIKUU Leppä ja pähkinäpensas
KESÄ-TOUKOKUU Koivu
HEINÄKUU Heinäkasvit, esim. nurminata, koiranheinä
ELOKUU Pujo

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.