Allergiaa tuntevat suhtautuvat lemmikkeihin entistä suopeammin. Hankintaa on kuitenkin kolmesti harkittava, sillä allergeenitonta eläintä ei ole olemassa. Ei myöskään ole olemassa selkeää näyttöä siitä, että lemmikittömyys säästäisi allergialta.

Ensin huonot uutiset: joka ikinen eläin erittää yhdisteitä, joille ihminen voi herkistyä.

– Mitään ”allergiaturvallista” lemmikkieläinlajia tai -rotua ei ole olemassa, vaikka sellaisista usein puhutaan, kiteyttää dosentti Soili Mäkinen-Kiljunen HYKSin Iho- ja allergiasairaalasta.

Allergiaa aiheuttavia proteiineja, allergeeneja, lymyää paitsi eläinten ihossa, myös niiden eritteissä, kuten syljessä ja virtsassa.

Tästä syystä karvatonkin eläin saattaa olla ärhäkkä herkistäjä. Niin ikään linnut ja jyrsijät allergisoivat helposti. Vaikka häkissä asustavia eläimiä ei yleensä sylissä pidetäkään, niistä kuitenkin pölisee allergeeneja ilmaan. Eniten herkistäviä yhdisteitä on näiden eläinten virtsassa.

Syypää omistajan allergiaan saattaa löytyä myös lemmikin ruokapurkista. Esimerkiksi kalanruoka sisältää runsaasti allergeeneja, jotka akvaarioon ripoteltaessa tarttuvat sormiin tai jäävät leijumaan huoneeseen.

Eläimetkin hilseilevät eri lailla

Sitten ne hyvät uutiset: jotkin eläimet ovat vähemmän allergisoivia kuin toiset.
Esimerkiksi koirat, joilla on pitkäkarvainen, pehmeä turkki, kuten villakoira tai bichon frishé, saattavat aiheuttaa vähemmän oireita kuin lyhytturkkiset. Selitykseksi on tarjottu muun muassa sitä, että pitkä turkki likaantuu herkästi ja sitä pestään useasti, jolloin koirasta erittyviä allergeeneja päätyy huoneilman sijasta viemäriin.

Takuuvarmoja vaihtoehtoja eivät nämäkään rodut silti ole, sillä eläimen allergisoivuus on aina yksilöllistä. Kaksi saman rotuistakin lemmikkiä saattaa aiheuttaa allergikolle täysin erilaiset oireet.

– Aivan kuten ihmistenkin on laita, osa eläimistä hilseilee vähemmän kuin toiset, Soili Mäkinen-Kiljunen selittää.
Ihmiset myös reagoivat allergeeneihin eri tavoin. Siinä missä toinen aivastaa kerran, toinen saa hengenvaarallisen astmakohtauksen.

Siedätyshoito vaativaa ja kallista

Vaikka lievästi eläinallerginen saattaakin sietää jotakin tiettyä eläinyksilöä, herkistymistä ei voi etukäteen mitata.

Herkistymiseltä ei myöskään ole turvassa, vaikkei allergiareaktiota heti ilmaantuisikaan. Kun lemmikki viettää aikaansa kodissa, allergeeneja kasaantuu vähitellen ilmaan ja huonekaluihin, joten aluksi oireeton voi saada reaktion myöhemmin. Herkistyminen esimerkiksi koiralle voi viedä jopa kaksi vuotta.

Jotkut eläinrakkaista allergikoista panevat toivonsa siedätykseen eli siihen, että lemmikin kanssa asuminen kasvattaisi allergiaoireisen sietokykyä. Kotioloissa allergeenien määrää ei kuitenkaan voi hallita, joten lemmikki asuinkumppanina ei käy siedätyksestä. Päinvastoin, usein allergiaoireet vain pahenevat ajan mittaan.

– Varsinainen siedätyshoito sen sijaan tarkoittaa sitä, että ihon alle pistetään allergeeniuutetta tasaisin väliajoin. Annosta suurennetaan vähitellen. Kokonaisuudessaan siedätys vie 3–5 vuotta, Mäkinen-Kiljunen sanoo.

Siedätyshoito on hyvin työlästä ja kallista, joten lemmikkieläinallergiaan sitä annetaan ani harvoin. Poikkeustapauksia ovat henkilöt, jotka ammatissaan joutuvat kosketuksiin lemmikkien kanssa. Kyseeseen tulevat myös opaskoiralleen allergisoituneet näkövammaiset.

Onko eläin riski vai suoja?

Allergian puhkeamista ei voi pätevästi ennustaa, mutta riskejä voidaan laskea. Jos molemmilla vanhemmilla on allergia, lapsen riski allergisoitua on tutkimusten mukaan noin 80 prosenttia.

Vain toisen vanhemman allergia pienentää lapsen allergiariskin 40 prosenttiin. Mikäli kummallakaan vanhemmalla ei allergiaa ole, lapsen riski herkistyä on 10 prosenttia.

”Varmuuden vuoksi” kotieläimestä ei kuitenkaan tarvitse luopua tai jättää sitä hankkimatta. Ei ole olemassa selkeää näyttöä siitä, että lemmikittömyys säästäisi allergialta.

– Nykytuntuma on se, että joka on herkistyäkseen, herkistyy joka tapauksessa. Eläinpölyltä kun ei voi välttyä: sitä leijuu päiväkodeissa, kouluissa, työpaikoilla ja julkisissa kulkuvälineissä, Soili Mäkinen-Kiljunen huomauttaa.

Hän on ryhmineen mitannut allergiseen reaktioon yltäviä määriä eläinallergeeneja jopa sellaisista kodeista, joissa ei koskaan ole ollut lemmikkiä. Asukkaat kantavat ne sinne vaatteissaan ja hiuksissaan kodin ulkopuolelta.

Joidenkin tutkimusten mukaan lemmikkieläinaltistus imeväisiässä jopa ehkäisisi herkistymistä. Muun muassa laajassa brittien tekemässä seurantatutkimuksessa havaittiin, että lapset, joiden kotona oli vauvana ollut kaksi tai useampi kissa tai koira, kärsivät kouluikäisinä muita vähemmän allergioista.

Myös karjatiloilla elävillä lapsilla on havaittu vähemmän allergioita ja astmaa kuin ikätovereillaan.
Ilmiön selitys on vielä hämärän peitossa. Onko syy itse eläimissä, perheiden elintavoissa vai jossakin muussa, ei tiedetä.

Luopumiseen valmistauduttava

Mikäli allergiaoireita jo on, niitä ilmaantuu helposti lisää. IgE-vasta-aineita kehittävä elimistö muodostaa niitä helposti myös jotakin toista allergeenia vastaan. Esimerkiksi koivun siitepölylle tai vaikkapa kananmunalle allerginen herkistyy herkästi myös eläimelle.

– Näin kävi myös meidän perheessämme. Siitepölyallergiset tyttäremme herkistyivät pahoin lemmikkikoirallemme, Mäkinen-Kiljunen kertoo.

Allergiaoireisen onkin puntaroitava lemmikin hankintaa perusteellisesti, sillä eläimen pitäminen lisää aina kokonaiskuormitusta. Esimerkiksi koivun siitepölylle allerginen saattaa oireilla entistä enemmän.

Herkistymisen mahdollisuus ja luopumisen tuska on tiedostettava jo silloin, kun lemmikkiä ollaan ottamassa kotiin. Eläimestä luopumista on syytä vakavasti harkita viimeistään siinä vaiheessa, kun hengitystieoireita alkaa tulla.
Jotkut valitsevat mieluummin astmalääkityksen kuin suostuvat luopumaan lemmikistään.

Koska allergiat ja allergiaoireiden sietäminen on yksilöllistä, tutkijoilta tai lääkäreiltä ei heru mitään yleispätevää suositusta eläimen pitoon tai hankintaan.

– Ainoa ohje, josta yleisesti olemme yhtä mieltä on se, että mikäli lapsella on veri- tai ihotestein todettu eläinallergia, kyseistä eläintä ei ole järkevää hankkia, Soili Mäkinen-Kiljunen muotoilee.
– Pienen lapsen elimistöä kun on turha ehdoin tahdoin kuormittaa, sillä astmariski on allergian jo puhjettua suuri.

ALLERGEENIT MINIMIIN

 • Pidä lemmikki pois makuuhuoneesta.
 • Älä koske käsin kissanhiekkaan tai -kuivikkeisiin.
 • Pese kädet koskettuasi lemmikkiisi.
 • Pese koirasi viikoittain.
 • Harjaa kissa tai koira ulkona.
 • Siivoa usein.
 • Käytä pölyimuria, jossa on HEPA-suodatin.

Lue lisää:
Taltuta allergia ajoissa

Allerginen ihminen

 • reagoi haitallisella tavalla johonkin ympäristöstä tulevaan valkuaiseen eli allergeeniin
 • kehittää elimistössään IgE-vasta-aineita kohdatessaan vierasta valkuaista
 • saa allergisen reaktion, kun vasta-aine kohtaa allergeenin
 • saa oireita eläinpölyistä, siitepölyistä tai ruoka-aineista
 • kärsii allergisesta nuhasta, silmä-, iho- tai suolisto-oireista
 • voi hoitaa oireitaan ja estää näin astman kehittymistä
kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.