Lääketiede tuottaa koko ajan uutta tietoa dementoivien aivosairauksien mahdollista syistä, niinpä Alzheimerin tautiin saadaan uusia lääkkeitä aivan lähivuosina.

Perustutkimus on päässyt lähelle Alzheimerin taudin ja muiden dementoivien aivosairauksien alkulähdettä. Sinne on löydetty tutkimalla muun muassa solujen viestitoimintaa ja sitä, kuinka solu säätelee elämänkaarensa pituutta.

Jälkimmäinen ilmiö on kiinnostanut Turun yliopistossa professori John Erikssonia jo pitkään. Ohjattu solukuolema, apoptoosi, on nimestään huolimatta elämän ja kasvun perustaa, sillä terveet kudokset uudistavat sen kautta solujaan.

– Kudos on kuin huone, jossa on kaksi ovea. Vanhentuneet solut lähtevät takaoven kautta hiljaa ja jälkiä jättämättä, kun samaan aikaan etuovesta tulee sisään uusia, tuoreita soluja, Eriksson kuvaa.

Ohjattu solukuolema ei ole enää arvoitus, mutta sen vaiheiden kartoitus on vienyt tieteentekijöiltä parikymmentä vuotta. Nyt alkaa olla sadonkorjuun aika.

– Uusia lääkkeitä voi luvata siksi, että nykyisin tutkimus ja lääkekehitys kulkevat käsi kädessä. Kun jokin uusi löytö tehdään, yritykset ovat jo valmiina tutkimaan, antaisiko se lähtökohdan uudella mekanismilla toimivalle valmisteelle.

Solukuolema liian varhain

Ohjattu solukuolema käynnistyy vasta, kun solut saavat palvelusaikansa täyteen ja vanhenevat. Sairauksista tai muiden soluvaurioiden takia saattaa kuitenkin käydä niin, että ohjattu solukuolema käynnistyy kudosten soluissa ennen aikojaan. Tällöin elimistöön syntyy vähitellen kudoskatoa, kuten käy muun muassa Alzheimerin ja Parkinsonin taudissa. Päinvastaisessa tapauksessa, eli kun solukuolema ei käynnistykään, elimistöön ilmaantuu ylimääräistä solumassaa, kuten esimerkiksi syöpäkasvaimia.

Eriksson muistuttaa, että aivot ovat ihmiskudoksena erikoisuus sikäli, että aivojen hermosolut ovat hyvin pitkäikäisiä. Periaatteessa voi sanoa, että ihminen syntyy samojen aivosolujen kanssa, joiden kanssa hän kuolee.

Aivoissa tosin on kantasoluja, joista voi muotoutua uusia soluja. Silti aivojen uusiutumiskykyä pidetään lähes olemattomana.
– Tämä on vielä kovin kiistanalainen kysymys, mutta yleisesti ajatellaan, että aivot eivät uusiudu, Eriksson sanoo.

Aivojenkin soluihin on kaikesta huolimatta ohjelmoitu solukuoleman koodit. Mikä ne sitten voi käynnistää, ei tiedetä. Oletus on, että, että soluviestinnässä on tapahtunut jokin vakava virhe.

Roskat pois solusta

Soluviestinnän monimutkaisuudesta tarjoavat esimerkin proteasomit, yksi modernein menetelmin löydetyistä solukoneiston osista. Proteasomeja arvellaan olevan kaikissa ihmisen soluissa tuhatkunta. Ne ovat solun roskakoreja, jotka hävittävät solusta vanhentuneita valkuaisaineita.

Se tapahtuu näin: Solulle tarpeettomaksi käynyt proteiini leimataan ubikitiini-nimisellä yhdisteketjulla. Se on proteasomille merkki napata ikääntynyt valkuaisaine kiinni ja käynnistää jätemylly. Proteasomi kirjaimellisesti imaisee hävitettävän valkuaisaineen sisuksiinsa ja pilkkoo sen alkutekijöihinsä.

Proteasomit ovat solun terveydelle elintärkeitä.  Jos proteasomi ei toimi tehokkaasti, soluun alkaa kertyä ja sakkautua vanhoja, haitalliseksi käyviä valkuaisaineita. Juuri tällaista sakkautumista tapahtuu muun muassa Alzheimerin taudissa.

Liian tehokaskaan valkuaisaineiden hävitys ei ole tervettä. Jos solun roskakori alkaa tuhota vielä käyttökelpoisia valkuaisaineita, solu kuolee. Tämän tapainen ilmiö voi  syynä esimerkiksi lihassairauksiin, joissa lihakset näivettyvät.

Proteasomi-löydön pohjalta on jo kehitetty uusi lääke verisyöpään. Bortetsomibi-valmiste toimii niin, että se estää syöpäsolujen proteasomien toiminnan, jolloin syöpäsolu menehtyy. Terveiden solujen proteasomeihin lääke ei vaikuta.

Kiinni muutoksiin ajoissa

Tutkija Kimmo Michelsen Åbo Akademista kertoo, että Alzheimerin taudin lopputapahtumista ollaan nykyisin melko yksimielisiä.

Tauti alkaa oireilla, kun kudoskato aivoissa on edennyt riittävän pitkälle. Kadon aiheuttaa erityisesti aivosolujen ympärille kertyvä amyloidi-proteiini, joka vähitellen näivettää solut. Kun tähän pisteeseen tullaan, tauti on ollut meneillään aivoissa jo 10–20 vuoden ajan. Alzheimer-potilasta voidaan vielä auttaa oireenmukaisella hoidolla ja kuntoutuksella, mutta tautia ei voida parantaa.

Michelsen sanoo, että Alzheimerin taudin ensi merkit voidaan tunnistaa ihmisestä sangen varhain. Aivan tuoreen tutkimuksen mukaan sairastumassa olevan ihmisen selkäydinnesteessä on liian vähän amyloidi-proteiinia ja liikaa fosfotau-nimisiä proteiineja. Nämä muutokset voivat näkyä jo keski-iässä, eli jopa parikymmentä vuotta ennen Alzheimerin taudin oireiden ilmaantumista.

– Nyt ei kuitenkaan ole mitään järkeä ryhtyä seulomaan ihmisiä tämän tiedon pohjalta, koska emme voisi vielä tarjota heille mitään taudin kulkua pysäyttävää hoitoa, Kimmo Michelsen toteaa.

Varmoille ja edullisille taudin varhaisen toteamisen menetelmille voi kuitenkin veikata suurta kysyntää heti, kun markkinoille saadaan yksikin valmiste, jolla voidaan vaikuttaa muuhunkin kuin Alzheimerin taudin oireisiin.

Hermosolujen degeneraatiota eli rappeutumista tutkiva Michelsen ei voi vielä kertoa ilosanomaa hermosoluja vanhentumiselta suojaavista lääkevalmisteista.

Hän korostaa terveiden elämäntapojen merkitystä aivojen terveydelle. Tupakoimattomuus, alkoholin välttäminen tai kohtuukäyttö, liikunta, harrastukset ja älylliset ponnistelut sekä sosiaalisten suhteiden ylläpito ovat toistaiseksi tiedossa olevat parhaat keinot torjua aivojen ennenaikaista rapistumista.

Lue lisää muistisairauksista.

Kohti ehkäisyä

  1. Alzheimerin tauti alkaa oireilla, kun ennenaikaisesti alkanut solukuolema on jatkunut tarpeeksi kauan aivokudoksessa.
  2. Kudoskadon aiheuttaa erityisesti aivosolujen ympärille kertyvä amyloidi-proteiini, joka vähitellen näivettää solut. Solua siivoavat proteasomit eivät siis enää toimi.
  3. Kun tähän pisteeseen tullaan, tauti on tuhonnut aivoja jo 10–20 vuotta. Potilaan oireita voidaan helpottaa, mutta tautia ei osata parantaa.
  4. Alzheimerin taudin ensi merkit voidaan kuitenkin tunnistaa jopa parikymmentä vuotta ennen oireiden ilmaantumista. Sairastumassa olevan ihmisen selkäydinnesteessä on liian vähän amyloidi-proteiinia ja liikaa fosfotau-proteiineja.
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.