Eläkeikää lähestyvä tekee itselleen parhaan palveluksen, kun ryhtyy vaalimaan terveyttään ja antaa kaikkien tunteidensa tulla. Edessä on ihana vapaus, joka saa vähän pelottaakin.

Lähestyvä eläkkeelle jääminen tuntuu vuoroin hyvältä, vuoroin pahalta. Tämän elämän rajapyykin lähellä elää nyt paljon suomalaisia.

– Kuusikymppinen voi olla samassa kunnossa kuin joku toinen nelikymppisenä, mutta ainakin jonkin verran kuluneempi kuin itse oli pari vuosikymmentä aiemmin, tiivistää työterveyshuollon erikoislääkäri Vuokko Hupli.

Hän työskentelee Vita-lääkärikeskuksen johtavana lääkärinä ja on terveystarkastuksissa nähnyt, että eläkeikää lähestyvien joukossa on paljon niitä, joiden terveys osoittautuu moitteettomaksi.

Enemmän on kuitenkin niitä, joilla on jo ikään liittyviä vaivoja, esimerkiksi nivelrikkoja, kulumia, heikentynyt näkö tai kuulo. Kansantaudit, kuten sydänvaivat, tyypin 2 diabetes, tuki- ja liikuntaelinvaivat, nivelreuma, alkavat eläkeikää lähestyvillä yleistyä. Masentuneisuus vaivaa monia ja dementoitumisen varhaismerkkejäkin löytyy.

Viisaat ja lämpöiset

Eniten Vuokko Huplia ilahduttavat ne kuusikymppiset, joista eletty elämä on kasvattanut viisaita, ympärilleen lämpöä ja hyvää mieltä säteileviä ihmisiä.

– Ja tietysti lääkäristäkin on mukavaa, jos potilaat ovat huolehtineet maallisesta tomumajastaan. Silloin terveyttä on tarpeeksi tallella eläkevuosia varten ja mahdollisista tulevista sairauksista toipumisen varalle.

Ikävää taas on se, jos vanhetessa otetaan ennen aikojaan raihnaisen rooli.

– Jos heittäytyy autettavaksi, alkaa huomaamattaan pitää itseään yhä avuttomampana. Apuvälineitä ja muuta teknistä tukea saa ehkä riittävästi, mutta ei helpotusta siihen, mistä oikeastaan on kyse, kuten turvattomuuden tunteesta ja yksinäisyydestä.

Synkistelyyn ei kuitenkaan ole syytä, sillä eläkkeellä olo ei ole vain kremppojen kanssa pärjäämistä vaan siihen kuuluu myös paljon vapauttavaa.

– Voi sallia itselleen sellaista, mistä ennen on joutunut kieltäytymään. Jos tekee mieli makeaa, sitä voi hyvällä omallatunnolla syödä, Hupli sanoo.

Terveellisestä ruokavaliosta ja säännöllisistä ruoka-ajoista kannattaa huolehtia, mutta painoa ei tarvitse enää entisellä ahkeruudella tarkkailla.

– Ainakin 70 ikävuoden jälkeen pieni ylipaino on hyväksi luustolle, joka rasittuu ja samalla vahvistuu paremmin kuljettaessaan raskaampaa taakkaa. Laihdutuskuuritouhuihin ei eläkkeelle jäätyä tarvitse ryhtyä, sillä vanhana pieni ylipaino on terveellisempää kuin alipaino.

Liikuntaa lukujärjestykseen

Eläkkeelle lähtevän fyysisen kunto, koko toimintakyky, riippuu paljon siitä, minkä verran elimistöä on liikutettu. Jos ei ole ollut intohimoa liikuntaan, niin vähäisempikin kuntoilu on työvuosina pitänyt vireessä. Kuusissakymmenissä on hyvä reipastua.

– Liikuntaharrastuksen aloittaminen vasta eläkkeellä vaatii melkoista tahdonvoimaa. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä aloittaa. Ikä ei vähennä terveen elimistön treenattavuutta, Vuokko Hupli sanoo.

Hän kannustaa yrittämään sitkeästi, kutakin omassa sarjassaan, sillä liikunta on ikääntyvän paras tapa pitää aivot, verenkierto ja lihakset kunnossa. Kävelykyky on vanhenevalle ihmiselle arvokasta omaisuutta.

– Lenkille kannattaa lähteä, vaikka koskee ja olisi kankea. Eikä se ole vaikeaakaan, riittää, kun esimerkiksi kävelee reippaasti puoli tuntia päivässä.

Jos eläkeläinen käy lenkillä heti aamusta, hän on Vuokko Huplin mielestä hoitanut päivänsä tärkeimmän tehtävän.

– On hyvä muistaa, että liikkumattomuudella voi lyhyessä ajassa menettää paljon siitä terveydestä, mikä on jäljellä.

Jos motivaatioksi ei riitä se, että pysyy kunnossa, voi itseään huijata millä tahansa omaan persoonaan sopivalla tavalla.

– Eläkkeellä jos koska on aikaa jäädä bussista tai ratikasta yhtä pysäkkiä ennen tai jälkeen sen totutun, tai tarjouskahvin voi kävellä ostamassa pitemmällä olevasta kaupasta.

Vuokko Hupli neuvoo sijoittamaan liikunnan johonkin tiettyyn kohtaan päivässä kuin lukujärjestykseen. Kun yleensäkin luo päiviinsä toistuvia rakenteita, huolehtii samalla mielialastaan ja vähentää masentumisen vaaraa.

– Pikku pakko pitää pirteänä, se lisää adrenaliinin eritystä, hän perustelee.

Alkoholi rasittaa vanhaa

Masentuneisuudesta kärsii kuitenkin moni ikääntyvä, ja osa heistä lievittää pahaa oloaan alkoholilla.

– Jos alkoholinkäyttöön on tottunut, tapa ei ikääntyessä jää itsestään pois, Hupli sanoo.

Ennen mummien ja ukkien tiedettiin ottavan konjakkihuikan silloin tällöin. Nykysenioreilla valitettavasti voi mennä selvästi enemmänkin.

Alkoholi rasittaa vanhenevaa elimistöä enemmän kuin nuorta, koska iän lisääntyessä elimistön suhteellinen vesimäärä vähenee. Entistä pienempi alkoholimäärä menee päähän ja nostaa promilleja.

Lisärasitusta elimistölle tulee siitä, että aineenvaihdunta, maksa ja muut elimet ovat jo jonkin verran muutenkin käytössä kuluneet.

– Jos vielä käyttää lääkkeitä, alkoholi on aineenvaihdunnalle erityisen suuri taakka. Yhteisvaikutus voi olla jopa hengenvaarallinen.

Pelotta porukassa

Itsekin eläkeiässä oleva psykologi Pirkko Sammallahti on huomannut. että suuriin ikäluokkiin kuuluvat saavat huomaamattaankin tukea toisiltaan.

– Kun ikätovereita alkaa jäädä eläkkeelle, huomaa kuuluvansa joukkoon. Elämänmuutokseen sopeutumista helpottaa, kun tulee tunne siitä, että meikäläiset alkavat tätä nykyä tehdä sitä ja tätä. Vaikeampaa on olla yksin muutoksen edessä, hän uskoo.

Vaikka joukkovoimaa on, rohkeus joutuu välillä koetukselle. Mielessä käyvät ajatukset yksinäisyydestä, vanhuudesta, siitä, että kuolema tuntuu tulevan harppauksen lähemmäksi. Sekin mietityttää, miltä tuntuu joutua katsomaan elämää sivusta, eikä enää oteta vakavasti.

Pelkojen laatuun vaikuttaa myös sukupuoli. Monet naiset pelkäävät työyhteisön ja työkavereiden menetystä. Miehet sitä, että lohkare identiteetistä menee työn mukana, varsinkin, jos työ on ollut keskeinen osa elämää.

– Pieni valmistautumistesti olisi miettiä, miten suhtautuu lomaan, mikä on loman käynnistämisessä helppoa tai vaikeaa, Pirkko Sammallahti neuvoo.

Mitä tehdä, jos eläkkeelle jääminen suoranaisesti ahdistaa?

–?Ajatukset selkiytyvät, kun yrittää perehtyä siihen, mikä on edessä. Jo se helpottaa, että tapaa työkavereita, jotka jo ovat eläkkeellä, ja kyselee heiltä, miltä elämä nyt oikeasti tuntuu. Useimmat ovat sitä mieltä, että asiat ovat odotettua mukavammin.

Surua ei kuitenkaan saisi yrittää väkisin karkottaa.

– Eihän se ole ollut mahdollista muissakaan elämänvaiheessa. Ilo tai suru ei yleensä ole vain jompaa kumpaa, ylioppilasjuhlissa, häissä, lapsen syntyessä sekä iloitaan että kyynelehditään. Kaikki elämän käännekohtiin sisältyy menettämistä ja saamista. Miksei siis eläkkeelle jääminenkin olisi tunteisiin käyvää?

Luopuminen on taito

Pirkko Sammallahti neuvoo pohtimaan itsekseen tai jonkun toisen kanssa siitä, mistä eläkkeelle siirtyessään joutuu luopumaan: työyhteisöstä, selkeästä päivärytmistä, ja joistakin elämän iloista, jos taloudellinen tilanne huonontuu.

Kannattaa on myös muistaa, että on joutunut luopumaan ennenkin, rakastetusta, muista tärkeistä ihmisistä, ehkä kotipaikkakunnastakin. Elämä on jo ehtinyt opettaa jokaista luopumisen taidossa.

– Vanhat luopumiset eivät enää kirpaise, vaikka aikanaan tuntui, ettei niiden yli pääse ikinä. Kun aikaa on kulunut tarpeeksi, niitä muistelee haikeudella, ehkä hymyillenkin. Tässä isässä voi jo luottaa siihen, että kun on selviytynyt ennen, selviytyy vastakin.

Mutta luopuessa myös saa, eläkkeelle lähtevän tapauksessa ainakin vapautta.

– Sen voi antaa itselleen palkkiona siitä, että on tehnyt työnsä, ikään kuin läksyt koulussa ja päässyt luokalta, Pirkko Sammallahti sanoo.

Sulka hattuun

Mielelle tekee hyvää myös se, että arvostaa itseään ihan reilusti. Eläkkeelle jäädessä on oikeus olla sitä mieltä, että on tehnyt ison työn, aikuisen urakan.

– Kuinka monena pimeänä aamuna onkaan lähtenyt ja pimeässä tullut takaisin, joskus kipeänäkin. Kestänyt luonnon ja työpaikan ilmapiirin tuiverruksia. On siinä monta vääntöä ollut. Nyt on syytä olla tyytyväinen. Voi todella panna sulan hattuunsa.

Viime töinään voi vaikka kirjoittaa itselleen työtodistuksen tai kertomuksen nimeltä ”Minun työelämäni”. Se pitää tehdä itselleen oikeudenmukaisesti, omana hyvänä ystävänään, ilman mitään itseruoskintaa.
Näin syntyvä dokumentti ei oikeastaan olekaan vain itseä varten. Koskaanhan ei tiedä, kuka siitä vielä kiinnostuu, ehkä jälkeläiset aikanaan.

– Melkein huomaamattaan tulee myös laatineeksi kertomusta itsestään laajemminkin ja saa tilaisuuden katsoa elämäänsä uudesta näkökulmasta. Näkee, miten yllättävät asiat ovat siihen vaikuttaneet, yksi asia johtanut toiseen.

Kertomukseen voi tietysti lisätä muita elämän asioita, hyviä ja huonoja. Ja sitä voisi jatkaa eläkkeelle jäätyä, jos on aikaa. Moni nimittäin huomaa, ettei sitä niin kauheasti entistä enemmän olekaan.

Pehmeästi muutokseen

Ennen eläkkeelle lähtemistä pitää jaksaa vielä viimeiset työvuodet. Mitä tehdä, jos tuntee silloin olevansa lopussa?

– Arjen katkaisun on mahdollista, vaikka osa-aikaeläkkeellä, tai jos vähempi riittää, miettimällä, mistä voisi nipistää itselleen lisää aikaa. On myös korkea aika opetella sanomaan ei, Vuokko Hupli sanoo.

Apua saa myös työterveyslääkäriltä. Hän antaa neuvoja fyysisten ja psyykkisten voimavarojen viisaaseen käyttöön. Kuntoutuslääkärinä Vuokko Hupli on monesti nähnyt, että pientä rohkaisua saatuaan töihin väsynyt motivoituu miettimään, mikä on itselle hyväksi. Ja moni myös onnistuu näin kohentamaan oloaan.

Itsensä loppuun ajetuksi kokevan kannattaa viimeisinä työvuosina miettiä, miten eläkkeellä päivänsä rakentaa. Pehmeään eläkkeelle laskeutumiseen ei kuulu suunnitella, että ryhtyy heti raivokkaasti matkustamaan, siivoamaan tai harrastamaan. Ei myöskään kannata odottaa, että kaikki ongelmat pyyhkiytyvät pois, kun ei enää tarvitse olla töissä. Niin ei nimittäin käy.

Vapaa mutta tarpeellinen

Moni suunnittelee heti eläkkeelle jäätyään tekevänsä jotain erikoislaatuista.

– Äitini teki nopeassa tahdissa kaksi ryijyä. Pian hän kuitenkin huomasi, ettei tarvitsekaan olla mitään erityistä ohjelmaa, aika kuluu muutenkin, Pirkko Sammallahti kertoo.

Pienin askelin aloittaminen on käypä vaihtoehto sekin.

– Aluksi voi vaikka katsella, että mitä tämä nyt oikeasti on. Etenkin, jos on ollut hyvin työkeskeinen, kannattaa miettiä, minkälaiset hommat nyt miellyttäisivät. Esimerkiksi kurssit ja opiskelu voivat olla hyvä alku.

Tarpeelliseksi voi itsensä tuntea myös auttamalla ystäviä ja sukulaisia, lapsenlapsia hoitamalla tai tekemällä vapaaehtoistyötä.

– Mutta kohtuullisesti ja uhrautumatta, omasta elämästä luopumatta. Vaikka nyt onkin entistä enemmän aikaa, Pirkko Sammallahti muistuttaa.

Vuokko Hupli on samoilla linjoilla. Hän ajattelee, että eläkkeelle jäävällä alkaa uusi vapaus, viimeinen nuoruus.

– Eläkkeellä voi taas ottaa teini-ikäisen, elämälle uteliaan, uudesta innostuvan asenteen. Maailmaa voi katsella taas kuin nuori, sillä erotuksella tosin, ettei enää tarvitse murehtia ulkonäköään eikä yrittää olla kuten muut samanikäiset.

Valmistaudu vapauteen

  • Kysele Helpotat tulevaa elämänmuutostasi kyselemällä jo eläkkeellä olevilta, minkälaista se oikeasti on.
  • Tunne Muiden elämän rajapyykkien tavoin eläkkeelle lähteminenkin on tunteisiin käyvä asia. Hyväksy myös suru.
  • Luota Selviydyt eläkkeelle jäämiseen kuuluvasta luopumisesta, olethan luopunut jo monta kertaa elämässäsi.
  • Palkitse Anna eläkkeelle jääminen itsellesi palkkiona siitä, että olet tehnyt aikuisen urakan.
  • Tunnustele Voit aloittaa eläkkeellä olo tutustumalla rauhassa uuteen olotilaasi.

Lue lisää ikääntymisestä.

 Ota tavaksi

  • Kävele ja liiku säännöllisesti noin puoli tuntia päivässä, niin huolehdit parhaiten terveydestäsi.
  • Pidä säännölliset ruoka-ajat ja syö terveellisesti, mutta laihdutuskuurille ei kannata ryhtyä.
  • Tee entistä enemmän asioita, joista olet ennenkin pitänyt. Vihdoinkin sinulla on aikaa niihin.
  • Ole avoin uudelle. Kokeile uusia harrastuksia, tutustu uusiin ihmisiin.
  • Vaali ihmissuhteitasi. Auta muita, mutta älä uhraudu.
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.