Maija Haavisto turhautui metsästäessään hoitoa jatkuvaan uupumukseensa. Taistelu kroonista väsymysoireyhtymää vastaan teki hänestä aktivistin ja kirjailijan, joka puhuu nyt sairauden heikentämien puolesta.

Syksy on saapunut Amsterdamiin. Kanavakaupungin asukkaat viilettävät polkupyörillään villapaidat päällään. Vähän keskustan ulkopuolella, Slotervaartin kerrostalolähiössä asuva Maija Haavisto, 31, ei ole matkalla minnekään. Hän istuu keskellä päivää keittiössään, edessään lasillinen smoothieta.

– Tänään en jaksa laittaa ruokaa. Leivän pureskeleminenkin vie liikaa voimia, Maija sanoo.

Töitä olisi paljon. Kiireellisimpänä odottaa erityisruokavalioihin keskittyvän kirjan viimeistely. Keskittyminen ei kuitenkaan onnistu, kun silmissä vilisee eikä ajatus kulje. Maijan on vetäydyttävä pitkälleen.

Maija sairastaa kroonista väsymysoireyhtymää ja kärsii aivolisäkkeen vajaatoiminnasta. Häntä uuvuttaa melkein koko ajan. Vaikka kuinka nukkuisi, olo ei piristy.

Kukaan ei usko

”Mitä jos se on leukemia”, kysyi Maijan ystävä. ”Ehkä olet masentunut", arveli toinen. "Varataanko aika psykiatrille", ehdotti oma äiti.
Siitä on viisitoista vuotta, kun Maijan terveys romahti nopeasti. Reipas ja itsenäinen 16-vuotias helsinkiläistyttö kävi yllättäen niin heiveröiseksi, ettei jaksanut kävellä edes loivia ylämäkiä. Hiukset putoilivat, päänahka hilseili ja iholle nousi kutiavia läikkiä. Ulkona paleli, mutta sisällä tuli tuskainen hiki. Kun Maija kuvaili rintakipua ja päänsärkyä läheisilleen, kukaan ei tuntunut ymmärtävän.

Maija oli hiljattain muuttanut vanhempiensa luota omaan asuntoon. Aikaisemmin hän oli aina pitänyt huoneensa siistinä mutta nyt joutui pyytämään ystäviä yksiöönsä imuroimaan. Poikaystävä auttoi kantamaan kauppakassit. Vaikka niissä oli vain yhden naisen kevyet ruokaostokset, Maija ei saanut niitä kotiin asti.

– Pahimpina hetkinä makasin uupuneena lattialla. Sydämentykytys oli tosi pelottavaa. Silti hetkittäin epäilin tuntemusten olevan vain päässäni, kuten äiti väitti.

Diagnoosi löytyi netistä

Maija ei jaksanut käydä koulussa ja lukio jäi kesken. Hänestä tuli koti-ihminen. Tietokoneharrastajana hän elätti itsensä kirjoittamalla tietokonelehteen. Vapaa-ajalla hän kehitteli romaaneja: loi päähenkilöilleen sairauksia, istutti heidät pyörätuoliin ja törmäytti terveiden ennakkoluulojen kanssa.

– Se oli yksi keino purkaa turhautumistani.

Maija oli varma, että joku sairaus hänellä on, mutta ei saanut lähdetyksi lääkäriin.

Voisiko tämä olla fibromyalgiaa, hän pohti nähtyään televisiossa siitä kertovan ohjelman. Fibromyalgiasta netissä lukiessaan hän päätyi englanninkieliselle sivulle, jossa mainittiin krooninen väsymysoireyhtymä eli CFS, chronic fatigue syndrome.

Sen kuvaus osui nappiin: jatkuvaa uupumusta ja kuumeilua. Sairaus alkaa usein tulehduksen jälkeen. Vaikka väsymysoireyhtymä on invalidisoiva immuunijärjestelmän sairaus, Maijaa tunsi huojennusta, että lopultakin, kaksi vuotta kärsittyään, hänen vaivansa saivat nimen.

– Olin iloinen siitäkin, ettei enää kukaan voisi syyttää minua laiskaksi.

Toiveikkaana hän varasi ajan yksityiselle yleislääkärille. Krooninen väsymysoireyhtymä on kuitenkin huonosti tunnettu sairaus, eikä lääkäri tiennyt siitä. Laboratorioarvot olivat normaalit, mutta sydänfilmissä näkyi muutos, ihan kuin hänellä olisi ollut sydänkohtaus.

– Lääkärin ainoa neuvo oli harrastaa enemmän liikuntaa.

Maija yritti käydä kävelylenkeillä, mutta niistä toipuminen kesti monta päivää. Seuraavaksi hän meni terveyskeskuslääkärille, joka antoi lähetteen hormonialan lääkärille, endokrinologille.

– Tämä lääkäri nimesi oireeni arkipäiväisiksi vaivoiksi. Kun kerroin, että minulla on jatkuvasti kuumetta, sain ohjeeksi lakata mittaamasta sitä.

Puoli vuotta voimissa

Pettynyt Maija päätti jatkaa elämäänsä ilman lääkäreitä ja alkoi lukea ulkomaisia lääketiedesivuja. Monessa muussa maassa CFS vaikutti olevan tunnetumpi sairaus. Maija tutustui ulkomaisiin potilasjärjestöihin ja blogiyhteisöihin, kun suomalaisia CFS-potilaita ei tuntunut löytyvän.

– Lopulta löysin tiedon, että Suomessa CFS-potilaita hoidetaan Helsingin yliopistollisen sairaalan infektiopoliklinikalla.

Siellä Maija pääsi perinpohjaisiin tutkimuksiin. Hän kulki vanhan sairaalarakennuksen leveillä käytävillä toiveikkaana. Vihdoin hänet otettiin vakavasti. Lääkäri vahvisti diagnoosin krooniseksi väsymysoireyhtymäksi. Lääkkeeksi määrättiin kortisonia, joka lääkärin mukaan on tyypillinen hoito.

Olo kohenikin parissa päivässä: voimat palasivat jäseniin ja ajatus kirkastui. Poikaystävä hämmästyi, kun Maija jaksoi tarpoa pitkiä  lenkkejä. Pakasteruoat katosivat keittiöstä, kun Maija laittoi kasvisruokia ja siivosi kaappeja.

– Palasin omaksi itsekseni. Se tuntui uskomattomalta.

Mutta puolen vuoden kuluttua kortisonihoidon teho alkoi hiipua. Uupumus palasi ja ajatus tahmaantui. Maijan keho oli kuitenkin tottunut lääkkeeseen, ja vieroittuminen vei kahdeksan kuukautta. Sen ajan Maija lähinnä makasi voimattomana kotona. Lihaksia ja niveliä särki jatkuvasti.

– Ehdotin lääkäreille netistä lukemiani ulkomaisia hoitomuotoja, kuten huimauslääkettä, hormoneja ja immuunijärjestelmään vaikuttavaa naltreksonia, mutta infektiopolilla niitä ei suostuttu kokeilemaan.

Viimeinen niitti oli kuntoutustukihakemuksen hylkäys. Kelan asiantuntijoiden mielestä krooninen väsymysoireyhtymä ei heikennä työkykyä.

– Tuntui järjettömältä asua maassa, jossa sairauttani ei ymmärretä.

Lääkäri joka kuunteli

Maijan mies alkoi etsiä it-alan työtä Hollannista. He molemmat pitivät maasta ja siellä CFS:n hoito vaikutti sujuvan. Maija oli jo luopunut toivosta saada Suomesta lääkitystä, kun eräs potilaskollega netissä vinkkasi tamperelaisesta unitutkija Olli Polosta.

– Yllätyksekseni Polo kuunteli minua. Hän oli jopa avoin ehdotukselleni, kun kerroin selvittäneeni, että monissa maissa CFS-potilaita hoidetaan pienellä annoksella naltreksonia, joka on kehitetty addiktiolääkkeeksi.

Vastaanoton päätteeksi lääkäri soitti apteekkiin ja pyysi farmaseuttia valmistamaan purkillisen naltrekson-kapseleita. Seuraavana aamuna Maija avasi silmänsä jännittyneenä.

– Vaikka en odottanut välitöntä vaikutusta, tiesin, että joko tämä lääke muuttaa loppuelämäni tai sitten ei tapahdu mitään.
Iltapäivällä Maija kirjoitti muistiinpanoja. Yllättäen käsi ei väsynytkään. Maija ei voinut olla hymyilemättä. Kroonisen väsymysoireyhtymän eteneminen lakkasi siihen.

Hoito vaihtelee

Maija on asunut nyt Hollannissa viisi vuotta, mutta ei ole kääntänyt kotimaalle selkäänsä. Päinvastoin, hän pyrkii lisäämään suomalaisten ymmärrystä terveysasioissa.

– Hollannissa CFS-asiat ovat paremmalla tolalla. On potilasjärjestöt ja hyvät lääkärit. Jopa maallikot tietävät, millaisesta sairaudesta on kyse.
Hollannissa ja muun muassa Britanniassa kroonisesta väsymysoireyhtymästä käytetään sen toista nimeä ME, myalginen enkefalomyeliitti.

– Suomessa tämä sairaus pitäisi luokitella virallisesti, jotta potilaat saisivat kuntoutusta, sairauspäivärahaa ja eläkettä, MS-taudin tapaan.
Maija rinnastaa CFS:n MS-tautiin. Molemmat taudit ennen pitkää rapauttavat potilaan, mutta Suomessa MS-potilaille on tarjolla laajasti apua, CFS-potilaille ei juuri mitään.

Taistelu oman hoidon puolesta teki Maijasta aktivistin. Hänen perustamastaan Suomen CFS-verkosta on tullut tärkeä kohtaamispaikka sairastuneille ja sairautta epäileville.

Kokemukset kirjoiksi

Lääkityksen saamisen myötä Maija sai uutta virtaa kirjoittamiseensa. Hän on julkaissut jo kymmenen kirjaa, neljä tietokirjaa, viisi romaania ja lastenkirjan. Eniten huomiota on saanut tietokirja Hankala sairaus vai hankala potilas (2011, Finn Lectura), jonka sivuilla Maija avaa huonosti tunnettuja sairauksia.

– Vähemmän tunnettua tautia sairastava leimataan usein hankalaksi potilaaksi, vaikka kyse on siitä, ettei lääketiede vielä ole selvittänyt asiaa.
Kaunokirjallisuudessa Maija sekoittelee todellisia potilastarinoita, tieteellistä faktaa ja mielikuvitustaan. Hänen päähenkilönsä ovat pitkäaikaissairaita, mutta he eivät suostu syrjäytymään. Uusin teos, Sisimmäinen, ilmestyi Myllylahdelta helmikuussa. Siinä sairaudet eivät ole keskiössä, mutta nyt hän suunnittelee homeaiheista romaania.

– Haluan näyttää vammaiset ja sairaat tavallisina, moniulotteisina ihmisinä. Terveet kyllä pystyvät samaistumaan hahmoihini, koska tunteet ovat samoja kaikilla.

Pyörätuoli ei pelota

Kasvokkain Maijasta saa tarmokkaan vaikutelman, mutta hän väittää sen olevan harhaa. Vireys vaihtelee arvaamattomasti, ja kun uupumus iskee, puhevirta hyytyy eikä ulos ole asiaa.

– Moni ihmettelee miten saan niin paljon aikaan, mutta oikeasti minulla menee sairastamiseen paljon aikaa.

Maija korostaa, että hän on CFS-potilaana onnekas, että pystyy vielä työskentelemään.

– Ne, jotka eivät pääse ylös vuoteestaan, eivät puhu mediassa puolestaan.

Useamman kerran Maijakin on menettänyt kirjoittamiskykynsä. Voimien huvetessa ideat ehtyvät ja sanat katoavat. Jakolaskutaidolle Maija sanoo jo jättäneensä hyvästit.

– En pelkää niinkään pyörätuoliin joutumista, vaan kirjoittamisesta luopumista.

Maija kirjoittaa myös lehtijuttuja. Niistä saadut palkkiot ja kirja-apurahat eivät enää riitä kattamaan edes sairaudesta ja sen hoidoista aiheutuvia valtavia kuluja. Mies hoitaa talouden laskut.

3 lääkäriä, 18 lääkettä

Maijan terveys on koko ajan veitsenterällä. Erilaiset vaivat ja komplikaatiot ovat CFS-potilaille tavallisia, mutta lääkityksen löytymisen jälkeen hän pärjäsi migreenin, kilpirauhasen vajaatoiminnan, nokkosihottuman ja ärtyneen paksusuolen kanssa.

Neljä vuotta sitten Maijan vointi heikkeni, kun aivolisäke äkisti lakkasi toimimasta. Se hiivutti kehon hormonitoiminnan melkein kokonaan ja voimat ehtyivät radikaalisti. Lääkäri määräsi vajeeseen synteettisiä hormoneja. Olo ei silti parantunut. Maija alkoi taas itse miettiä, mikä voisi auttaa.

– Lukemani perusteella käsitin, että narkolepsiamaiset oireeni johtuivat kasvuhormonin puutteesta. Minun oli pahimmillaan otettava päivässä jopa kahdeksat päiväunet.

Sairausvakuutus ei yleensä Hollannissa – eikä Suomessakaan – korvaa aikuisille kasvuhormonia. Lähin kasvuhormoniin erikoistunut lääkäri löytyi Brysselistä. Hän vahvisti hormonitarpeen, ja lääkityksen alkamisen jälkeen olo voimistui jonkin verran. Lääkäri määräsi myös useita muita puuttuvia hormoneja.

Nyt Maijalla on lääkärit Suomessa, Hollannissa ja Belgiassa. Amsterdamissa hän pääsi konsultoimaan myös kanadalaista lääkäriä. Hän ottaa päivittäin 18 erilaista lääkettä, tabletteina, kapseleina, geelinä, nenäsuihkeena ja pistoksina. Lääkeannostuksien säätäminen jatkuu todennäköisesti loppuelämän.

– Jos en olisi itse selvittänyt näitä asioita, olisin varmasti vuodepotilas jossain laitoksessa.

 

Liian vähän tutkittu sairaus

Kukaan ei tiedä, kuinka moni suomalainen sairastaa kroonista väsymysoireyhtymää. Arviot vaihtelevat THL:n 5 000:n ja kanadalaisen Task Force -tutkimusryhmän antaman 50 000:n välillä. Varmaa on, että monia sairaus vaivaa heidän tietämättään.

– Krooninen väsymysoireyhtymä (CFS) on hyvin vaikea todentaa, sanoo CFS-potilaiden hoitoon erikoistunut fysiatrian ylilääkäri Harri Hämäläinen.

Kroonista väsymysoireyhtymää on tutkittu varsin vähän eikä sen syistä olla yksimielisiä. Ilmeisesti osalla krooninen oireilu alkaa tulehduksen jälkitilana.

CFS aiheuttaa toimintahäiriöitä moniin elimiin, joten se vaatii lääkäriltä laaja-alaista osaamista. Sairauden tyypillisin piirre on uupumus, joka ei katoa nukkumalla. Monella on krooninen kuume.

– Jostain tuntemattomasta syystä CFS-potilaan uni ei palauta puhtia, Harri Hämäläinen sanoo.

Potilaskirjo on laaja, lapsista vanhuksiin. Kevyesti sairastunut saattaa nipin napin selvitä työstään, mutta nukkuu työpäivän jälkeen ja viikonloput. Sairaimmat viettävät kaiken ajan makuuasennossa, koska sydän ei jaksa pumpata verta pystyasennossa olevaan kehoon. CFS-potilaat saattavat kärsiä monista muistakin oireista, kuten hengitysvaivoista, sydämen rytmihäiriöistä ja suolistovaivoista.

Sairauteen ei toistaiseksi tunneta parantavaa hoitoa. Pieniannoksista naltreksonia käytetään Euroopassa ja Yhdysvalloissa MS-tautipotilaille.

Asiantuntija: Heikki Hämäläinen, fysiatrian ylilääkäri, HUS

Cfs12345

”En piristy, vaikka kuinka nukkuisin”

Tässä ei puhuta mitään kroonisen väsymysoireyhtymän psyykkisestä puolesta, vaikkei kyse ole ensisijaisesti esim. masennuksesta. Mikään sairaus ei ole erillään mielestä. On tutkimuksia joiden mukaan esim astma on stressisairaus. Haastatellulla Maijalla tämä alkoi paniikkikohtauksilla ja vaikea paniikkihäiriökin on usein sairaus joka vie eläkkeelle. Maijalla on myös vaikeita kokemuksia elämässä ennen sairastumista , joista kirjoittaa myös sivuillaan. Ei ole ihme, että sairastuu. Ja oletko Maija...
Lue kommentti
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.