Kun tajuttoman osaa kääntää kylkiasentoon, hän ei pääse tukehtumaan. Tätä taitoa tarvitset, jos olet auttamassa tapaturmaan joutunutta tai sairauskohtauksen saanutta.

Meneepä ihminen tajuttomaksi mistä syystä tahansa, hän on aina tukehtumisvaarassa, sillä hänen nielunsa lihakset veltostuvat. Kieli pääsee painumaan kurkkuun ja tukkimaan hengityksen. Vaara on erityisen suuri, jos tajuton makaa selällään ja pää on etukenossa.

Tajuttoman auttamisessa, kuten ensiavussa aina muutenkin, tärkeintä on varmistaa, että uhri pystyy hengittämään. Keinona on siis kylkiasento. Siihen kääntäminen ei vaadi voimia, joten itseään painavampaakin pystyy auttamaan. Tuupertuneen turhaa liikuttamista ja siirtämistä pitää kuitenkin välttää, ettei aiheuttaisi lisää vammoja.

Näin se tehdään

Ennen toimeen ryhtymistä pitää varmistaa, että apua tarvitseva hengittää. Tee se laittamalla oma kämmenselkäsi tajuttoman suun ja sierainten eteen.

Asetu polvillesi tajuttoman viereen. Koukista hänen itsesipuoleinen käsivartensa suoraan kulmaan niin, että kämmen on lähellä kasvoja. Taivuta toinen käsivarsi koukkuun rintakehän yli ja nosta koukkuun myös samanpuoleinen jalka.

Käännä hänet hartioista ja lonkasta itseesi päin vetäen kyljelleen. Taivuta päätä taaksepäin ja tue leuka asettamalla päällimmäinen koukistettu käsi posken alle. Tarkista, että jalkojen ja käsien asento on tukeva, sillä tajuton ei saa kierähtää takaisin selälleen tai mahalleen.

Voit kääntää potilaan kummalle kyljelle tahansa, mutta jos mahdollista, käännä vasemmalle. Tajuttoman tila voi muuttua nopeasti, joten kylkiasennossakin häntä pitää tarkkailla: hengitys saattaa heiketä, pään asento muuttua tai oksennus tukkia hengitystiet.

Kun autettavasi on turvallisesti kyljellään, soita viimeistään silloin hätäkeskukseen 112. Siellä arvioidaan, pitääkö paikalle lähettää ambulanssi, ja annetaan neuvoja jatkotoimista. Jos tilanne näyttää mielestäsi pahalta, soita hätäkeskukseen ennen kuin teet mitään muuta.

Syy aivoissa

Kylkiasentoa ensiaputoimena vaativia, aivotoiminnan häiriöstä johtuvia tajuttomuuden syitä on monenlaisia: esimerkiksi tapaturmasta aiheutuva vammautuminen, aivotärähdys, aivoruhjevamma tai kallonsisäinen verenvuoto. Sen voi aiheuttaa myös sairauskohtaus, kuten epilepsia, diabetes tai aivohalvaus, myrkytys tai hapenpuute hengitys- tai verenkiertohäiriöiden seurauksena.

Pyörtyminen on vähemmän vakavaa. Sen syynä saattaa olla väsymys, järkytys tai pitkään seisominen ja niitä seuraava aivojen verenkierron heikkeneminen. Auta pyörtynyttä nostamalla hänen jalkansa ensin vähäksi aikaa suoraan ylöspäin, sitten loivemmin koholle. Kun pyörtynyt virkoaa, kehota häntä pitämään silmänsä auki, hengittämään nenän kautta sisään ja suun kautta ulos ja laskemaan hartiat alas niin, että palleakin osallistuu hengittämiseen.

Pyörtynyt virkoaa nopeasti, mutta tajuttomuus voi kestää minuuteista kuukausiin. Muuten kuin keston ja potilaan reagoimisen perusteella näitä kahta tilaa ei juuri voi erottaa toisistaan. Tajuton ei reagoi herättely-yrityksiin, mutta lievissä tapauksissa virkoaa kuitenkin nopeahkosti.

Lyhyt tajuttomuus voi seurata kovasta kivusta tai päähän kohdistuneesta iskusta, joille jotkut altistuvat vapaaehtoisesti esimerkiksi nyrkkeilyssä. Pahasta kallovammasta voi seurata jopa viikkojen tajuttomuus.

Sairauskohtauksen jälkitila

Epilepsia ja diabetes ovat yleisimpiä sairauksia, joihin kuuluvissa kohtauksissa potilas voi mennä tajuttomaksi ja hänet siis pitäisi osata kääntää kylkiasentoon. Sitä ennen hänestä on kuitenkin huolehdittava sairauden vaatimalla tavalla.

Sairauskohtauksista myös aivohalvaus voi johtaa äkilliseen tajuttomuuteen. Tämän hengenvaarallisen tilan oireita ovat sekavuus, puheen puuroutuminen, nielemisvaikeudet, toispuoleinen halvaantuminen ja kasvojen riippuminen. Aivoinfarktin saaneen pelastamiseksi apua on hälytettävä heti, kylkiasentoon kääntämisen vuoro on vasta sen jälkeen.

Suojaa kouristelijaa

Tervekin ihminen voi saada kouristuskohtauksen, mutta tavallisin kouristusten aiheuttaja on epilepsia. Kun kohtaus on alkanut, sitä ei voi pysäyttää. Kouristusta ei saakaan yrittää estää, vaan potilasta pitää suojella loukkaantumiselta. Pitele kevyesti kiinni hänen päästään kouristusta myötäillen. Älä pane mitään hänen suuhunsa tai hampaiden väliin, ettei tukehtumisvaaraa tule.

Jos olet varma, että kyse on epilepsiasta, voit seurata kouristuskohtausta viisi minuuttia, ja ellei se mene ohi, soittaa 112:een. Jos et tiedä kouristuksen syytä, hälytä apu viivyttelemättä. Jos kouristusta seuraa tajuttomuus, turvaa hengitys kylkiasennolla.

Verensokeri ylös

Jos diabeetikon insuliiniannos on liian suuri tai hän unohtaa syödä riittävästi, veren sokeri saattaa laskea liikaa. Pahimmassa tapauksessa seurauksena on hengenvaarallinen diabeettinen sokki (insuliinisokki), jossa potilas voi mennä nopeasti tajuttomaksi. Hoitamattomana tällainen kohtaus aiheuttaa jopa vakavia aivovaurioita.

Jos kohtauksen saanut on tajuissaan, anna hänelle sokeria, sokeroitua mehua tai muuta sokeripitoista syötävää. Jos oireet eivät näin mene ohi 15 minuutissa, soita apua.

Tajuttomalle diabeetikolle ei saa antaa mitään juotavaa tai syötävää. Käännä hänet kylkiasentoon, turvaa hengitys ja kutsu apua.

Syy ei näy päälle

– Päältäpäin ei voi nähdä, miksi vaikka joku ostarin kulmilla makaava on menettänyt tajuntansa, SPR:n ensiapuopettaja Kristiina Myllyrinne muistuttaa. Hän ottaa esimerkiksi suhtautumisen sammuneen auttamiseen, mikä on monelle
vastenmielistä.

– Tällaista tilannetta ei saisi koskaan kuitata ajattelemalla, että kännissä se varmaan vain on. Ei varsinkaan, koska juopunutkin voi tarvita apua nopeasti. Sammuminen nimittäin johtuu alkoholimyrkytyksestä. Siihen kuolee Suomessa vuosittain satakunta ihmistä.

– Ainakin nuori sammunut pitää toimittaa ensiavun jälkeen sairaalaan, sillä 15-vuotiaalle puolikasta viinapulloa vastaava alkoholiannos voi olla tappava.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.