Bentsodiatsepiinit ovat hyvä lääke ahdistuneisuuteen ja unettomuuteen. Näiden lyhytaikaiseen ja väliaikaiseen käyttöön tarkoitettujen lääkeiden haittapuoli on se, että niistä saattaa tulla riippuvaiseksi.

– Suhteellisen yleisesti niitä kuitenkin käytetään päivittäin jopa useita vuosia, varsinkin ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa, sanoo psykiatrian erikoislääkäri Helena Vorma. Yleensä riippuvuusriski alkaa lisääntyä, kun bentsodiatsepiineja on käyttänyt säännöllisesti noin puoli vuotta normaaliannoksina ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa.

Hyvin isoja annoksia käytettäessä riippuvaiseksi voi tulla jo kuukaudessa. Unilääkkeenä bentsodiatsepiini auttaa noin kuukauden. Sen väsyttävä vaikutus heikkenee myös noin kuukaudessa, ja samassa ajassa alkaa ilmaantua unilääkeriippuvuutta. Unilääkkeen pitkäaikaiskäyttäjä voi saada lopettamis- tai vieroitusoireena unettomuutta, jonka seuraava lääkeannos taas korjaa.

Pakko saada lääkettä

Rauhoittavasta lääkkeestä on psyykkisesti riippuvainen, kun sen käyttö muuttuu pakonomaiseksi.

– Mieltä vaivaa yhä enemmän, mistä saa uuden reseptin ja lisää lääkettä. Alkaa pelottaa, että lääke pääsee loppumaan kesken ja joutuu olemaan ilman sitä. Kaiken aikaa täytyy huolehtia siitä, että lääkkeitä on saatavilla ja ettei unohda niitä mihinkään, Helena Vorma kuvailee.

Lääkkeen riittävyydestä tulee keskeinen osa elämää ja selviytymisen tunnetta. Voi myös tuntua, etteivät annokset riitä vaan niitä on suurennettava. Siitä taas seuraa, että täytyy miettiä, miten perustelee lisääntyneen lääkkeen tarpeen lääkärille.

Näin ei kuitenkaan käy läheskään kaikille.

– Noin puolet tulee riippuvaiseksi pitkän, vuosia kestäneen käytön jälkeen ja saa vieroitusoireita, kun yrittää lopettaa. Riski on sitä isompi, mitä säännöllisempää lääkkeen käyttö on ollut ja mitä suurempia annoksia on ottanut.

Riippuvuuden kehittymisen todennäköisyys vaihtelee myös sen mukaan, mitä hoidetaan. Esimerkiksi paniikkihäiriön hoidossa lääkettä tarvitaan melko suuria annoksia, mikä lisää riippuvuuden syntymisen todennäköisyyttä.

Erityisen suuri riippuvuusriski on niillä, joilla on muita riippuvuuksia, esimerkiksi alkoholista. Syy on todennäköisesti se, että he sietävät bentsodiatsepiineja isoina annoksina. Paljon juovilla on myös muita useammin unettomuutta, ahdistuneisuutta, ärtyneisyyttä, siis oireita, joihin bentsodiatsepiinit auttavat.

Riippuvuus kehittyy muita herkemmin niille, jotka ovat muutenkin taipuvaisia riippuvuuteen ja jotka turvautuvat mieluiten muihin selviytyäkseen vaikeuksistaan. Tällaiset ihmiset ovat usein myös herkästi huolestuvia, alakuloisia ja ahdistuvia.

Eroon vähitellen

Tavanomaisilla pienillä annoksilla bentsodiatsepiinilääkkeen käyttö on yleensä helppo lopettaa.

– Jos on käyttänyt pieniä annoksia vaikka pitemmänkin aikaa, voi hyvin kokeilla, seuraako annoksen pienentämisestä mitään hankaluuksia. Jos ei, lääkkeen käyttöä voi vähentää aika nopeasti, Helena Vorma sanoo. Jos vähäisen annostuksen lopettaminen arveluttaa, senkin voi toki tehdä hitaasti. Niin ehtii huomata, että selviytyy vähemmälläkin ja lopulta ilman. Myös elimistö ehtii tottua muutokseen.

Joskus varoitetaan, että bentsodiatsepiinilääkettä ei saa lopettaa yhtäkkiä. Tämä johtuu siitä, että isojen annosten pitkäaikaiskäytön jälkeen joillekin voi tulla hyvinkin voimakkaita vieroitusoireita, vaikeimmillaan epileptisiä kohtauksia tai psykoottisia oireita, kuten sekavuutta.

– Kolmasosalle pitkäaikaiskäyttäjistäkin lopettaminen on hyvin helppoa, toiselle kolmannekselle jokseenkin helppoa ja lopuille vaikeaa. Paniikkihäiriöistä auttaa, jos samanaikaisesti aloitetaan hoito mielialalääkkeellä ja psykoterapialla.

Yksi ongelma syntyy, jos bentsodiatsepiineja käyttää yhdessä alkoholin tai huumeiden kanssa. Tällöin kehittyy riippuvuus kahdesta eri aineesta, ja vieroittautuminen on luonnollisesti paljon vaikeampaa.

Kerro huolesi lääkärille

Jos on huolissaan siitä, onko oma lääkkeenkäyttö hyvä ratkaisu vai pitäisikö se lopettaa, kannattaa asiasta puhua lääkärille.

– Jos lääkkeellä hoidetaan esimerkiksi ahdistuneisuushäiriötä, bentsodiatsepiinin käyttöä kannattaa ehkä jatkaa pitkäänkin. Muut lääkkeet eivät siihen aina autakaan, Helena Vorma tietää.

Pitkäaikaistakin käyttöä voi jatkaa, jos siitä ei tule sivuvaikutuksia.

– Jos betsodiatsepiinilääke auttaa toivotulla tavalla ja käyttäjä tuntee olonsa hyväksi, on usein viisasta pitää annostus ennallaan eikä hankkia stressiä lopetusyrityksistä.

Ensisijaisesti ahdistuneisuuttayritetään kuitenkin nykyisin hoitaa uudemmilla mielialalääkkeillä ja psykoterapialla.

Mitä bentsodiatsepiineja?

 • Bentsodiatsepiinit ovat keskushermostoon vaikuttavia rauhoittavia lääkkeitä.
 • Niitä käytetään unihäiriöiden, paniikkihäiriön ja sosiaalisten tilanteiden pelon hoidossa. Ne auttavat myös tuskaisuuteen ja levottomuuteen.
 • Lääkäri voi määrätä niitä myös silloin, kun jokin suuri vastoinkäyminen tai järkytys on koetellut henkistä kestokykyä.
 • Äkillisen kriisitilanteen hoidossa betsodiatsepiini on erityisen hyvä lääke, koska sen vaikutus alkaa nopeasti ensimmäisen annoksen jälkeen.
 • Bentsodiatsepiineja käytetään myös joidenkin fyysisten sairauksien, kuten epilepsian tai lihasjännitystilojen, hoitoon sekä lievittämään kroonisiin ruumiillisiin sairauksiin liittyvää ahdistuneisuutta.
 • Bentsodiatsepiinit ovat myös osa leikkausten esilääkitystä ja anestesiaa. Toipumisvaiheessa ne ovat tarvittaessa hyviä unilääkkeitä.
 • Psyykkisistä syistä johtuvaa oiretta hoidettaessa voi riittää, että rauhoittava lääke otetaan vain satunnaisesti muutaman kerran tai säännöllisesti ohjeen mukaan muutaman päivän ajan.

BentsodiatsepiinilääkkeitäRauhoittavia

 • Alprox
 • Diapam
 • Oxepam
 • Risolid
 • Stesolid
 • Temesta
 • Xanor

Unilääkkeitä

 • Dormicum
 • Halcion
 • Insomin
 • Tenox
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

 1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
 2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
 3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.