Kannatko rintasyövälle altistavia geenejä tai onko riskisi sairastua diabetekseen muita suurempi? Tällaisiin kysymyksiin vastaavat tee se itse -geenitestit, joita voi ostaa internetistä.

Epätietoisille ja tulevaisuudestaan huolestuneille ihmisille tarjotaan nykyään tee se itse -geenitestejä, joiden avulla voi selvittää riskiään sairastua jos jonkinlaisiin sairauksiin.

Testeillä voi seuloa, kannammeko kenties jollekin syövälle altistavia geenejä tai olemmeko saaneet sukurasituksena sellaisen kokoelman geenimuunnoksia, joiden vaikutuksesta olemme tavallista suuremmassa vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Tutkijat eivät niele geenitestien lupauksia mukisematta. Jotkut väittävät niitä nykyajan käärmeöljyksi, mutta osa uskoo, että ennen pitkää ne voivat tarjota ihmisille todellista tietoa.

Sylkeä purkkiin

Sairauksia seulovia tee se itse -geenitestejä voi tilata Iso-Britanniasta tai Yhdysvalloista, jossa niistä on tullut kukoistavaa liiketoimintaa. Kukin yritys tarjoaa omanlaista pakettiaan, mutta kaikki toimivat periaatteessa samalla tavalla.

Yritys lähettää asiakkaalle näytteenottopaketin, johon asiakas antaa sylkinäytteen. Näyte lähetetään takaisin yritykselle, joka lukee näytteen sisältämän DNA:n ja etsii sieltä paketin hintaan sisältyvät geenit tai geenimuunnokset.

Pakettien hinta vaihtelee alle sadasta eurosta tuhanteen euroon riippuen siitä mitä se pitää sisällään: luetaanko kaikki geenit vai etsitäänkö jotakin tiettyä. Useimmat yritykset tarjoavat myös neuvontaa erillishintaan.

Ota vastuu terveydestä

Tee se itse -geenitestejä tarjoavat yritykset vetoavat ihmisiä ottamaan vastuun omasta terveydestään. Jos ihmiset vain tietäisivät ajoissa millaisille sairauksille he ovat alttiita, he voisivat välttää tämän geneettisen kohtalonsa elämäntapamuutoksilla tai ainakin varautua tulevaan.

– Periaatteessa tämä on hyvä ajatus, mutta suhtaudun varauksella palveluntarjoajien toimintatapaan, sanoo akatemiaprofessori Lauri A. Aaltonen Biomedicumista.

Hyvä esimerkki on BRCA-geenimutaatioita seulova testi. BRCA1- ja BRCA 2-mutaatiot kohottavat rintasyöpäriskin 70–80-prosenttiseksi ja lisäävät myös riskiä sairastua munasarjasyöpään. Jos nämä geenimutaatiot löytyvät ajoissa, potilas voi varautua tulevaan käymällä säännöllisesti tutkimuksissa, jolloin syöpä voidaan havaita varhaisvaiheessa.

Aaltonen kuitenkin muistuttaa, että ennen kuin ihmiset päättävät ottaa BRCA-testin, heidän pitäisi ehdottomasti keskustella asiantuntijan kanssa siitä, mitä positiivinen tulos heidän kannaltaan tarkoittaa.

– Positiivinen tulos ei koske ainoastaan testin tehnyttä henkilöä vaan myös hänen sukulaisiaan ja tyttäriään, syntymättömiäkin. Haluavatko myös he tietää olevansa mahdollisesti rintasyöpägeenin kantajia?

Aaltonen on huolissaan siitä, että tämä neuvontaporras jää pois tai puutteelliseksi tee se itse -testaajalla.

Toiseksi BRCA-mutaatiot selittävät vain 3–4 prosenttia kaikista rintasyöpätapauksista, joten negatiivinen tulos ei vapauta ketään rintasyövän riskistä.

Tutkimista vai hutkimista?

Kyseenalaisia ovat myös monien yritysten tarjoamat ”paketit”, joiden väitetään ennustavan diabeteksen, metabolisen oireyhtymän tai sydän- ja verisuonitautien riskiä. Näissä paketeissa kohteena ovat geenit, jotka säätelevät muun muassa kolesterolia, rasva-aineenvaihduntaa, veren hyytymistekijöitä tai sukupuolihormoneja.

Näiden geenien joukosta etsitään muunnoksia, jotka ovat yleisempiä esimerkiksi diabeetikoilla kuin ei-diabeetikoilla. Koska tutkijat ilmoittavat uusista mahdollisista altistajageeneistä lähes viikoittain, yritykset voivat koota yhä monipuolisempia paketteja.

Aaltosen näkemys näistä testeistä on selvä: ennenaikaista.

– Vaikka tutkijat etsivät ja kuvaavat altistavia geenejä kuumeisesti, kukaan ei kykene tällä hetkellä arvioimaan yksilöllistä riskiä niiden perusteella, hän sanoo.

Jos altistusgeenejä vertaisi palapeliin, niin nykytilanteessa tutkijoilla on koossa vasta osa paloista ja nekin sikin sokin. Puuttuvien palojen joukossa on esimerkiksi suojaavia geenimuunnoksia, joista tiedetään vielä varsin vähän.

Monien asiantuntijoiden arvio tee se itse -geenitesteistä on, että ne edustavat hutkimista ilman tutkimista.

Hyvä esimerkki on monien yritysten tarjoama CYP2D6-testi. Tällä geenillä on keskeinen rooli monien lääkkeiden aineenvaihdunnassa, ja joidenkin tutkimusten mukaan geenin eräs muunnos heikentää rintasyöpälääke tamoksifeenin tehoa. Yritykset markkinoivat testiä tamoksifeeniä käyttäville naisille, jotta nämä tietäisivät, kuuluvatko he tähän riskiryhmään.

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan syöpätautien klinikan toimialajohtaja Heikki Joensuu suhtautuu testiin epäilevästi.

– Ensinnäkin ongelma koskee vain noin prosenttia kaikista rintasyöpäpotilaista ja useimmat alan asiantuntijat ovat sitä mieltä, että tehdyt tutkimukset ovat liian pieniä ja näyttö riittämätöntä. Lisäksi monia rintasyöpäpotilaita hoidetaan tamoksifeenin ja aromataasi-inhibiittorin yhdistelmällä, jolloin CYP2D6-geeni ei ilmeisesti vaikuta hoitojen tehoon.

Pandoranlipas aukeaa

Jotkut tutkijat ovat kritisoineet tee se itse -paketteja siitä, että ne herättävät ihmisissä huolta manaamalla esiin sydäntautien tai diabeteksen riskitekijöitä mutta eivät tarjoa niihin mitään ratkaisua.

Jos geenitesti esimerkiksi osoittaa, että jollekin henkilölle on kasaantunut suuri määrä diabetekselle altistavia geenimuunnoksia, häntä voidaan ohjeistaa liikkumaan säännöllisesti, syömään monipuolisesti ja välttämään alkoholia, tupakkaa, valvomista ja muita epäterveellisiä elämäntapoja. Näitä elämäntapoja voi noudattaa ilman satojen eurojen geenitestiäkin.

Toisaalta, riskiryhmiin valikoituvia henkilöitä voitaisiin myös lääkitä ennaltaehkäisevästi, jolloin testit voisivat lunastaa osan lupauksistaan.

Vaikka tutkijat suhtautuvat tee se itse -geenitesteihin vielä melko kielteisesti, se ei tarkoita, että tilanne pysyisi aina samanlaisena.

– Sinä päivänä kun tutkijat kykenevät paremmin ennustamaan sairauden riskiä tiettyjen geeniyhdistelmien perusteella, testeistä voi tulla käyttökelpoinen työkalu terveydenhoidossa, Lauri A. Aaltonen uskoo.

Geenitestien yleistyminen tuo kuitenkin omat ongelmansa. Aaltosen mukaan tutkijat löytävät ennen pitkää geeniyhdistelmiä, jotka ovat yhteydessä matemaattiseen lahjakkuuteen, musikaalisuuteen, sosiaalisuuteen tai esimerkiksi masennustaipumukseen. Pelkona on, että alamme näpelöidä näitä ominaisuuksia biokemiallisesti tai medikalisoimme nuoruuden ailahtelut liian helposti kliiniseksi masennukseksi ja alamme lääkitä sitä.

Miten varaudumme näihin pulmiin?

– Minulla ei ole vastauksia, mutta minulla on nämä kysymykset, sanoo professori Aaltonen.

Testataanko riski vai oire?

Geenitieto ei välttämättä merkitse entistä täsmällisempiä diagnooseja, esimerkkinä laktoosi-intoleranssi. Aikaisemmin laktoosi-intoleranssi selvitettiin laktoosirasitustestillä. Jos testi osoittautui positiiviseksi, potilas saattoi olla varma, että hänellä on laktoosi-intoleranssi.

Nykyään laktoosirasitustestin tilalla on geenitesti, joka testaa vain alttiutta sairastua laktoosi-intoleranssiin. Kun potilas siis hakeutuu vatsavaivojen vuoksi lääkäriin ja saa geenitestistä positiivisen tuloksen, hän ei vieläkään tiedä onko hänellä laktoosi-intoleranssi. Jos oireet lievittävät kun maitotuotteet jätetään pois, se luultavasti on sitä, mutta diagnoosi puuttuu edelleen.

Näin geenitieto vie meidät tilanteeseen, jossa sairauden sijasta diagnosoidaan riskiä.

Lue lisää periytyvästä syövästä.

Vinkki: Jos tee se itse -geenitestiä myyvä yritys tarjoaa lisähintaan ravinnelisiä, vitamiineja tai muita ihmeaineita, varoituskellojen pitäisi kilkattaa.

Pulma: Tee se itse -geenitesteille ei ole olemassa mitään laadunvalvontajärjestelmää, joten kuluttajan on lähes mahdotonta tietää ostaako hän sian säkissä.

Suomessa: Apteekeista saa isyyttä ja sukulaisuutta selvittäviä tee se itse -testejä.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.