Yleensä lääkärin pakeille mennään, kun siihen on tarvetta. Mutta gynekologiln tarkastuksessa moni nainen haluaa käydä joka vuosi. Onko se tarpeen?

Suomalaiset naiset käyttävät naistentautien erikoislääkäriä mielellään ja ovat asiakkaina aktiivisia. Löydettyään itselleen mieluisan naistentautien erikoislääkärin, he pyrkivät säilyttämään tämän kanssa elämän mittaisen potilassuhteen. Tytön ensimmäistä käyntiä gynekologilla saatetaan pitää jopa eräänlaisena naiseksi siirtymisen riittinä.

Vaikka varpaansa voisikin näyttää lääkärille kuin lääkärille, alapäätään ei. Pikkuhousujen kätkemä alue koetaan hyvin yksityiseksi. Satunnaisen lääkärin tekemänä intiimi tutkimus ei välttämättä tunnu luontevalta. Niinpä joka viides 29–60-vuotiaista naisista valitsee yksityisen ”oman” naistentautien erikoislääkärin tekemään itselleen gynekologisen tarkastuksen.

Julkisen terveydenhuollon puolella naistentautien erikoislääkärin vastaanotolle ei pääse ilman yleislääkärin tutkimusta ja lähetettä. Yksityisvastaanotolle sen sijaan pääsee puhelinsoitolla. Samassa puhelussa nainen voi myös valita, varaako ajan nais- vai miesgynekologilta.

– Gynekologi on naistentautien erikoislääkäri ja näen hänet myös eräänlaisena tukihenkilönä naisen elämän varrella. Gynekologi on ammatti, jossa palvellaan papin ja lääkärin välimaastossa. Naisella on vastaanotolla ikään kuin mahdollisuus päivittää itsensä sekä terveydellisesti että henkisesti, kuvailee naistentautien erikoislääkäri, professori Olavi Ylikorkala.

Erikoislääkäreistä vain silmälääkäreitä työllistetään yksityisvastaanotoilla siinä määrin kuin gynekologeja. Julkisessa terveydenhuollossa työskentelevistä gynekologeista 90 prosenttia pitääkin osa-aikaista yksityisvastaanottoa.

Luunkin asiantuntija

Kuukautisten alkaminen ilman häiritseviä erityisoireita ei vielä anna aihetta varata aikaa gynekologilta. Ensimmäinen gynekologikäynti on aiheellinen siinä vaiheessa, kun nuori nainen haluaa seksin kuuluvan elämäänsä. Ehkäisyn hoitaminen on siis ajankohtainen ennen sitä ”ekaa kertaa”.

Olavi Ylikorkala muistuttaa, että jokainen ei-toivottu raskaus on riski naisen terveydelle ja hänen mahdollisille tuleville raskauksilleen, vaikka nainen olisi nuori, terve ja hyväkuntoinen.

– Ammattikuntamme tavoittaa lähes kaikki naiset. Itse muistutan jo nuoria naisia säännöllisestä liikunnasta, sekä D-vitamiinin ja kalkin käytöstä. Pieni teko nuorena saattaa parantaa elämänlaatua vanhana. Näillä toimilla voi nimittäin ehkäistä luukatoa. Luuasioiden – ja usein luuntiheysmittausten hoitaminenkin kuuluu minusta juuri gynekologien vastuulle, koska osteoporoosi on alkuvaiheessaan oireeton ja siten löydettävissä vain rutiinitarkastusten yhteydessä, Ylikorkala selvittää.

Hormonikorvaushoidolla voidaan Olavi Ylikorkalan mukaan parantaa menopaussi-ikäisen elämänlaatua hillitsemällä vaihdevuosioireita ja samalla eliminoida vanhuusiän vakavia tapaturmia. Luun tiheyttä hoidetaan samoilla hormoneilla kuin vaihdevuosioireita. Englantilaisen tutkimuksen mukaan naiset pelkäävät reisiluunkaulan ja selkänikamien murtumaa paljon enemmän kuin esimerkiksi rintasyöpää tai sydäninfarktia.

– Syöpäriski kasvaa sekin iän myötä. Siksi ikääntyminen itsessään on minusta riittävä peruste aloittaa säännölliset tarkastuskäynnit viimeistään vaihdevuosi-iässä. Vaihdevuosien jälkeen suosittelen gynekologisia tutkimuksia vuosittain, riippumatta siitä, onko nainen valinnut aikanaan hormonikorvaushoidon vai ei, sanoo Olavi Ylikorkala.

Nurinkurinen kulttuuri

Suomalaisilla naisilla on vahva mielikuva siitä, että gynekologilla tulisi käydä kerran vuodessa. Suomeen onkin kotiutunut käytäntö, jossa vähemmän osaamista vaativat asiat hoidatetaan naistentautien erikoislääkärin yksityisvastaanotolla, mutta sen sijaan vastuullisesti vaativa raskauden seuranta on keskitetty äitiysneuvoloille. Eikä naisilla ole tästä huonoa sanottavaa.

Tutkimusprofessori Elina Hemminki ei ole löytänyt ainuttakaan tutkimusta, joka puoltaisi erikoislääkärin käyttämistä perusterveystarkastuksen tekemiseen tai ylipäänsä vuosittain tehtäviä gynekologisia tarkastuksia.

Lisäksi naistentautien erikoislääkäreiden vakioasiakkaat antavat Elina Hemmingin mukaan selkeän yhteiskunnallisen merkin halustaan kustantaa itse perustarkastukset. Yksityisvastaanotto maksaa vähintään 50 euroa kerta, lisäksi tulevat mahdollsiet laboratotio- ja muut kulut.

Jos nainen aloittaa seksin 18-vuotiaana, elää 85-vuotiaaksi ja teettää gynekologisen perustarkastuksen vuosittain, hän tulee elämänsä aikana käyneeksi naistentautien erikoislääkärin vastaanotolla liki 70 kertaa.

– Viestissä on se riski, että se myös otetaan vakavasti. Säästökohteita haetaan kaiken aikaa, Elina Hemminki sanoo.

Suojaa seulonnoista

Elina hemmingin toteuttama kuntakohtainen vertailuttukimus antoi osviittaa siitä, etteivät erikoislääkärissä vuosittain käyneet naiset olisi hyötyneet luomistaan rutiineista. Saman tevreydellisne turvan saa julkisesta terveydenhuollosta.

Tärkeintä on käydä kaikissa joukkoseulonnoissa sekä hoidattaa gynekologiset oireet asianmukaisesti.

Hemminki ei usko, että kaikilla tulee olemaan koskaan varaa yksityiseen erikoislääkäriin.

– Heille haluan kertoa, että varattomuus itsessään ei johda oman terveyden laiminlyöntiin tai altista salakavalille kasvaimille. Jokainen nainen pääsee tarvittaessa naistentautien erikoislääkärin vastaanotolle, niin kauan, kuin julkinen sektori toimii kuten tänä päivänä.

ERI-IKÄISENÄ GYNEKOLOGILLA

Käynti gynekologin vastaanotolla sisältää aina gynekologisen tutkimuksen sekä rintojen palpoinnin, käsin tunnustelun.

KUN OLET 20-VUOTIAS ja seksuaalisesti aktiivisessa iässä, vastaanotolla arvioidaan ehkäisyn tarve ja ehkäisytapa.
Syyläperäisen kohdunkaulan syövän etsintä irtosolu- eli Papa-näytteestä kuuluu tämän ikäluokan lisätutkimuksiin, samoin klamydiatesti. Ikäryhmän naisista seitsemän sadasta kantaa piilevää, oireetonta klamydiaa.

KUN OLET 35-VUOTIAS ja lapseton, on lastenhankintaa mietittävä nyt jo iän takia. Mikäli lastenhankinta on odellinenvaihtoehto, raskaus olisi toivottavaa viimeistään tässä iässä. Ellet halua lapsia, keskustelun painopiste siirtyy siihen, millaiseen seksielämään ehkäisyä kaivataan.

Tämän ikäryhmän naisilla alkaa esiintyä endometrioosia. Endometrioosi tarkoittaa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kohtuontelon ulkopuolella, muun muassa munasarjoissa. Endometrioosin takia kuukautisvuoto saattaa kestää kauan ja kuukautiset olla kivuliaat.

Papa-koe on tarpeen vain, mikäli et ole käynyt joukkoseulonnassa.

KUN OLET 50–55-VUOTIAS ja menopaussi-iässä, keskustelu käydään hormonihoitojen aloittamisesta, niiden hyödyistä ja haitoista.

Gynekologin tulisi kertoa myös osteoporoosista. Mammografia on tarpeen vain, mikäli et ole käynyt joukkoseulonnassa.

KUN OLET 60-VUOTIAS TAI VANHEMPI erikoislääkäreiden näkemykset eriävätkin jo toisistaan.
Naistentautien erikoislääkäreistä osa katsoo hormonihoitojen ja luuntiheysmittauksen kuuluvan tämän ikäluokan perusterveydenhoitoon. Osa suhtautuu hormonihoitoihin kriittisesti.

Polyypit eli limakalvon liikapullistumat ovat vanhenevan naisen yleisin kohtuvaivojen syy.

Mammografia on tarpeen vain, mikäli et ole käynyt joukkoseulonnoissa tai olet yli 70-vuotias.

ILMAISET JOUKKOSEULONNAT

  • Papa tehdään kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden löytämiseksi. 30–60-vuotiaat naiset kutsutaan kokeeseen joka viides vuosi.
  • Mammografia etsii rintasyöpää tai sen esiasteita. 50–69-vuotiaat naiset kutsutaan tarkastukseen kahden vuoden välein.
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.