Punoitusta, kutinaa, tummia silmänalusia ja turvonneita luomia. Aratkin silmät rauhoittuvat, kun opettelet hoitamaan ja meikkaamaan hellävaraisesti.

Miksi silmänympärysiho kaipaa erityishoivaa?

SILMÄNYMPÄRYSTEN iho on neljänneksen ohuempaa kuin muu kasvojen iho. Ohuutensa ja heikomman rakenteensa vuoksi iholta haihtuu helpommin kosteutta ja silmien ympäristö kuivuu herkästi. Myös imuneste- ja verisuonet ovat ohuempia ja niitä on harvemmassa. Tämä näkyy ikävästi silmänalusten turvotuksena ja tummuutena.
TÄRKEINTÄ silmänympärysihon hoidossa on ihon kosteuttaminen sekä veren- ja lymfakierron elvyttäminen.
ELINTAVATKIN on hyvä syynätä läpi. Väsymys, stressi, vähäinen ulkoilu, liikunta tai vedenjuominenkin näkyy silmänympärys­iholla väsymyksenä ja turvotuksena.


Miten hoidan silmänympärysihoa oikein?

VALITSE hoitotuote ihosi tarpeiden mukaan: Nuorelle riittää kosteuttava voide. Aikuinen iho hyötyy anti-age-tuotteesta, joka kosteutuksen lisäksi tasoittaa ryppyjä, edistää nestekiertoa ja vaalentaa ihoa.
PAINELE nokare kevyesti alaluomelle sisänurkasta ulospäin ja ulkonurkan harakanvarpaisiin. Yläluomella voidetta levitetään vain hieman kulmakarvojen alapuolelle. Jos voidetta laittaa liikaa, se saattaa valua silmiin ärsyttämään.
LEVITÄ silmänympärysvoide ensimmäisenä puhtain käsin, ja lisää vasta sitten voimakkaammat kasvo- tai vartalonhoitotuotteet.


Mitä jos hellä hoito ei auta?

JOS hoito tai silmien kosteuttaminen ei poista  silmänalueen ihon kuivuutta ja kutinaa, apua kannattaa kysyä lääkäriltä.
YLEISIMMÄT silmäluomi-ihottuman syyt ovat atooppinen ekseema ja tali-ihottuma. Niitä ei voi aina erottaa oireiden tai löydösten perusteella toisistaan. Luomireunojen ihottuma voi johtua ruusufinnistä. Silloin silmät punoittavat ja niissä on roskan tunne.
IHOTTUMAAN voi kokeilla silmänympärysvoiteita. Jos ne eivät auta, apua löytyy lääkärin määräämistä voiteista.


Mikä avuksi, kun ongelmana on turvotus ja tummat silmänaluset?

VALVOMINEN ja vatsalla nukkuminen näkyvät herkästi tummina silmänalusina ja silmäpusseina.
TURVOTUSTA voi yrittää häätää kevyellä lymfahieronnalla:  taputtele silmänalusia kevyesti sormenpäillä nenänpielistä ulospäin korvia kohti, jotta nesteet saavat vauhtia.
VÄRILLISILLÄ silmänympärysihon hoitotuotteilla saa piiloon ihon läpi kuultavat verisuonet, tummat silmänaluset ja punoituksen.
LEVITÄ tuotetta hyvin ohuelti ja viimeistele levitys hellästi sormin painellen. Sormien lämpö saa värin sulautumaan ihoon.


Voiko herkkiä silmiä meikata?

VOIT MEIKATA herkkiä silmiäkin, kun valitsee tuotteet tarkkaan. Silmämeikki on myös kätevä konsti kohottaa ilmettä ja johdatella huomio pois silmäpusseista.
Joskäytät silmälaseja, valitse kehys, jonka alareuna peittää silmä­pussin.
Herkille silmille löytyy hajusteettomia tuotteita. Jos joku tuote tuntuu ärsyttävän, käyttö kannattaa lopettaa ja kokeilla muuta. Joskus ongelman syynä voi olla väri, esimerkiksi musta ripsiväri saattaa ärsyttää, ruskea ei. 
HYVÄ HYGIENIA estää ärsytystä. Kädet kannattaa pestä aina ennen meikkaamista tai silmämeikin poistamista. Siveltimet on hyvä pestä öljyä sisältävällä saippualla. Meikkejä ei ole syytä lainata muille.
POSTA SILMÄMEIKKI silmämeikinpuhdistus­aineella. Kostuta vanulappu, paina se hetkeksi suljetun silmän päälle ja anna meikkien sulaa lappuun. Pyyhkäise, älä hankaa.
Jos mikään meikki ei tunnu sopivan silmille, unohda silmien ehostus ja kiinnitä meikatessa huomio ihoon ja vaikkapa huuliin korostamalla niitä kauniilla huulipunalla.

Lue lisää silmien hyvinvoinnista:
Allergiaa ripsienpidennyksistä?
Kannattaako silmien laserleikkaus?

  • Jos silmät kirvelevät, punoittavat ja niissä on roskan tunne, syynä voi olla silmien kuivuminen eli kuivasilmäisyys.Tällöin silmät voivat myös vetistää tai rähmiä.
  • Oireet korostuvat tuulessa ja ilmastoidussa tilassa.
  • Myös harva räpyttely näyttöpäätettä tai telkkaria katsoessa lisää kuivuuden tunnetta. 
  • Apua saa apteekeista reseptittä myytävistä kostutustipoista ja -geeleistä, joita voi käyttää pitempäänkin, mikäli niistä on hyötyä.
  • Jos kuivasilmäisyyden syynä on yleissairaus tai lääkkeet, asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.