Hammasvammoja sattuu esimerkiksi pyöräillessä ja pallopeleissä. Hammas voi tapaturmassa murtua tai sen juuri voi katketa. Se voi myös siirtyä pois paikaltaan, painua sisäänpäin tai irrota kokonaan.

Hammasvammat ovat ennen kaikkea nuorten ongelma: Maitohampaat ja kehittyvät pysyvät hampaat ovat lyhytjuurisia eivätkä ole ankkuroituneet tiukasti leukaluuhun. Nuorten leukaluu on myös joustavampaa kuin aikuisen.

Hampaan irtoaminen

Hampaan irtoaminen vaatii hoitoa nopeasti. Jos hammasta ei voi painaa heti takaisin, sitä on pidettävä maidossa tai suussa hammaslääkärin vastaanotolle asti.

Hammaslääkärin vastaanotolla tyhjä juurikoppa huuhdellaan ja puhdistettu hammas istutetaan varovasti paikalleen. Se kiinnitetään naapurihampaisiin muovikiskolla, jota pidetään muutama viikko.

Jos tapaturma tietää hampaan menoa, vahingon korjaamiseksi on useita vaihtoehtoja. Menetyn hampaan voi korvata esimerkiksi

  • proteesilla tai implantilla eli istukkeella
  • siirtämällä sen paikalle naapurihampaan tai hampaan muusta kohdasta
  • jos hammasrivi on ahdas, antamalla rivin tasoittua itsestään tai tasoittamalla sen oikomalla

Siirtymävamma

Lievimmillään siirtymävamma jää hampaan tärähdykseen. Sen jälkeen hammas on hyvin paikoillaan, vaikka se saattaa purressa aristaa. Pahemmissa siirtymävammoissa hammas voi alkaa heilua mutta pysyy edelleen paikallaan. Hammas on arka ja tuntuu leuat yhteen purressa korkealta.

Yleisin haitta hampaan siirtymästä on ytimen verenkierron vähittäinen häiriintyminen tai loppuminen ja siitä seuraava tulehdus. Tämän huomaa siitä, että hampaaseen sattuu, kun siihen koputtaa tai sillä puree. Toiseksi yleisin ajan mittaan kehittyvä ongelma on hampaan juuren liukeneminen. Se etenee nuorella nopeammin kuin vanhalla ja johtaa pikkuhiljaa vääjäämättömästi hampaan menetykseen.

Siirtymävamma on hoidettava aina hammaslääkärin vastaanotolla. Siirtynyt hammas on oikaistava muutaman päivän kuluessa tapaturmasta.

Hampaan terän ja juuren murtumat

Hampaan terän lohkeamat voivat olla kivuliaita, koska ilmavirta ja lämpötilan vaihtelut saavat hammasluun vihlomaan herkästi. Onkin syytä mennä nopeasti hammaslääkärille, jotta murtunut terä suojattaisiin.

Hampaan terän murtumat ovat tavanomaisia hammasvammoja, ja ne korjataan yleensä hampaanvärisillä paikkamateriaaleilla.

Hammasvammojen ehkäisy

Kolmasosa kaikista alle 20-vuotiaiden hammastapaturmista on urheiluvammoja.

Hampaat voi suojata hammassuojalla, joka kannattaa valmistuttaa yksilöllisesti hammaslääkärillä pelaajan ja lajin mukaan. Jääkiekkoilijat tarvitsevat etuosasta paksun suojan, kun taas painijoille riittää joustavammasta materiaalista valmistettu tasavahva suoja. Kasvaville nuorille sopivat halvemmat suussa muotoiltavat suojat, jotka valmistuvat yhdellä hammaslääkärikäynnillä.

Urheiluliikkeissä myytävät "yhden koon" hammassuojat pysyvät huonosti paikoillaan ja ovat siksi pelitilanteessa jopa vaarallisia.

Suojaa tulisi käyttää ainakin pelaajien, joilla on menossa oikomishoito. Rikkoutumisvaaran vuoksi pelin aikana ei saisi pitää irtoproteeseja.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.