Kunnon hammaspesu riittää usein karkottamaan pahanhajuisen hengityksen eli halitoosin, mutta oireen takaa voi löytyä myös lääkärin hoitoa vaativa sairaus.

Professori, ylilääkäri Jukka H. Meurman HYKSin suu- ja leukakirurgian klinikasta vastasi kysymyksiin halitoosista.

1. Mistä pahanhajuinen hengitys johtuu?

Yleisimpiä syitä ovat ientulehdus ja parodontiitti eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdus. Haju tulee suun ja nenäonteloiden bakteereista, jotka synnyttävät haisevia rikkiyhdisteitä.

Hajua saa aikaan myös suun limakalvojen tulehdus, joka on tavallinen riesa hammasproteeseja käyttävillä. Muita syitä voivat olla nielu-, nenä- tai poskiontelotulehdukset ja esimerkiksi refluksitauti; siinä ruokatorven ja mahalaukun välissä oleva sulkijalihas toimii huonosti, ja mahahappo pääsee nousemaan ruokatorveen.

Pahan hajun lähteenä voivat olla myös alkoholi, tupakka ja ruoka-aineet, kuten valkosipuli.

2. Miksi hengitys haisee etenkin aamulla herätessä?

Öisin ei juurikaan erity sylkeä, joten suun mikrobit eivät huuhtoudu nieluun. Niinpä aamuun mennessä suuhun voi kertyä pahanhajuisia bakteereja. Samasta syystä halitoosi voi vaivata myös sairauden takia vuodepotilaiksi joutuneita.

Syljeneritystä saattavat vähentää myös reumataudit, diabetes tai jokin lääkitys – se kuuluu satojen lääkkeiden sivuvaikutuksiin. Samoin suuta kuivattavat suun kautta hengittäminen ja kuorsaaminen, joten niiden syy kannattaa aina tutkia ja hoitaa.

Helpotusta suun kuivumiseen saa raikastavista sokerittomista pastilleista, ksylitolipurukumista tai apteekista saatavasta tekosyljestä, jota ruiskutetaan suun limakalvolle.

3. Voiko hajun lähteenä olla kieli?

Kyllä. Monella on ”karvainen” kieli, eli bakteerit kertyvät kielen nukkaiseen pintaan. Siihen auttaa, kun pesee kielen pinnan säännöllisesti hammasharjalla tai kaapimella.

4. Saavatko lääkkeet hengityksen haisemaan?

Lukuisat lääkkeet voivat vaikuttaa näin. Esimerkiksi astman hoidossa käytetyt kortisonisuihkeet saattavat altistaa pahanhajuiselle hiivatulehdukselle. Pahaa hajua voi aiheuttaa myös pitkävaikutteinen nitrolääke isosorbidinitraatti.

Suu kannattaakin huuhdella aina lääkkeenoton jälkeen, tai vaikka pestä hampaat, jos siltä tuntuu.

5. Kuuluuko halitoosi joidenkin sairauksien oireisiin?

Se on tavallista esimerkiksi diabeteksessa, reumataudeissa, maksan ja munuaisten vajaatoiminnassa sekä aineenvaihduntasairauksissa. Haju helpottuu, kun perussairauden hoito saadaan tasapainoon.

6. Voiko dieetti aiheuttaa halitoosia?

Paastoajan tai ankaraa vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavan hengityksessä voi olla imelä asetonin tuoksu, kun elimistöön muodostuvat ketoaineet poistuvat hengityksen mukana.

Runsas makean syöminen muuttaa puolestaan suun pH-arvoa happamaksi. Se edistää pahanhajuisten bakteerien ja sienten kasvua suussa.

7. Miksi aftat tuovat hengitykseen pahaa hajua?

Suun limakalvoilla olevat vaaleat haavaumat eli aftat ”haisevat”, koska kipeää suuta ei pysty puhdistamaan tehokkaasti ja aftahaavauma suorastaan kuhisee bakteereja, muun muassa stafylokokkeja.

8. Mikä on hajunenä?

Hajunenä on nenän harvinainen krooninen tulehdus, johon liittyy erityisen inhottava haju. Nenään tulee vihertävää ja haisevaa levymäistä karstaa, jonka alle jäänyt limakalvo ärtyy ja verestää. Potilas itse ei hajua tunne, mutta muut huomaavat sen metrien päähän.

Hajunenä voi seurata esimerkiksi nenävammasta tai sädehoidosta. Sitä hoidetaan muun muassa kostuttavilla nenäsuihkeilla.

9. Miksei oman hengityksensä pahaa hajua huomaa?

Nenän limakalvon hajukäämit tottuvat tilanteeseen, eli ne eivät enää erota omaa ominaishajua. Hajukäämit ovat hajuaistimusta välittäviä hermopäätteitä, jotka toimivat vastaavasti kuin kielen makusilmut.

10. Voiko haju olla joskus vain omaa kuvitelmaa?

Hyvin usein asia on juuri näin. Oikeasta halitoosista kärsivä voi myös kuvitella ongelmansa todellista suuremmaksi ja jopa eristäytyä muista ihmisistä. Pahimmillaan siitä voi kehkeytyä suhteeton pelon aihe, joka horjuttaa psyykkistä terveyttä. Silloin on paikallaan kääntyä psykiatrian erikoislääkärin puoleen.

11. Miten pahanhajuista hengitystä voi hoitaa itse?

Tärkein keino on pestä hampaat hyvin ja säännöllisesti. Myös suun huuhtelu vedellä auttaa.

Hajua peittävät suunhoitotuotteet toimivat, vaikka niistä saakin vain lyhytaikaista apua. Tärkeintä on hoitaa hajun varsinaiset aiheuttajat, mutta suusuihke ennen treffejä on toki hyvä idea – jos ei muuten, niin itseluottamuksen pönkittämiseksi.

Hengityksenraikastajien teho perustuu siihen, että haju peitetään toisella, miellyttävämmällä hajulla. Alkoholia sisältäviä suuvesiä ei suositella, koska alkoholi muuttuu jonkin verran suun mikrobeissa ja muodostaa limakalvoille haitallista asetaldehydiä. Asetaldehydi on syöpää aiheuttava aine.

12. Milloin on syytä hakea lääkärin apua?

Lääkäriin kannattaa mennä, jos haju häiritsee itseä tai kanssaeläjiä tai jos epäilee sairastavansa esimerkiksi jotakin suun tai nenänielun sairautta. Yleensä on hyvä aloittaa hammaslääkäristä, koska useimmiten syy löytyy ikenien tai hampaiden tukikudostulehduksesta tai suun hiivainfektioista.

Jos näistä saa puhtaat paperit, yleislääkäri ja tarvittaessa eri alojen erikoislääkärit jatkavat muiden syiden poissulkemista ja hoitamista. Aina on kuitenkin tärkeää muistaa huolehtia hyvästä suuhygieniasta.

13. Miten hampaat puhdistetaan oikein?

Terveen aikuisen perusohjeena on hampaiden huolellinen harjaaminen aamuin illoin pehmeällä harjalla ja fluorihammastahnalla. Harjausliike on lyhyt ja nykyttävä, ikenien suuntainen. Ienraja harjataan erityisen huolellisesti.

Hammasvälit pitäisi tikuttaa tai käydä läpi hammaslangalla kerran vuorokaudessa. Jos suussa on pahaa makua ja hajua, myös kielen voi puhdistaa päivittäin hammasharjalla tai kaapimella.

14. Miten hammasproteesi ja hampaaton suu puhdistetaan?

Proteesit puhdistetaan aamuin illoin ja muulloinkin, kun siltä tuntuu. Ne pestään harjalla, vedellä ja proteesi- tai hammastahnalla. Kieltä ja kitalakeakin voi puhdistaa pehmeällä harjalla.

Ruokailun jälkeen proteesit huuhdellaan ja suu purskutellaan vedellä. Proteesien puhdistukseen tarkoitettuja poretabletteja voi käyttää ohjeen mukaan vaikka päivittäin, mutta ne eivät korvaa mekaanista puhdistamista harjan kanssa.

Myös osaproteesia hoidetaan pitämällä se puhtaana. Nykymateriaalit eivät enää vaadi sitä, että proteesi pitäisi pitää kosteana. Yleensä on kuitenkin helpointa pitää osaproteesi suussa koko vuorokauden ajan, paitsi tietenkin puhdistamisen aikana.

Hammasproteeseja ei siis enää tarvitse säilyttää yön yli vesilasissa, muttei siitä toisaalta ole haittaakaan. Joka tapauksessa proteesi tuntuu miellyttävämmältä, kun sen kostuttaa ennen suuhun laittamista.

Proteeseihinkin voi tulla hammaskiveä tai värjäymiä. Hammaslääkäri tai -teknikko poistaa ne, jos omat keinot eivät riitä.

15. Onko halitoosiin luvassa uusia hoitoja?

Yhdysvaltoihin on perustettu erikoisklinikoita pahanhajuisen hengityksen tutkimiseksi. Siellä mitataan muun muassa uloshengitysilman orgaanisia rikkiyhdistepitoisuuksia, jotka ovat yhteydessä pahaan hajuun, ja myydään sitten potilaille räätälöityjä hoitoja. Lähinnä kyse on tehostetusta hammashoidosta ja suuvesistä. Alan teollisuus tuottaa koko ajan uusia suuta raikastavia tuotteita, eikä niistä ole pahaa sanottavaa.

Alustavaa tutkimusnäyttöä on myös suun mikrobikasvustoa tasapainottavien maitohappobakteereiden käytöstä. Esimerkiksi Valion Gefilus-tuotteisiin lisätty probioottibakteeri estää jonkin verran suun sienikasvua. Kenties tältä sektorilta löytyy lisäapua tulevaisuudessa, eli vaihdetaan hajubakteerit kiltimpiin probioottipöpöihin. Tutkimukset tästä ovat kuitenkin vielä aivan alkuvaiheissa.

Ongelmallisinta on löytää toimivaa hoitoa potilaille, joiden halitoosi on omaa kuvitelmaa. Silti heitäkin usein auttaa, kun mahdolliset sairaudet tutkitaan ja suljetaan pois.

Lue lisää
kuivasta suusta
Sairaat iket vaarantavat terveyden

 

Vierailija

Hengitys haisee, mistä apua?

Pahaa hajua aiheuttaa mm kuiva suu, jota aiheuttaa: jotkut lääkkeet (lue haittavaikutukset lääkkeesi pakkauksesta) jotkut sairaudet kahvi tee colajuomat sokeri sokerijuomat tupakka jano Lisäksi pahaa hajua aiheuttaa: nestemäiset maitotuotteet (aiheuttavat valkoista katetta kielen pinnalle ja kielen takaosaan, joka alkaa haisemaan pahalle) tupakka I-tyypin diabetes närästys (tähän auttaa ruokavalio) JUO VETTÄ (aikuinen ei tarvitse maitoa, vaan imeväinen ja vasikka) Huuhtele suusi vedellä ruuan...
Lue kommentti
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.