Palovammat ovat vammoista pahimpia ja niitä sattuu kotona erityisesti kynttilöiden kanssa, keittiössä ja saunassa. Osaathan ensiavun.

 Rauhassa saunassa

Suurin osa palovammoista saadaan saunassa kuumasta vedestä, kun sitä käytetään vahingossa huuhteluvetenä. Myös vesihöyry polttaa pahasti. Siksi sen, joka heittää löylyä, pitää muistaa pysyä mahdollisimman kaukana kiukaasta.

Kiuas voi olla vaarallinen muutenkin. Sitä vasten horjahtaa helposti. Vanhemmalla ihmisellä tasapaino voi pettää hämärässä, mutta myös muilla, varsinkin jos on käyttänyt liikaa alkoholia. Kiukaan ympärille olisikin hyvä asentaa suojakaide.

Sähkökin voi polttaa

Sähkökin voi polttaa. Varo siis rikkinäisiä sähköjohtoja ja -laitteita. Niiden aiheuttamat vammat ovat syviä ja vakavia vaikka eivät välttämättä näy ihon pinnalla. Sähköisku voi aiheuttaa myös sydämen rytmihäiriöitä.

Näin annat ensiavun

Kaikkien palovammojen ensiapu on samanlainen.

Vamma-alueella olevat vaatteet jätetään päälle. Ne riisutaan vain, jos se on välttämätöntä eikä pahenna vammaa. Jos kangasta on palanut kiinni ihoon, sitä ei saa yrittää irrottaa väkisin. Pois leikataan vain se, mikä vamman ympäriltä saadaan. Korut, kellot ynnä muut, jotka ovat palaneet ihoon, jätetään paikalleen.

Hätäkeskuksen numeroon 112 soitetaan, jos loukkaantuneen tila on vakava tai jos lapsi saa pienenkin pahan palovamman.

Jäähdyttäminen tärkeää

Jos palanut kohta on enintään loukkaantuneen yhden alaraajan laajuinen, sitä huuhdellaan aluksi viileässä, noin 20-asteisessa vedessä, vähintään 15 minuuttia. Jos juoksevaa vettä ei ole, kättä tai jalkaa voi pitää ämpärissä ja kasvoja viilentää kostealla pyyhkeellä.

Mitä pienempi ja pinnallisempi palovamma on, sitä kauemmin sitä voi jäähdyttää. Mahdollisimman nopeasti aloitettu
viilentäminen vähentää vamman syvyyttä ja kipuja.

Jäähdyttämisen jälkeen palovamma peitetään siteellä, mieluiten rasvaharsotaitoksella, joka vähentää vamman tulehtumisvaaraa. Jos rasvataitosta ei ole, mikä tahansa kuiva ja puhdas puuvillakangas käy. Palaneelle alueelle ei ole syytä laittaa mitään voidetta. Rasvasidos rakkulaisen kudoksen päällä sen sijaan helpottaa muiden siteiden irrottamista.

Voimakkaisiinkaan kipuihin ei tulisi ottaa särkylääkettä. Mahdollisesti paikalle kutsuttu lääkintähenkilöstö lääkitsee ja lievittää palovammapotilaan kipuja, koska heillä on tarkkailuun tarvittavat välineet.

Koska lääkäriin?

Jos pieni palovamma on aikuisella muualla kuin nivelen alueella, ensiavun eli jäähdyttämisen jälkeen ei ole kiire lääkäriin. Lapsen pientäkin palovammaa on viisainta käydä näyttämässä lääkärille.

Palovamma vaatii aina lääkärin hoitoa, jos palanut alue on uhrin kämmentä laajempi 2. asteen palovamma. Lääkäriin pitää lähteä myös aina silloin, kun kysymyksessä on 3. asteen palovamma, jos vamma on kasvoissa tai käsissä tai jos se on syvä. Samoin aina, jos vamma on limakalvoilla tai nivelissä tai jos sen on aiheuttanut sähkö.

Tunnista vamman laatu

 • 1. asteen palovamma
  Vain ihon pintakerros on vaurioitunut, se punoittaa ja sitä kirvelee. Syynä on tyypillisesti auringonpolttama.
 • 2. asteen palovamma
  Ihoon nousee rakkuloita ja vammautunut kohta turpoaa. Tavallinen aiheuttaja on kuuma vesihöyry, metalli tai syövyttävä kemikaali.
 • 3. asteen palovamma
  Iho ja sen alla olevat kudokset ovat vaurioituneet, iho on kuiva ja kova, pahimmillaan jopa hiiltynyt. Kipu ei aina kerro vamman todellisesta vaikeusasteesta, sillä 1. ja 2. asteen palovammat ovat usein kivuliaampia kuin 3. asteen vammat, joissa hermopäätteet ovat tuhoutuneet.
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

 1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
 2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
 3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.