Kuva Shutterstock

Hormonikorvaushoidolla on riskinsä, joista hormonaalista boostausta ottavan on hyvä tietää. Sillä on tutkitusti kuitenkin myös hyvät vaikutuksensa. Lukija kertoo, miksi hän käyttää hormonikorvaushoitoa.

Kun viisikymppiset naiset tapaavat, juttu kääntyy aika nopeasti jaksamiseen ja vaihdevuosiin. Ainakin, jos ollaan läheisiä. Tapasin viikonloppuna kaksi opiskeluaikaista ystävääni. Tilanteessa oli jotain huvittavaa, kun vertailimme bussin takapenkillä pilleriliuskojamme.

Ai sinulla on yhden milligramman vahvuista, minulla kahden! Kolmas meistä kaivoi kassistaan geelipakkausta. Lääkäri on ohjeistanut häntä huolella sen käytössä, mutta ystäväni saa itse päättää, ottaako hän päivittäin koko annoksen vai puolikkaan.

Parempi tietysti tyytyä puolikkaaseen, jos se riittää pitämään oireet poissa. Nyökyttelimme. Tiedämme toki myös tuotteiden riskit.

Katkonaisia öitä...

Matkustin kuusi vuotta sitten työmatkalle Etelä-Amerikkaan. Ajattelin, että työstressi ja illanistujaisten viinit aiheuttivat oudon tilanteen. En saanut unta. Tietysti aikaerorasituskin vaikutti. Lisäksi öisin oli välillä viileää, sitten kuumaa – enpä arvannut, että sama jatkuisi Suomeen palattua – kuumina aaltoina.

Olen myöhemmin päätellyt, että matkan aiheuttama psyykkinen ja fyysinenkin stressi laukaisivat vaihdevuoteni.

Jos uni kotona tulikin, heräsin kahden tunnin kuluttua kuumaan aaltoon. Sitten kahden tunnin kuluttua uudelleen ja uudelleen... Se oli lämmin humahdus läpi kehon. Ei isompaa hikoilua, vain hetken kuumottava olo ja sen jälkeen ikävän havahtunut olo. Nukahtelin lyhyitä tunnin pätkiä.

...Tokkuraisia päiviä

Aamut olivat tokkuraisia, päivät etenivät takerrellen. Kuumat aallot eivät suoranaisesti haitanneet päivällä. Vain pari humahdusta, mutta ne yöt! Kahden viikon valvomisen jälkeen menin lääkäriin ja pyysin apua, hormonikorvaushoitoa.

Tuntui, että elämä oli murenemassa. Työnteko oli muuttunut hyvin hankalaksi, sillä valvominen ei tunnetusti lisää keskittymiskykyä. Liikunta, jota olen harrastanut aktiivisesti koko elämäni, oli mahdotonta. Väsytti niin, etten jaksanut jumppiin, en edes kävelylle. Kohta tuskin lähtisin ulos.

Ahdisti, pitäisikö luopua omasta elämäntavasta? En tosiaankaan halunnut hautautua väsymyksen alle. Olin 49-vuotias.

Faktaa löytyy

Tietoa vaihdevuosista löytyi hyvin. On se mahdollista. Oireet voivat ilmestyä kuin tyhjästä tai ne voivat alkaa tipotellen. Ja jatkua noin vuodesta kymmeneen. Häipyä välillä, tulla sitten uudelleen. Elämä olisi ainakin vuoden kaksi kuin murrosikäisen hormoniheittelyä.

Juttelin asiasta kavereiden kanssa. Etätöitä tekevä kollega oli päättänyt selvitä vaihdevuosista ilman hormonihoitoa. Häntä pelottivat siihen tutkitusti liitetyt riskit kuten rintasyöpä. Hän uskoi onnistuvansa, koska saa itse valita työaikansa. Jos yöllä ei saisi nukuttua, voisi aamulla levätä vaikka yhteentoista, ja jos murroskausi ei olisi ohi vuoden kuluttua, hän miettisi ratkaisuaan uudelleen.

Minulla ei ollut mahdollisuutta samanlaiseen joustavaan työaikaan. Vuorotteluvapaatakaan ei voinut harkita, koska olin vasta palannut töihin sellaiselta. Voimia vaativat lisäksi perheen talous: mies oli jonkin aikaa työtön, talolainaa piti lyhentää, lapset olivat teini-iässä ja surisivat hekin, jos taloutemme romahtaisi.

Kiitän lääketiedettä

Lisäksi tuskailin surkean avioliiton tilaa. Edessä saattaisi ennemmin tai myöhemmin olla ero. Luojan kiitos, jaksoin aina puhua lapsille kuin ihmisille, selittää, miksi olin väsynyt eikä ajatus oikein kulje. Muiden seurassa olin kai enimmäkseen oudon vetäytyvä. En jaksanut muuta.

Jälkikäteen kiitän lääketiedettä. Kuinka olisin jaksanut, jos olisin muiden huolien lisäksi kärvistellyt vaihdevuosioireiden kanssa. Ero pantiin vireille, ja uudenlaiset huolet aiheuttivat toisenlaista unettomuutta. Seuraavaksi mielenrauhan veivät työpaikan irtisanomiset, jotka ovatkin toistuneet syksy syksyltä. Noina vuosina läheltäni myös kuoli kaksi tärkeää ihmistä.

Olen nyt syönyt hormonilääkkeitä kuusi vuotta ja tunnustan, olen riippuvainen. Mutta voin hyvin.

Riskit pitää tietää

Hormonikorvaushoidon terveysriskit ovat tiedossani ja seuraan kirjoittelua aiheesta. Luojan kiitos, suvussani ei ole rintasyöpää eikä minulla ole muitakaan hoitoa estäviä tekijöitä. Ajattelen, että otan hormonihoitoon liittyvät pienet riskit mieluummin kuin jättäydyn 55-vuotiaana pois töistä.

Pidän työstäni ja asuntovelkakin pitäisi maksaa ennen eläkeikää.

Hormonikorvaushoitoa voi mielestäni pitää keinotekoisesti jatkettuna nuoruutena. Hormonit hidastavat vanhenemista, mikä on kuin itsensä huijaamista. Olisin ainakin pari astetta raihnaisempi, jos en jaksaisi käytä jumpissa, joogissa ja salsoissa.

Välillä mietin, pitäisikö kuitenkin pienentää kaksimillisestä pilleristä milliseen. Yksi epäonninen kokeilu eri merkkisellä tuotteella riitti kuitenkin säikäyttämään. Rintojen pinkeys ja turvotus nostivat painoa reilut kaksi kiloa viikossa. Olo oli tukala. Hormonituote ei sopinut lainkaan.

Lääkäri rauhoitteli, että voisin jatkaa entisellä, joten palasin toimivalta tuntuvaan pilleriin kuukauden kuluttua.

Tulevaisuus askarruttaa

Viime tapaamisella lääkäri kysyi, joko haluaisin vaihtaa pilleriin, joka vie entisestäänkin niukat kuukautiset kokonaan. Ehkä teen sen vuoden kuluttua tai sitten kokeilen geeliä.

Olisihan korvaushoitoa pikkuhiljaa terveellistä vähentää, oletan... Periaatteessa kunnioitan luonnon kiertokulkua: elimistön kuuluisi vanheta ilman kemiallista boostausta. Viimeistään eläkeiässä himmaan. Jos on pakko lopettaa aiemmin, teen sen jonakin kesänä lomalla. Siitä kesälomasta tulisi ikimuistoinen, saisin nauttia öiden valosta ehkä liiankin kanssa.

 

 

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.