Tarvitsemme raikasta ilmaa yhtä lailla kuin vettä ja ruokaa. Tunkkainen ilma vie tehot pois ja on pahimmillaan vaaraksi terveydelle.

Kerimäen yläasteella opettajat ja oppilaat ovat vuosikausia valittaneet huonosta ilmasta. Opettajat väsyivät ja oppilaat olivat levottomia. Ratkaisu löytyi tunkkaisen ilman korvaamisesta raikkaalla.

Aiemmin kerimäkeläiset yläkoululaiset saivat viettää 5–10 minuutin välituntinsa käytävillä. Kun oppilaat palasivat luokkaan, ilma oli jo valmiiksi kelvotonta.

– Huono ilma korvautui huonolla ilmalla, sillä korvausilma luokkiin otettiin käytävistä, jotka olivat sakeana hiilidioksidista, rehtori Jaakko Hassinen kertoo.

Nyt välitunnit on pidennetty 15 minuuttiin, ja oppilaat menevät ulos. Luokat tuuletetaan ja ulko-ovetkin pidetään sään salliessa auki. Eron huomaa: käytävillä ja luokissa on ainakin tunnin aluksi raikasta.

Opettajat ovat tyytyväisiä, mutta oppilaat eivät olisi halunneet luopua sisätiloissa vietetyistä minivälitunneista.

Ilmanvaihtoa on parannettu vielä ilmanvaihtolaitteella, joka lämmittää sisään tulevan korvausilman talvella. Lopullinen ratkaisu saadaan kuitenkin vasta tulossa olevasta remontista, jossa kosteusvaurioista kärsineet tilat korjataan ja kouluun asennetaan nykyaikainen ilmanvaihtojärjestelmä.

– Kun tulo- ja poistoilman kulku on hallittua, täällä on hyvä ilma hengittää, rehtori Hassinen iloitsee.

Hiilidioksidit alas

Kerimäellä on ymmärretty, että ihminen tarvitsee raikasta ilmaa samalla lailla kuin vettä ja ravintoa. Happea sisätiloissakin on yleensä riittävästi, ongelma on liiallinen hiilidioksidin määrä. Professori Kari Reijula Työterveyslaitoksesta tietää, millaista on hyvä sisäilma:

– Ihmisen on hyvä olla, kun sisäilman lämpötila on 21–23 astetta, tunkkainen ilma on viety pois ja tilalle on saatu ulkoa raikasta ilmaa, eikä siinä ei ole terveydelle haitallisia hajuja tai hiukkasia.

Yksinkertaista, mutta harvojen herkkua, kun varsinkin kuntien julkiset rakennukset, koulut, päiväkodit ja sairaalat, ovat huonossa kunnossa. 1970-luvun talot ovat rapautuneita, ja niissä on huono hengittää.

Terveysuhka oli yksi peruste sille, että vuoden 2010 budjettiin varattiin elvytysrahaa julkisten rakennusten korjaamiseen.

– Nyt kunnissa on kiireesti tehtävä selvitykset siitä, mitkä kohteet kaipaavat kipeimmin kunnostusta. Ensisijalla eivät saa olla ne koulut, joissa vanhemmat pitävät eniten ääntä, vaan ne, joissa opettajien ja oppilaiden terveys on pahimmin vaarassa, Reijula neuvoo.

Kähinää, kutinaa

Kuiva ja tunkkainen huoneilma ei ole vain haitta viihtyvyydelle vaan todellinen uhka terveydelle. Yleisimpiä huonon sisäilman aiheuttamia oireita ovat silmien kutina, nuha, yskä, ihon kuivuus ja toistuvat hengitystietulehdukset. Myös äänen käheys, jatkuva väsymys, päänsärky ja pahoinvointisuus voivat kieliä sisäilmaongelmasta.

Pitkittyessään asuminen tai työskentely huonossa sisäilmassa voi johtaa astmaan, homepölykeuhkoon tai silmien sidekalvotulehdukseen.

Lapset ovat erityisen herkkiä sairastumaan, koska heidän puolustuskykynsä on heikompi kuin aikuisten. Myös vanhukset ovat vaarassa, mutta he ovat huonoja valittamaan sisäilmasta tulevista oireistaan tai sitten ne peittyvät muiden vaivojen alle.

Pölyt pöydiltä

Mitä sitten pitäisi tehdä? Kari Reijulalla on selvät sävelet: mitkään vippaskonstit eivät auta vaan rapautuneet rakennukset pitää korjata kuntoon. Ongelmia ei tule vain kastuneista ulkoseinistä ja katoista vaan myös likaisista ilmanvaihtokanavista. Lisäksi vanhat lämpö- ja äänieristeet alkavat haurastua, ja niistä vapautuu huoneilmaan hengitysteitä, silmiä ja ihoa ärsyttäviä teollisia kuituja.

Ensiavuksi ennen peruskorjausta Reijula kehottaa parantamaan siivouksen määrää ja laatua. Kun ilmasta laskeutuvat kuidut saadaan pois pölyämästä, sisätiloissa on jo astetta helpompi hengittää. Säästäminen siivouksessa on karhunpalvelus tiloissa työskentelevien terveydelle.

Oman osuutensa voi tehdä jokainen. Turhat paperikasat kannattaa siirtää pöydiltä suljettaviin laatikoihin tai kaappeihin. Muuten siivoojilla ei ole edes mahdollisuutta pintojen puhdistamiseen.

– Tässä olen itse valitettavasti huono esimerkki, Reijula myöntää ja katsoo valtavien paperipinojen täyttämää työpöytäänsä.

Tyydyttävä plus

Työpaikan huonosta sisäilmasta kannattaa ilmoittaa ensin omalle esimiehelleen, joka on tarvittaessa yhteydessä kiinteistöstä vastaavaan tahoon. Jos sisäilma aiheuttaa oireita, oikea osoite on lisäksi työterveyshuolto.

Reijula muistuttaa, että sisäilmaongelmista uskalletaan puhua jo aivan eri tavalla kuin viisi vuotta sitten. Silloin valittaja leimattiin herkästi luulosairaaksi, mutta nyt ääni kellossa on muuttunut. Silti Reijula tapaa vielä Työterveyslaitoksen ammattitautitutkimuksissa potilaita, jotka kertovat, ettei heidän oireitaan ole otettu tosissaan.

Asenteiden lisäksi ongelmia aiheuttaa raha tai pikemminkin sen puute.

– On surullista olla diplomaattina tilanteessa, jossa työntekijät joutuvat työskentelemään huonoissa tiloissa eikä kunnanisillä ole rahaa korjauksiin.

Kokonaisuutena Reijula antaa suomalaiselle sisäilmalle arvosanan tyydyttävä plus. Meillä ei ole hävettävää esimerkiksi verrattuna Yhdysvaltoihin, Alankomaihin tai Itä-Eurooppaan. Mutta kun mukaan otetaan koulut, päiväkodit ja sairaalat, Suomen arvosana putoaa korkeintaan tyydyttävä miinukseen.

Viisas työnantaja ymmärtää pitää huolta tärkeimmästä pääomastaan eli työntekijöistä. Heidän tuloskuntonsa pysyy korkeana vain, jos sisäilman laatu on hyvä ja työskentelyolosuhteet ovat muutenkin työn vaatimusten mukaiset ja viihtyisät.

Hapesta mielenvirkeyttä

Reijula muistuttaa myös jokaisen omasta vastuusta. Hyvinvointiaan voi edistää pitämällä työssään taukoja, ainakin kerran tunnissa olisi hyvä nousta tuolista ylös ja jaloitella muutama minuutti.

Jos tähän vielä saa yhdistettyä happihyppelyn eli käynnin ulkona, ilman tupakkaa, professori Reijula lupaa pomppia tasajalkaa riemusta.

– Raikas ilma ja virkeä mieli kulkevat käsi kädessä. Kun vetää nenän kautta keuhkot täyteen kuulasta ulkoilmaa, mielikin kevenee.

Haitalliset hiukkaset

 • rakennusaineista vapautuvat teolliset kuidut
 • rakenteista ja ulkoa tulevat mikrobit
 • asbesti
 • tupakansavu
 • katupöly
 • talojen puulämmityksestä tulevat hiukkaset
 • liikenteen päästöt
 • energialaitosten ja tehtaiden päästöt

 

Näin saat puhtaampaa ilmaa

 • siivoa paperikasat työpöydiltä
 • nouse kerran tunnissa jaloittelemaan
 • käväise ulkona (ei tupakkatauolla), jos se on mahdollista
 • tuuleta, ellei talossa ole koneellista ilmanvaihtoa
 • ilmoita huonosta sisäilmasta esimiehellesi ja oireista työterveyshuoltoon.
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.