Valkoiset hampaat ovat näyttävät. Valkaisu on kallista, mutta sen voi tehdä kotonakin. Entä mitä hampaille tapahtuu? Aivan riskitöntä valkaisu ei ole.

Kaikkien hampaat eivät ole luonnostaan vitivalkoiset. Jos sellaiset haluaa, valkaisuvälineistön voi tilata kätevästi internetin kautta. Nettikeskustelupalstoilla käydään vilkasta ja suoraa viestienvaihtoa saatavien valmisteiden tehosta ja hinnoista.

Riskeistä ja vaaroista ei puhuta paljon mitään. Onko kotivalkaisu ihan samanlainen kuin hammaslääkärin tai suuhygienistin tekemä?

– Periaatteessa ihan sama tapa toimii kotikäytössäkin, hammaslääketieteen professori Jorma Tenovuo sanoo.

Keltaiset hampaat syntymälahjaksi saaneenkin on siis mahdollista saada itselleen valkoiset hampaat. Myös iän mukana tummentuneita hampaita voidaan vaalentaa. Hoidon voi tehdä kotona itse tai valkaisuttaa hampaansa joko hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla. Täysin riskitöntä se ei kuitenkaan ole.

Vetyperoksidia hampaisiin

Hampaat voidaan valkaista vetyperoksidilla. Siis samalla aineella, jolla hiuksetkin vaalennetaan.
Vetyperoksidin teho ei kuitenkaan lämpöisessä suussa säily, vaan aine hajoaa nopeasti vedeksi ja hapeksi.

Valkaisussa käytettävä aine on vetyperoksidin kaltainen karbamidiperoksidi, jonka valkaisuteho säilyy hyvin lämmitettäessäkin.

Valkaisuaine viedään suuhun vaahtona tai geelinä, joka levitetään hampaiden päälle asetettavaan muottiin. Hammaslääkärit kutsuvat muottia lusikaksi.

– Lusikat painetaan ylä- ja alaleuan hampaiden päälle. Käsittely on sitä tehokkaampi mitä väkevämpää aine on, Tenovuo kertoo.

Tehoa saadaan lisää joko kohdistamalla hampaisiin yhtäaikaa valoa tai lämmittämällä lusikassa olevaa geeliä.
Suuhygienisti tai hammaslääkäri pitää lusikoita potilaan suussa noin kymmenisen minuuttia. Kotona ainetta pidetään hampaiden päällä usein läpi yön, sillä aineen vaikutusta ei voi kotikonsteilla pahemmin tehostaa.

Valkaiseva aine vaikuttaa hammasluuhun tunkeutumalla kiilteen läpi. Kiilteeseen syntyy pienen pieniä kanavia, jotka ajan myötä umpeutuvat itsestään.

Vaurioitunut hammas tummuu

Professori Jorma Tenovuo kertoo, että valkaisutapoja on useita, mutta periaate on niissä kaikissa sama. Vain viemällä karbamidiperoksidi hammasluuhun, saadaan perinnöksi tullut harmahtava tai kellertävä hampaisto valkoisemmaksi.

Myös yksittäisiä hampaita voidaan valkaista. Jos vaikkapa kaatuu ja hammas vaurioituu, se tummuu. Myös juurihoidettu kuollut hammas on helposti erivärinen kuin muut hampaat.

– Jos esimerkiksi etuhampaat ovat tummemmat kuin muut, on hyvin perusteltua saada ne valkoisemmiksi, Tenovuo sanoo.

– Sen voi tehdä posliinikuorilla, valkoisella paikka-aineella tai valkaisemalla.

Kaupoissa tuhteja aineita

Vetyperoksidi on aine, joka edistää palamista. Iholle joutuessaan, se saa välittömästi aikaan valkoisen laikun. Ei kovin mietoa ainetta siis. Kun karbamidiperoksidi viedään hammasluuhun, se hajottaa hammasta sisältä.

– Aine hajottaa rakennetta, josta hampaan väri muodostuu, Tenovuo kertoo.

Lähes kaikkien hampaissa vihloo käsittelyn jälkeen. Hampaan kiilteeseen jää vähäksi aikaa mikroskooppisen pieniä kanavia, jonka takia kylmä tai kuuma pääsee hampaan hermon päihin. Vihlonta on yleensä ohi vajaassa viikossa.

Toinen tavallinen sivuvaikutus on, että ikenet ärtyvät. Kotivalkaisussa tämä on isompi ongelma, koska ikeniä ei pysty suojaamaan mitenkään. Geeliä myös pidetään kotona suussa pidemmän aikaa kuin vastaanotolla.

Mitä väkevämpi aine, sen nopeampi ja tehokkaampi on tulos. Siksi monet valmistajat myyvät valkaisuaineita, joissa on jopa 30 prosenttia karbamidiperoksidia. Hammashoidon materiaaleja testaava yhteispohjoismainen laitos, joka antaa käyttösuosituksia (NIOM), suosittaa valkaisuaineeksi korkeintaan kymmenen prosenttia karbamidiperoksidia sisältäviä geelejä.

– Hammaslääkärit ja suuhygienistit suojaavat ikenet ja pystyvät estämään aineen valumisen nieluun ja muualle limakalvoihin. Vastaanotollakin käsittely kuitenkin uusitaan usein kolmesta viiteen kertaan, Tenovuo kertoo.

Valkaistu hammas haurastuu

Vihlonta häviää ja valkaisugeelin vaikutus ikenissäkin lakkaa muutaman päivän päästä. Vaikutus ei kuitenkaan jää siihen.

Jorma Tenovuon mukaan on osoitettu, että valkaistu hammas haurastuu. Hammas voi siis valkaisun jälkeen murtua helpommin kuin käsittelemätön hammas.

Vetyperoksidin ei ole todettu aiheuttavan limakalvoille syöpää, mutta se selvästi lisää muiden syöpää aiheuttavien aineiden syöpävaarallisuutta. Esimerkiksi jos tupakoitsija valkaisee hampaansa niin, että vetyperoksidia pääsee ikeniin ja limakalvoille, hänen riskinsä sairastua suu- tai kurkkusyöpään kasvaa.
Valkaisuja alettiin laajemmin tehdä vasta 1990-luvulla.

– Kukaan ei tiedä miten se näkyy suussa kymmenen vuoden kuluttua, Tenovuo sanoo.

Kaikki paikat uusiksi

Koko hammasrivistön valkaisu voi tulla yllättävän kalliiksi. Valkaisun hinnat tietysti vaihtelevat paikasta ja käyntikerroista riippuen. Perusvalkaisun hinta on yleensä 100–200 euroa.

Pelkkä valkaisu harvoin riittää. Hampaat pitää ensin puhdistaa hyvin, esimerkiksi poistaa kaikki hammaskivi. Lisäksi vanhat paikat pitää vaihtaa. Paikka-aine ei vaalene ja jää muuten eriväriseksi kuin valkaistu hammas.

– Koko leuan valkaisuun voi siis liittyä jopa yli kymmenen paikan uusiminen, Tenovuo muistuttaa.

Värjäytymiin tehoaa tahna

Kahvin, teen, punaviinin ja tupakan aiheuttamiin tummentumiin ei hampaiden valkaisu auta.

Hampaiden huolellinen peseminen fluorihammastahnalla estää hampaita värjäytymästä. Joskus erikoishammastahnoista voi olla hyötyä. Tahnat, jotka hajottavat hampaan pinnassa olevia värjäytymiä, eivät kuluta kiillettä. Esimerkiksi papaijasta saatava entsyymi (papaiini) poistaa värjäytymiä turvallisesti. Sitä on esimerkiksi Yotuel-hammastahnassa.

Osa valkaisevista tahnoista hankaa hammasta liikaa. Kun kiille kuluu, hampaaseen tulee helpommin reikiä. Tenovuon mukaan kannattaa suhtautua myös kriittisesti tahnoihin, jotka lupaavat, että hampaat näyttävät valkoisemmilta jo yhden pesukerran jälkeen. Valkaisukynät lienevät Tenovuon mielestä aika tehottomia.

Tahnan käytöstä kannattaa keskustella hammaslääkärin tai suuhygienistin kanssa.

Värjäytyneitä hampaita puhdistetaan hammasvastaanotolla myös mekaanisesti, esimerkiksi hohkakivijauheella ja puhdistuspastalla.

Liian valkoiset hampaat?

Hampaiden valkaisulla saadaan vaikka kuinka valkoiset hampaat. Jorma Tenovuon mukaan valkaistuihin hampaisiin tunkeutuu kuitenkin tavallisia helpommin uusia värjääviä aineita.

Se miten kauan tulos kestää on yksilöllistä riippuen esimerkiksi siitä tupakoiko henkilö vai ei. Vaalentavien papaiinipitoisten hammastahnojen käyttö voi pidentää hoitotulosta. Aivan valkoiset hampaat haluava joutuukin ehkä uusimaan käsittelyn muutaman vuoden päästä.

– Kannattaa etukäteen miettiä, mihin haluaa ryhtyä, Tenovuo sanoo.

– Joskus valkaisu menee yli. Näitä esimerkkejä näkee ainakin televisiossa aina silloin tällöin. Mielestäni on persoonallisempaa, että hampaissa on vähän eri sävyjä.

Kaksi tapaa valkaista:
(molemmissa sama vaikuttava aine: karbamidiperoksidi)

1. Kotivaalennuksessa asiakkaalle tehdään hoitolassa tämän omista hampaista muotit, joita tämä käyttää noin kaksi tuntia päivässä viikosta kolmeen viikkoon kunnes hampaat ovat halutun väriset. Kotivaalennus on työläämpi mutta tulee ajan mittaan halvemmaksi, koska samoja muotteja voi käyttää uudelleen. Nykyään myös netistä voi tilata muotteja ja vaalennusaineita, mutta postissa tulevat muotit ovat harvoin juuri sopivan kokoisia.

2. Vastaanotolla hammaslääkäri tai suuhygienisti lisää valkaisuaineen tehoa valolla tai lämmöllä. Hoitolassa ikenet ja suun limakalvot pystytään suojaamaan muovisuojin ja imemällä suuhun valuva aine pois. Hammaslääkäri uusi myös hampaiden paikka-aineet, jolloin hoidolle tulee lisää hintaa.

Lue lisää kuivasta suusta.

Vierailija

Hymy hohtavaksi valkaisten

Amerikkalainen valkohammaskulttuuri on pesiytynyt myös suomeen. Minusta vitivalkoiset hampaat ovat luonnottoman näköiset. Kyllä ihminen pitää hyväksyä omine hampaineen, vaikka ne olisivat kellertävätkin, kunhan ne ovat puhtaat. Harmitaaa, kun nuoret ihaiulevat kritiikittömästi tällaisia ilmiöitä. Ja pahinta on, että "asiantuntijat" sitten mediassa nauvovat valkaisukonsteja. Odotan ensimmäisen asiantuntijan lausuntoa siitä, että valkaisu on turhaa.
Lue kommentti
kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.