Mistä tietää, onko allerginen ampiaisille? Tekeekö hirvikärpänen pesän hiuksiin? Ihotautien erikoislääkäri kertoo, miten ötökkäkesästä selviää terveenä.

1. Hyttysten pitää antaa pistää alkukesästä, jolloin elimistö tottuu niihin, eivätkä pistokset enää aiheuta paukamia.

Totta. Elimistö siedättyy hyttysen syljen allergeeneille ja paukamat pienenevät loppukesää kohti. Tämä voi toki johtua siitäkin, että alkukesän hyttyslaji on usein eri kuin loppukesän.

2. Jos hyttysen antaa imeä verta loppuun asti, kutisevaa paukamaa ei nouse.

Väärin. Mitä pidempään hyttynen pistää, sitä enemmän se ruiskuttaa sylkeään ihoon ja paukamakin voi olla suurempi. Reaktion suuruus riippuu ensisijaisesti siitä, onko ihminen herkistynyt hyttysen syljelle: 90 prosenttia suomalaisista on. Periaatteessa läimäytys voi aiheuttaa imukärsän katkeamisen ihon sisään, jolloin paukama voi tulehtua. Tästä ei kuitenkaan ole tieteellistä tutkimustulosta.

3. Toisten ihmisten veri on herkullisempaa kuin toisten – hyttysiä saa läiskiä jatkuvasti.

Totta. Hyttynen suunnistaa kohti lämpöä ja hengitysilman hiilidioksidia. Aineenvaihdunnan vilkkaus ja korkea ruumin lämpö houkuttelevat hyttysiä.

4. Suomessakin hyttysistä voi saada aidsin tai malarian.

Väärin. Hyttynen ei levitä aidsia, koska se pistää vain kerran elämänsä aikana. Teoriassa osin tottakin: Varsinkin ilmaston lämpenemisen takia Anopheles-suvun hyttysten määrä voi lisääntyä ja johtaa malarian leviämiseen. Malariaa esiintyi sodan aikana jonkin verran.

5. Pogostan taudin voi saada vain Ilomantsin hyttysistä.

Väärin. Hyttynen ei tunne kuntarajoja. Pogostan tauti on virustauti, jota hyttyset levittävät. Oireita ovat kuume, ihottuma ja nivelkivut, jotka saattavat kestää viikkoja, joskus kuukausia. Suomessa tautia tavataan elo-syyskuussa, ja vuosittain todetaan parisenkymmentä tapausta.

6. Kun ottaa antihistamiinitabletin illalla, ei tarvitse yöllä raapia hyttysen puremia.

Totta. Suomalaisissa tutkimuksissa tämä on luotettavasti osoitettu, omakin väitöskirjani käsitteli aihetta. Antihistamiinin voi ottaa jo ennen hyttysille altistumista, jos tietää, että joutuu hyttysten joukkoon.

7. Ei voi tietää, onko ampiaisille allerginen, ennen kuin ampiainen on pistänyt ensimmäisen kerran.

Totta. Verikokeen tai allergiatestin positiivinen tulos ei tarkoita allergian määritelmän mukaan vielä allergiaa vaan vasta herkistymistä.

8. Jos ei ole aiemmin saanut allergista reaktiota ampiaisen pistosta, ei sitä saa koskaan myöhemminkään.

Väärin. Herkistyminen voi tulla ensimmäisen tai vasta esimerkiksi sadannen piston jälkeen.

9. Ampiaisen pistin voi jäädä ihon sisään ja tulehtua.

Väärin, osin tottakin. Ampiainen ei pudota pistintään, sen sijaan mehiläinen pudottaa. Läimäys voi kyllä katkaista ampiaisenkin pistimen.

10. Ampiaisen pistoon voi kuolla, jos on allerginen.

Totta. Kyseessä on henkeä uhkaava allerginen reaktio, jossa verenpaine laskee vaarallisen alas, verenkierto romahtaa ja hengitystiet tukkeutuvat.

11. Siedätyshoidoilla voidaan lievittää pistiäisallergiaa.

Totta. Siedätyshoidossa annetaan kasvavia määriä oireita aiheuttavaa ainetta (ampiaisen tai mehiläisen myrkkyä) ihon alle. Siedätyshoidon aloituksesta ja kestosta päättää allergisiin sairauksiin perehtynyt erikoislääkäri, mutta alkuvaiheen jälkeen jatkohoito voidaan tehdä perusterveydenhuollossa. Hoito saattaa kestää vuosia, eikä se aina takaa oireettomuutta.

12. Kyypakkaus auttaa vain ampiaisenpistoon, kyyn puremaan siitä ei ole mitään apua.

Väärin. Kyypakkaus sisältää kortisonia, joka auttaa kaikentyyppisiin allergisin reaktioihin. Eri asia on, ehtiikö lääke vaikuttaa riittävästi, jos reaktio alkaa nopeasti.

13. Käärmeen myrkyn voi itse imeä pois haavasta.

Totta, jos notkeutta riittää. Myrkky kannattaa sylkeä pois. En tiedä, kuinka paljon siitä on lopulta apua, joten lääkäriin on joka tapauksessa syytä mennä nopeasti.

14. Punkin puremaan voi kuolla.

Totta. Punkki levittää tauteja, jotka voivat hoitamattomana aiheuttaa vakavia keskushermostoinfektioita. Ne voivat johtaa kuolemaan.

15. Hirvikärpänen saattaa jäädä pesimään ihmisen hiuksiin tai mennä ruumiin aukoista sisään.

Väärin. Hirvikärpänen ei tee pesää ihmiseen, mutta puremat voivat aiheuttaa pitkään kutiavia paukamia. Ruumiinaukoista ne kyllä mönkivät ajan kanssa pois.

16. Lämpimien kesien myötä Suomeen on leviämässä uusia, pistäviä hyönteisiä.

Lienee totta. Pistävä, vertaimevä perhonen on sanomalehtitietojenkin mukaan jo rantautunut Suomeen.

Vastaajana ihotautien erikoislääkäri Ari Karppinen Koskiklinikasta.

Lue lisää:

Kesävaivojen ensiapuopas

Hyönteisen pistoihin lievitystä

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.