Kuva Shutterstock

Kysyimme hoito-ohjeet tavallisimpiin selkävaivoihin. Milloin pärjää kotikonstein, milloin on lähdettävä lääkäriin?

SYYNÄ HUONO ASENTO

”Kyyristelin taas tietokoneella koko päivän ja alaselkää jomottaa vietävästi. Mistä kivussa on kyse?”

Tietokonetyö ja huonot istumisasennot ovat heikentäneet vatsasi ja selkäsi lihaskestävyyttä ja -voimaa. Tiesitkö muuten, että istuminen nostaa välilevyjen painetta jopa nelinkertaiseksi siihen verrattuna että seisoisit?

Istualtaan työskentelyssä ei itsessään ole mitään vikaa, mutta tämän päivän hiirityöläisen ongelma on se, että liikunnasta tulee puutetta. Tuskin sinäkään liikut tarpeeksi tietokonetyösi vastapainoksi, ja sen seurauksena olet saanut niin sanottuja epäspesifisiä tai toiminnallisia selkäkipuja. Tyypillistä niille on, että kivut tulevat, kestävät aikansa ja menevät pikku hiljaa ohi. Valitettavasti joskus vaivat myös kroonistuvat.

Kivun kokeminen on yksilöllistä. Aivoissa syntyy aistimus, jonka tarkoitus on varoittaa ja suojella kehoa. Aivomme ovat kuitenkin sellaiset, että ne tuppaavat oppimaan. Kun hermosi välittävät viestin, ettei kaikki ole alaselässäsi hyvin, toistuessaan annat tuolle viestille nimen ”kipu”.

Mikä avuksi?

 • Käytä ensiapuna äkilliseen selkäkipuun kylmäpakkausta tai liinaan kietaistua jäätä. Kylmä hoitaa kipua vähentämällä kipuaistimuksen kulkua aivoihin ja hidastaa kipukohdan aineenvaihduntaa.
 • Kylmän ohella voit kokeilla lämpöä, vaikkapa mikrossa lämmitettävää kauratyynyä. Lämpö ei hoida kivun tunnetta, mutta tehoaa rentouttamalla lihaksia. Toiset hyötyvät kylmästä ja toiset kuumasta.
 • Tulehduskipugeelit, kuten diklofenaakki tai piroksikaami, auttavat, jos sinulla on aikaa levittää geeliä kipukohtaan neljästi vuorokaudessa. Ota suun kautta tarpeen mukaan kipulääke parasetamolia yhden gramman annoksena kolmesti päivässä.
 • Tärkein omahoito-ohjeesi tulee tässä: liiku päivittäin ainakin puolen tunnin ajan niin että hikoilet ja hengästyt.
 • Tauota työtäsi vähintään kerran tunnissa ja nouse välillä seisaallesi sekä taivuttele selkää joka suuntaan, erityisesti taakse ja sivuille.
 • Tarkista työasentosi: katso että tietokoneruutu on suoraan edessäsi, jalkasi ovat istuessa tukevasti lattialla, hiirikäsi nojaa pöytään tai tukeen, selkä pysyy suorassa eikä tuolisi paina tai hierrä.

Milloin lääkäriin?

Jos selkäsi alkaa vaivata levossakin, kipu säteilee jalkoihin tai tunnet puutumisia ja pistelyitä, tilanne pitää selvittää. Lääkäriin on mentävä heti, jos ulosteen hallinta heikkenee, tulee halvausoireita tai kuumetta.

LEPOKIPU EI LIEVITY

”Kivun vuoksi nukun huonosti. Lääkkeistäkin saa vain väliaikaisen avun. Auttaako jokin tietty lääke?”

Tukirangan kipujen lievitys alkaa aina parasetamolilla, mutta kivun edetessä lääkitys suunnitellaan vaivan mukaan. Parasetamolin ohella tarvitaan yleensä tulehduskipulääkkeitä, jotka laannuttavat kudoksen tulehdusreaktioita.

Lääkkeet taittavat kivulta pahimman terän, mutta alaselkävaivat, niin kuin useimmat tuki- ja liikuntaelin­krempat, kysyvät lievittyäkseen aikaa ja vaivaa: elintapamuutoksia, liikuntaa, painonpudotusta ja arjen tottumusten tarkistusta.

On järkevää, että kyseenalaistat tulehduskipulääkityksen etenkin pitkäaikaisessa, kuukausia kestävässä käytössä. Tulehduskipulääkkeet ärsyttävät mahaa ja altistavat jopa suolistoverenvuodoille. Kivun lääkintä on kuitenkin usein tarpeen, älä siis tyystin karta lääkitystä, jos lääkäri on sitä sinulle suositellut.

Mikä avuksi?

 • Suosi vatsaystävällistä parasetamolia.
 • Jos se ei pure kivulta kärkeä, ota lisäksi tulehduskipulääke.
 • Fysioterapiassa sinulle laaditut lihas­harjoitteet helpottavat kipua pitkittyneessä selkäkivussa. Liiku ylipäätään kivun ehdoilla mutta päivittäin.
 • Lisäapuna voisit kokeilla selän manipulaatiohoitoa.  

Milloin lääkäriin?

Jos ilman reseptiä saatavat lääkkeet eivät helpota oloasi tarpeeksi, lääkäri saattaa määrätä vahvempia opiaattipohjaisia kipulääkkeitä, hermokipulääkkeitä tai lihaksia rentouttavia lääkkeitä. Ne saattavat auttaa kohentamaan myös yöunesi laatua.

LIHAKSET JUMISSA

”Syksy sai minut pitkästä aikaa punttisalille. Nyt alaselkäni on kireän tuntuinen, arka, polttava ja raihnainen. Mitä tein väärin?”

Olet saanut lihasperäisiä rasituskipuja, jotka voivat tulla myös syvemmältä kuin lihaksista. Kun selässä olevat herkät hermorakenteet ärtyvät, kivun viesti yltää lihakseen aiheuttaen kivuliaita spasmeja ja kireyttä.

Tämä laajentaa ja pahentaa selän kipua muuttaen sen hyvin araksi liikkeille. Kipujesi taustalla saattaa olla myös iän karttuessa ilmenevää välilevyrappeumaa, joka alkaa oirehtia liian kovasta treenitahdista.

Mikä avuksi?

 • Kovin kivuliaana ei kannata treenata, mutta liikkeellä oleminen vähentää ja helpottaa kipuoiretta lihasten rentoutuessa. Kun kipu tokenee, ala harjoittaa selän syviä, pieniä lihaksia eikä vain niitä isoja ja pinnallisia. Ota kuntosaliohjaajaa hihanvarresta ja kysy, miten se tapahtuu.
 • Voit myös kohentaa alaselän syviä lihaksia kotilattialla. Pilates- ja joogaoppaista voi ottaa mallia.
 • Hoida vaivaa paikallisesti kylmällä tai lämpimällä ja tarvittaessa kipulääkkeillä.
 • Älä rehki liikaa alkuun. Muista välipäivät ja odota, että kipu laantuu.

Milloin lääkäriin?

Et tarvitse lääkäriä tähän vaivaan. Aloita kuntoilu vastaisuudessa rauhallisemmin.

ISKIAS ISKI

”Apua, hirvittävä, pistosmainen vihlonta peffan ja alaselän välimaastossa. Kipu levisi sieltä polveen saakka. Mitä tämä on?”

Vaiva kuulostaa iskiakselta. Toisena vaihtoehtona voisi olla risti-suoliluun nivelkipu tai kolmantena lantiorenkaan takaosan rakenteista johtuva kipu.
Iskiaksen tunnistaa siitä, että se kipuilee tökkivästi pakaran ja lonkan liepeillä mutta säteilee myös polven alapuolelle jalkaterään saakka. Iskiakseen liittyy pistelyä, puutumista, tuntohäiriöitä ja mahdollisesti lihasheikkoutta.

Risti-suoliluunivelen kivussa kipu paikantuu pakaran alueelle, joskin säteily voi yltää reiden takaulkoreunasta polven alapuolelle. Oireisiin ei liity alaraajaheikkoutta.

Iskiasoireet juontavat juurensa välilevyn rappeumasta ja sen pullistumasta. Geenit, ylipaino, raskas työ, tupakointi ja selän vammat saattavat altistaa iskiakselle. Iskias voi ilmaantua myös hoikalle ja hyväkuntoiselle. Joskus tukalan kiusan syypää on kapeassa hermojuurikanavassa.

Mikä avuksi?

 • Äkillinen kipu vaatii yleensä kipulääkitystä ja ajoittaista lepoa.
 • Vältä istumista ja liiku kivun sallimissa rajoissa.
 • Iskiasta ja kahta muutakaan kiputyyppiä ei voi aina ehkäistä ennalta, mutta painonhallinta, tupakoimattomuus ja säännöllinen liikunta ovat hyödyksi.

Milloin lääkäriin?

Jos kipu säteilee jalkaterään asti ja podet alaraajan, erityisesti nilkan ojennuksen tai koukistuksen heikkoutta, sinulla on alaraajan tuntohäiriöitä, puutumista tai virtsaumpi. Tai jos kipu vaivaa yöllä, painosi putoaa, ruoka ei maita, olet kuumeinen tai oireet pahenevat sietämättömiksi.

KIPUJA KULUMASTA

”Lääkäri kertoi, että selkäkipujeni taustalla on selkärangan kulumaa. Mitä kuluma tarkoittaa?”

Kaikkien selkäranka kuluu, kun vuosien saatossa selkärangan nikamien välissä olevien levyjen vesipitoisuus alenee, nikamavälit madaltuvat ja välilevyihin tulee pieniä repeytymiä.

Etenkin etukumarassa istuminen ja väärät nostoasennot lisäävät välilevyn takaosan painetta ja aiheuttavat kivun tunnetta.
Pitkä paikallaanolo hidastaa välilevyn aineenvaihduntaa. Siksi sinun olisi syytä satsata kroppasi hyvinvointiin sekä töissä, työmatkoilla että vapaalla.

Mikä avuksi?

 • Pidä pieniä taukoja kerran tunnissa. Verryttele, pyörittele ja venyttele paikkoja niin, että liike tuntuu selässäsi asti.
 • Tee hyötyreissut aina kävellen. Hiihdä tai pyöräile.

Milloin lääkäriin?

Lääkärintutkimusta tarvitset, jos kipu muuttuu, haittaa nukkumista tai säteilee muualle kehoon.

Asiantuntija: Markku Kankaanpää, fysiatri, dosentti, TAYS

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.