Vaarattomiksi mielletyissä itsehoitolääkkeissä piilee isoja riskejä, joita ei ehkä tule ajatelleeksi.

Kaikki, mitä apteekista saa ilman reseptiä, on turvallista. Pakkausseloste? Ikinä en ole lukenut, enhän minä leipäpussin kyljestäkään käyttöohjeita katsele. Näin ajattelee moni, vaikka ei pitäisi.

Itsehoitolääkkeisiin, vanhalta nimeltään käsikauppalääkkeisiin, on helppo suhtautua ylimalkaisesti. Juuri siksi niistä saattaa tulla iso ongelma.

— Itsehoitolääkkeitä pidetään ikään kuin vähemmän lääkkeinä ja ajatellaan, että ne eivät voi olla vaarallisia. Se ei pidä paikkaansa, sanoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylilääkäri Annikka Kalliokoski.

Suuri osa arkipäivään vaikuttavista pienistä vaivoista ja sairauksista on hoidettavissa itsehoitona ilman lääkärikäyntiä. Se on erittäin kustannustehokasta, mutta kun kipuja ja muita vaivoja hoidetaan omatoimisesti, tulee myös virhearvioita, vakaviakin.

HELPPOA OTTAA LIIKAA

Lisääntynyttä lääkkeiden käyttöä selittää myös se, että pakkauskoot ovat kasvaneet. Yhtälön ymmärtää, jos miettii vaikka makeisia: isosta pussista syödään enemmän, vaikka makeannälkä on jo tyydytetty.

Suurin vilske käy apteekin vatsalääke-, kipu- ja kuumelääkehyllyillä. Myös nenän tukkoisuutta lievittävät suihkeet ovat kestosuosikkeja.

Miksikö? Koska jokainen meistä on joskus sairas. Kuumeinen ottaa lääkettä lihaskipuun ja lämmön alentamiseen. Ja koska päätäkin vähän jomottaa, tulee napatuksi toinen särkylääke. Sen jälkeen maistuu vielä lasillinen C-vitamiinijuomaa flunssan oireiden pahenemisen ehkäisemiseksi. Harva kuitenkaan ymmärtää, että juomajauhe on yhdistelmälääke, jossa on samoja vaikuttavia aineita kuin pillereissä. Lääkettä tulee moninkertainen annos.

— Pahimmassa tapauksessa syöt useita lääkkeitä sekaisin ja saat kehoon liiallisia määriä lääkeaineita, vaikka jo yksi valmiste voisi auttaa, Annikka Kalliokoski sanoo.

VERENVUOTO SÄRKYLÄÄKKEESTÄ

Tulehduskipulääkkeiden päällekkäisvaikutusten tavallisimpia haittoja ovat ylämahavaivat. Vatsaa vihloo ja vääntää. Kipua hoidetaan lääkkeellä, vaikka juuri lääke olisi kivun aiheuttaja.

Oireilu on usein lievää, mutta vakavissa tapauksissa vatsan limakalvo voi vaurioitua ja aiheuttaa mahahaavan. Suomessakin sattuu vuosittain satoja kuolemia, joiden syynä on tulehduskipulääkkeiden liiallisen käytön aiheuttama suolistoverenvuoto.

— Tulisi muistaa, että lääkkeen teho kasvaa usein tiettyyn rajaan asti annoksen kasvaessa. Kun tämä raja ylittyy, tulee enää haittoja.

Itsehoitolääkkeet voivat aiheuttaa ikäviä yhteisvaikutuksia myös reseptilääkkeiden kanssa. Vaikutukset saattavat myös kumoutua.

Jos käyttää jotakin reseptilääkettä, kannattaa keskustella itsehoitolääkkeen käytöstä lääkärin kanssa tai apteekissa.

VÄÄRÄ OMA DIAGNOOSI 

Internet on tehnyt tee se itse -diagnosoinnin helpoksi: omia kremppoja ja oireita on vaivattomampaa googlettaa kotona kuin vaivautua lääkärille.

Isossa-Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan joka neljäs brittinainen on diagnosoinut oireensa pieleen ja ostanut väärää lääkettä netistä löytämänsä tiedon perusteella. Googlea lääkärinä pitäneistä joka kymmenes on saanut vääristä lääkkeistä sivuvaikutuksia.

Suomessa vastaavaa ei ole tutkittu, mutta varmaa on, että ellei oireista ole varmuutta ja niitä yritetään hoitaa apteekin hyllyltä summamutikassa valitulla valmisteella, voidaan mennä ojasta allikkoon. Väärä lääke ei paranna.

— Kun tekee itse diagnoosin, on tavallista, että se menee väärin. Väärä lääke voi aiheuttaa oireita, joita joudutaan hoitamaan uudella lääkkeellä. Kalliiksi tulee, Kalliokoski sanoo.

Kalliokosken mukaan tulisi aina mennä lääkärille, jos on vähääkään epävarma oireistaan. Se olisi tärkeää myös siksi, että itse tehty virheellinen diagnoosi voi viivästyttää tai vaikeuttaa oikean diagnoosin tekoa.

— Esimerkiksi jos napsii särkylääkkeitä ylävatsavaivoihin, vaikka mahassa onkin kasvain, Kalliokoski sanoo.

Se, että itsehoitolääkkeitä ei mielletä haitallisiksi, käy ilmi myös vertaamalla niitä reseptilääkkeisiin. Itsehoitolääkkeiden sivuvaikutuksia ei pelätä, mutta reseptilääke voidaan jättää ottamatta niiden pelossa.

HENKISESTI KOUKUSSA

Ohjeen mukaisesti ja tilapäisesti käytettyinä itsehoitolääkkeissä on paljon hyvää. Ne ovat tutkittuja, hyvin siedettyjä ja haittavaikutuksiltaan vähäisiä.

Lääkkeen aloitus on nopeaa ja vaivatonta, kun jokaiseen pilleriin tai troppiin ei tarvitse pyytää reseptiä. On hyvä, jos kuumeen saa alenemaan lääkkeellä tai pahasti tukkoinen nenä aukeaa nenäsumutteella.

Mutta jos oireet ovat lieviä tai syö lääkkeitä ennaltaehkäisevästi, pitää mennä peilin eteen ja kysyä, tarvitsenko tätä todella. Jos vastaus on kyllä, kyse voi olla henkisestä riippuvuudesta. Se kehittyy tavallisesti kipulääkkeisiin. Vaikka oire olisi poistunut, lääkkeestä ei uskalleta luopua sen pelossa, että kipu palaa.

Kalliokosken mukaan ongelmakäytön hälytysmerkkejä on neljä: jos syö lääkkeitä jatkuvasti, ottaa niitä ohjetta suurempia annoksia tai yhdistelee eri valmisteita eikä lääke silti tehoa.

— Silloin lääke pitäisi lopettaa ja tutkia, mistä on oikeasti kyse. Itsehoitolääke on aina tarkoitettu tilapäiseen käyttöön, Kalliokoski määrittelee.

Lue lisää

Yhteiskäytön vaaroista
Ota lääke oikein, niin se vaikuttaa
Lääkkeistä ja luontaistuotteista

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.