Sydäninfarktista toipuminen vaatii aikaa – ja omaa työtä. Liikunta ja ruokatottumusten tarkistaminen ovat yhtä tärkeitä kuin lääkkeet.

Sydäninfarktin tunnistaa äkillisestä, puristavasta rintakivusta, joka säteilee laajalle alueelle. Kipu voi tuntua ylävatsalla, kaulassa, leukaperissä, olkavarsissa, hartioissa tai selän yläosassa. Lisäksi infarkti aiheuttaa pahoinvointia, kylmänhikisyyttä ja tuskaisuutta.

Aina oireita ei ole helppo tunnistaa. Erityisesti naisilla, vanhuksilla ja diabeetikoilla ne voivat olla epämääräisiä: selittämätöntä uupumusta, huimausta, hengenahdistusta tai ylävatsavaivoja. Moni nainen kertookin epäilleensä vain närästystä vaikka todellisuudessa vatsavaivojen syynä oli sydän.

Kiire hoitoon

Sydäninfarkti saa alkunsa valtimoiden kovettumisesta: verisuonten sisäseinämiin kertynyt rasva kovettuu pesäkkeiksi, jotka pienentävät suonen läpimittaa ja estävät verta virtaamasta. Kun sydämen pinnalla kulkevat sepelvaltimot ahtautuvat, veren ja ravinnon pääsy sydänlihakseen vaikeutuu. Jos valtimoon syntynyt pesäke repeää, siihen tarttuvat trombosyytit eli verihiutaleet voivat tukkia koko suonen. Veren pääsy osaan sydänlihasta estyy, josta seuraa sydänlihaksen kuolio eli sydäninfarkti. Sen voi laukaista esimerkiksi tulehdus, flunssa, tupakointi tai voimakas rasitus.

Noin 25 000 suomalaista sairastuu sydäninfarktiin vuodessa, ja siihen kuolee 13 000. Joka neljäs menehtyy ennen sairaalaan pääsyä.

– Jos epäilee sydäninfarktia, on aina kiire! korostaa kardiologi Jyrki Lilleberg Peijaksen sairaalasta Vantaalta.

Sydämen lihassolut alkavat tuhoutua jo muutamassa minuutissa kohtauksen alusta. Infarktiksi se kehittyy yleensä 4–6 tunnin päästä siitä, kun hapenpuute sydämessä alkaa. Mitä nopeammin infarktia päästään hoitamaan, sitä paremmat ovat mahdollisuudet toipua.

Uhkaavaa sydäninfarktia hoidetaan usealla verenhyytymistä estävällä lääkkeellä, jotka hajottavat veritukoksia. Näin saadaan estettyä pysyvien vaurioiden muodostuminen sydämeen. Varsinaisen infarktin synnyttämää valtimon tukkeumaa hoidetaan suonensisäisillä lääkkeillä, niin sanotulla liuotushoidolla. Tässäkin nopeus on valttia: jos liotus aloitetaan kahden tunnin kuluessa kipujen alkamisesta, selviytymismahdollisuudet kaksinkertaistuvat.

Aina pelkkä lääkehoito ei riitä vaan tarvitaan sepelvaltimoiden korjausta joko pallolaajennuksen tai ohitusleikkauksen avulla. Lue lisää näistä toimenpiteistä.

Uuden elämän alku

Oleellinen osa sydäninfarktin hoitoa on elämäntapojen tarkistus. Tähän potilas saa ohjausta toipilasaikanaan sairaalassa ensimmäisestä toipumispäivästä lähtien.

Säännöllisen liikunta on tärkeää, sillä se parantaa suorituskykyä ja vähentää uusien sydänkohtauksien määrää. 6–8 viikon toipilasaikana liikunnan tulee olla rauhallista, jotta infarktialue ehtii toipua. Liikuntaa lisätään vähitellen, omia tuntemuksia kuunnellen. Hyvä rasitustaso on sellainen, että hengästyy hieman mutta pystyy puhumaan.

– Etenkin naiset aristelevat liikkeelle lähtöä, tietää sairaanhoitaja Tiina Kuusikoski.

Myös ruokavalion tarkistaminen on hyvin tärkeää. Sydänystävällinen ruoka on vähärasvaista, vähäsuolaista ja kasvisvoittoista. Nykypotilaat tietävät paljon ravitsemusasioista – ja ovat myös kiinnostuneita hoitamaan itseään.

Käytännön muutosten tekeminen onkin sitten jo vaikeampaa. Hankalimpia asioita elintapojen muutoksessa ovat alkoholin ja tupakan käytön vähentäminen tai lopettaminen. Alkoholia voi nauttia silloin tällöin kohtuudella. Krapula on pahaksi sydämelle, sillä se voi aiheuttaa vaarallisia rytmihäiriöitä. Tupakka lisää veren hyytymistaipumusta ja supistaa verisuonia. Sauhuttelusta saattaa seurata sekä rytmihäiriöitä että uusi infarkti.

– Kärjistetysti voi sanoa, että tupakoinnin lopettaminen on hyödyllisempää kuin mikään lääke, Kuusikoski napauttaa.

Tahto parantua

Väsymys ja saamattomuuden tunne ovat tyypillisiä sydäntoipilaalle.

– Ne tulevat monelle ennen niin tarmokkaalle ihmiselle yllätyksenä. Heitä voi lohduttaa kertomalla, että väsymys on tavallista infarktipotilailla ja se helpottaa ajan myötä. Sydämelle pitää antaa aikaa parantua, Tiina Kuusikoski sanoo.

Vaikka infarkti osuu yleensä eläkeikäisiin ihmisiin – noin puolet ensimmäisen infarktinsa saaneista on jo eläkkeellä ja lopuistakin noin kolmasosa siirtyy eläkkeelle vuoden kuluessa sairastumisesta – monet infarktin kokeneista kuntoutuvat yllättävän nopeasti takaisin omaan arkeensa.

Lääkäri Jyrki Lilleberg muistuttaa, että oma tahto parantua on merkittävä:

– Terveellisillä elintavoilla saa itselleen paljon lisää elinvuosia ja hyvää elämää.

Tärkeää on myös tunnistaa mahdollinen uusi infarkti ja osata toimia oikein sellaisen sattuessa kohdalle. Jokainen potilas saa opastusta tähän, samoin omaiset. Huoli uusimisesta on varsin aiheellinen. Jopa 65 prosenttia kerran sydäninfarktin saaneista kokee jossain vaiheessa saman uudelleen.

Lisävuosia elintavoilla

 • liikunta parantaa suorituskykyä ja vähentää uusien sydänkohtausten vaaraa
 • sydänystävällinen ruokavalio pitää veren rasva-aineet ja hyytymistekijät sekä verenpaineen ja painon kurissa
 • tupakoinnin lopettaminen vähentää sydäninfarktin vaaran puoleen
 • alkoholia vain kohtuudella, ei saunomisen yhteydessä

Liikkeelle hitaasti

 • 6–8 viikon toipilasaikana kevyttä liikuntaa, esimerkiksi rauhallista kävelyä
 • mieluummin useita kertoja päivässä lyhyitä matkoja kuin pitkään kerralla
 • toipilasajan jälkeen lajikirjo kasvaa: sauvakävely, hölkkä, voimistelu, hiihto, uinti, soutu, pyöräily ja pallopelit
 • liikunta saa tuntua hieman rasittavalta (PPP= pitää pystyä puhumaan)
 • liiku varoen pakkasella ja helteellä, ota tarvittaessa nitro ehkäisemään oireita

Huomio ruokaan

 • puoli kiloa kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä
 • ruisleipää ja muita täysjyvävalmisteita
 • pehmeää rasvaa: kasviöljyä ja kasvimargariinia
 • rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita
 • kalaa kahdesti viikossa
 • vain vähän suolaa

Lääke ja vaikutus

 • Beetasalpaajat vähentävät sydämen supistuvuutta ja hidastavat sykettä sekä lievittävät sepelvaltimotaudin oireita ja ehkäisevät rytmihäiriöitä.
 • Asetyylisalisyylihappo (Aspiriini, Disperiini) ehkäisee verihyytymien syntyä sepelvaltimoihin.
 • Klopidogreeli vähentää verihiutaleiden takertumistaipumusta.
 • Statiinit alentavat veren kolesterolipitoisuutta.
 • Nitroglyseriini eli nitro ehkäisee ja hoitaa rintakipuja.
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.