Iskias eli välilevytyrä tuntuu lamauttavana kipuna alaselästä varpaisiin saakka. Sänkyyn sen kanssa ei kannata jäädä.

Tietyt rakenteelliset ja perityt ominaisuudet tekevät toisista merkittävästi alttiimpia saada iskiaksen kuin muut, kertoo fysiatrian dosentti Olavi Airaksinen Kuopion yliopistosairaalasta.

Geenivirheiden lisäksi ikääntyminen ja selkärangan kuormitus lisäävät välilevytyrän mahdollisuutta. Välilevyt menettävät iän myötä kosteuttaan ja selkäranka painuu kasaan, mikä lisää iskiashermon puristumisvaaraa. Välilevyn pullistumia on miehillä hieman useammin kuin naisilla. Tähän löytyy kenties selitys miesten urheiluharrastuksista ja fyysisesti kuormittavasta työstä.

Iskiaksen oireina on jalkaan, polven alapuolelle säteilevä kova kipu, joka tuntuu usein viiltävältä tai polttavalta. Iskias voi myös aiheuttaa tunnottomuutta jalassa, aina varpaisiin saakka

Jumppaa kivun rajoissa

Iskiasta on raskasta työtä tekevillä enemmän kuin kevyttä työtä tekevillä. Hyvä lihaskunto hieman suojaa, joten myös omalla toiminnallaan voi yrittää välttää iskiaksen. Pitkäaikainen istumatyö altistaa selkävaivoille, myös iskiakselle. Taukojen pitämien ja hyvä istuma-asento ovat tarpeen, jos työssä joutuu istumaan pitkiä aikoja – olkoon työpaikkana sitten auto tai toimisto.

Iskiasta voi yrittää välttää jumppaamalla selkää säännöllisesti. Olavi Airaksinen muistuttaa kuitenkin, että hyväkään lihaskunto ei takaa selän terveyttä. Apua siitä silti on.

Ylös sängystä

Sänkyyn ei pidä jäädä pitkäksi aikaa vaan pieni liike ja aktiivisuus parantaa selän toimintakykyä ja nopeuttaa paranemista. Kävely ja uinti ovat mitä parhaimpia iskiaskivun helpottajia.

Sängyssä kannattaa kiinnittää huomiota nukkumisasentoon. Useimmille välilevyn pullistumasta kärsiville sopii nukkuminen kyljellä, jalat koukussa, peitto tai tyyny polvien välissä. Pään alla olevan tyynyn tulisi olla matala, ettei niska rasitu. Istuminen jääpussi kipeän paikan alla vähentää iskiassärkyä. Kylmähoidon lisäksi myös lämmintä kylpyä tai suihkua voi kokeilla.

Tulehduskipulääkettä tarpeeseen

Iskiaksen hoito kannattaa aloittaa tulehduskipulääkkeillä, kuten ibuprofeenilla, ketoprofeenilla tai naprokseenilla. Herkkävatsaiselle sopii etorikoksibi tai selekoksibi. Kipua mutta ei tulehdusta helpottaa parasetamoli.

Vasta jos tavalliset tulehduskipulääkkeet eivät auta, on aika siirtyä lääkärin määräämiin vahvempiin lääkkeisiin, joko mietoihin tai vahvoihin opioideihin. Näiden haittana ovat runsaat sivuvaikutukset, väsymys ja ajokyvyn heikkeneminen. Opioideilla saattaa olla myös muita keskushermostoon kohdistuvia haittoja.

Jos välilevyn pullistuma ei laukea lääkkein ja liikunnalla noin 2–3 kuukaudessa, tarvitaan useimmiten leikkausta. Perinteisten välilevytyräleikkausten lisäksi tehdään tähystysleikkauksia. Manipulaatiohoito ei ole hyväksi iskiaspotilaalle. Se saattaa jopa pahentaa tilaa. Sen sijaan selän liikehäiriön, lukkiuman, hoitona manipulaatio on hyvää ja vaikuttavaa hoitoa. Manipulaatiohoitoa antavat OMT-fysioterapeutit sekä laillistetut kiropraktikot ja osteopaatit.

Lue lisää
Lääkäri vastaa: Parantuuko iskias?
Testaa miten selkäsi voi?
Niksautus saattaa auttaa selkäkipuun

Kokeile selkäjumppaa
Kylli Kukk neuvoo - näin jumppaat selkäkivun pois
Video: Apua selkäkipuun vatsatreenillä
Kyllin jumppavideot

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.