Särky lähtee kuin pyyhkäisten, kun saat pään asennon kohdalleen. Vähän leukaa sisään, pidennystä niskaan, hartiat alas — ja jomotus on poissa!

Niska! Kappas, sekin on olemassa. Niskaparka muistuu mieleen vasta sitten, kun päätä ei pysty liikuttelemaan. Tai parhaassa tapauksessa silloin, kun joku sitä sivelee.

— Kaulan ja niskan lihakset ovat laiminlyödyimmät lihasryhmät kehossamme. Siksi on niin tavallista, että niska jumittuu ja päätä särkee, fysioterapeutti ja tutkija Marjo Rinne UKK-instituutista sanoo.

Laiminlyönti tarkoittaa liikkeen puutetta ja haitallisia pään asentoja. Kaulaa ja niskaa pitäisi liikutella, venyttää ja vahvistaa kuten muitakin lihaksia. Herkästi kipuileva niska-hartiaseutu käsittää niskan, olkapäät ja koko yläselän. Iso joukko pieniä ja vähän tuhdimpia lihaksia säätelee siellä pään, käsien ja ylä-
selän liikkeitä.

Tärkeimmät lihasryhmät ovat niskarusetti yläniskassa, pään nyökkääjä- ja kiertäjälihakset kaulan etupuolella ja sivuilla, kolmiosainen epäkäslihas eli trapezius sekä lavan kohottajalihas hartiakulmassa. Lisäksi pieniä päätä liikuttavia lihaksia limittyy ja punoutuu niskarusetin ja epäkäslihaksen väliin.
Kukin lihasryhmä lähettää omanlaisiaan kipuoireita, jos ne rasittuvat, kiristyvät tai tulehtuvat.

Minä ja hiiri

Kun niskat ovat jumissa tai hartioissa pistää ja päätä puristaa, kysyy valistunut lääkäri: Paljonko istut päivän mittaan?
— Se on olennaisin kysymys nykyään. Sitten vasta kysytään, paljonko liikut, Marjo Rinne sanoo.

Vaivoja tulee, jos tekee yksipuolista istumatyötä ilman taukoja ja jos vapaa-ajan liikunta puuttuu.

— Mutta myös liikuntaa harrastava istumatyön tekijä enimmäkseen istuu päivänsä. Aamulla voi syntyä aktiivinen pyrähdys työmatkaliikunnasta, toinen rupeama kertyy jumpasta, pelistä tai lenkistä työpäivän jälkeen.

Mutta se ei aina riitä. Istumisen ja hiirityöskentelyn takia entistä useampi kärsii nykyään niska-hartiaseudun ja olkapään vaivoista: joka toinen nainen ja noin joka viides mies.

Naisten niskat kipeytyvät herkemmin kuin miesten, koska naisilla on keskimäärin kolmanneksen pienemmät ja heikommat lihakset kuin miehillä.

Vaihtele ja tauota

Vanhastaan tiedetään, että niska-hartiaseutua kuormittavat raskaat fyysiset työt, joissa käsitellään painavia työkaluja tai nostellaan taakkoja tai joissa joutuu
alttiiksi vedolle, kylmälle ja kostealle.

— Näyttöpäätetyö on äkkiä ajatellen kevyttä, mutta jos työskentelee pitkään samassa asennossa, ylikuormittuvat ne lihassäikeet, joilla työskennellään. Tällainen staattinen työ väsyttää sekä hermostoa että kudoksia, Marjo Rinne sanoo.

Olkapään herkkä rakenne ei kestä kevyistä kevyintäkään liikettä, jos sama jatkuu liian pitkään ja huonossa asennossa. Vaivoilta ei välty, jos pitkäaikaiseen kuormitukseen yhdistyvät lihasten heikkous ja huonot asentotottumukset, kuten yläselän huono ryhti.

— Työasennot pitää tarkistaa työfysioterapeutin kanssa, työtä tulee tauottaa ja lihaksia pitää harjoittaa vaikka työ olisi kevyttäkin. Lihakset kestävät sitä paremmin, mitä enemmän niihin on varastoitunut voimaa ja elastisuutta, Marjo Rinne sanoo.

Korjaa pään asento

— Niskakipuja voi ehkäistä ja hoitaa sillä, että hallitsee pään painopisteen, Marjo Rinne sanoo.

Pää työntyy helposti liiaksi eteenpäin, koska pään painosta kaksi kolmasosaa on etupuolella ja yksi kolmasosa takapuolella. Pään paino, 4—5 kiloa, rasittaa niskaa, jos pää on pitkään ääriasennossa eli kiertyneenä tai etukumaraan tai taakse taipuneena.

Niskan tulisi levätä hartioilla keskiasennossa ja pysyä siinä myös liikkuessa. Sivulta katsottuna pää asettuu selkärangan jatkeeksi. Niinpä monet niska-hartiaseudun kivut hoituvat vain ryhtiä korjaamalla. Kun ryhti on hyvä, luotisuora linja kulkee korvasta hartian kautta lantioon ja jalkaterän keskiosaan.
Hyvä ryhti parantaa myös niskan ja pään asentoa.  Samalla niska-hartiaseudun lihasten ja tukirakenteiden rasitus pienenee.

— Istuessa kaikki sellaiset asennot, jotka ovat hyviä selälle, ovat hyviä myös niska-hartiaseudulle, Marjo Rinne sanoo.

Kokeile kävelypalaveria

— Lihasperäisiä kipuja pystytään parhaiten ehkäisemään ja hoitamaan liikkumalla, Marjo Rinne sanoo.

Hän muistuttaa, että kerran tunnissa pitäisi nousta tuolilta ylös, tehdä muutama liike ja ottaa muutama askel. Myös istuessa voi välillä pyöritellä hartioita,
venytellä kylkiä sekä pyöristää ja ojentaa selkää.

Jotkut työyhteisöt ovat muuttaneet osan palavereistaan kävelykokouksiksi ja niissä onkin itua. Pienessä liikkeessä ajatuskin juoksee. Marjo Rinne kannustaa meitä vapauttamaan jäykän ylävartalomme. Hän suosittelee rintarangan kiertoja, olkapäiden pyörityksiä ja hartioiden väristyksiä lattaritanssien ja itämaisen tanssin mallien mukaan. Samalla mielikin vapautuu.

Kokeile taukojumppiamme!

▶ Säilytä selässä normaali lannenotko.
▶ Pidä pää pystyssä, niska pitkänä ja katse hieman alaviistoon.
▶ Pidä hartiat rennosti alhaalla ja kyynärpäät lähellä vartaloa.
▶ Tue kyynärvarret ja ranteet.
▶ Aseta käsivartesi 90–110 asteen kulmaan.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.