Jumitutko tuntikausiksi työpöydän ääreen? Jäykistyykö niska, jomottaako hiirikäsi? Pienet muutokset työtavoissa voivat säästää monelta säryltä.

Istumatyötä on pidetty perinteisesti kevyenä puuhana, koska se kuormittaa hengitys- ja verenkiertoelimistöä vähemmän kuin seisomatyö. Paikoillaan olo, kierrot, kumarrukset ja hankalat asennot rasittavat kuitenkin niskaa, selkää ja käsiä yllättävän paljon. Liika istuminen hyvässäkin asennossa on haitallista.

Runsas istuminen kiihdyttää iän mukana erityisesti alaraajojen luiden haurastumista. Tutkimuksessa on teodettun, että se lisää yli 50-vuotiailla naisilla myös kaatumisista johtuvien luunmurtumien riskiä.

Pitkään istuminen ja television katseluajan pidentyminen lisäävät välillisesti vyötärön ympärysmittaa, kohottavat painoa sekä veren rasva- ja sokeriarvoja. Istuminen passivoi, ja runsasenergiset välipalat ja juomat edistävät lihomista. Diabeteksen esiintyvyyden on laskettu kasvavan naisilla 26 prosenttia jokaista päivittäistä television katselutuntia kohti.

Katkot vähentävät kuitenkin istumisen haittoja. Mitä useammin niitä on, sitä hoikempi on vyötärö ja sitä paremmat veren rasva- ja sokeriarvot sokerirasituskokeessa saadaan.

Testaa tuoleja

Yli puolet meistä käyttää työssään tietokonetta. Istumme koneella 5–20 tuntia viikossa, aktiivisimmat jopa 70–80 tuntia viikossa. Nuoret käyttävät tietokoneita enemmän kuin vanhemmat, mutta ero pienenee koko ajan.

Näyttöpäätetyössä kannattaa ottaa huomioon seuraavat kysymykset: Istutko oikein? Ovatko työtuolisi ja pöytäsi oikean kokoiset? Pystytkö säätämään niitä? Onko sinulla tarpeeksi tilaa, onko tietokoneen näyttö suoraan edessäsi ja oikealla etäisyydellä? Millainen hiiri sinulla on? Näetkö hyvin? Mistä valo tulee?

Jokaisella pitäisi olla työtuoli, jossa on juuri käyttäjälleen oikeat mitat ja mahdollisuus säätöihin.

On hyvä, jos uutta tuolia voi kokeilla viikon pari ennen ostopäätöstä. Kunnon työtuoli tukee istujaa tyypillisissä työasennoissa. Sen on oltava myös helposti liikuteltava. Selkänoja tukee hyvin lanneselkää ja kapenee ylöspäin, jotta käsiä voi liikutella työssä vapaasti.

Satulatuoli voi olla hyvä vaihtoehto, mutta se ei sovi ainoaksi istuimeksi. Se saattaa helpottaa selkävaivoja, koska sitä käytettäessä lanneranka asettuu luonnolliseen kaareen ja selän kuormitus vähenee. Se vaatii kuitenkin istujalta koko ajan aktiivista lihastyötä. Selkää pitää voida välillä myös tukea ja lepuuttaa.

Istu ryhdikkäästi

Selkätuki ei auta, jos istuu etukenossa, tuolin syrjällä. Ei ihme, että päätä särkee ja niskat ovat jumissa. Hyvä istuma-asento on pysty, ja jalat ovat tukevasti lattialla, selkä suora ja hyvin tuettu ja vartalon ja reisien kulma noin 90 astetta. Niska on suorassa, hartiat rentoina ja olkavarret vartalon vieressä.

Pidä pää pystyssä, jotta leuka ei painu alas tai nouse ylös. Näin kaularanka ja niskan lihakset kuormittuvat tasaisesti. Pää painaa viisi kiloa, joten sen kannattelu käy lihaksille. Olkapäiden lysähtäminen eteenpäin kiristää hartiaseudun lihaksia ja lysyssä istuminen myös väsyttää, sillä hengitys vaikeutuu eivätkä kudokset saa tarpeeksi happea.

Työtuolin säätöjen pitää olla niin helppoja, että säätövipua ei joudu etsimään. Istuimen korkeutta, kallistusta ja syvyyttä pitää voida säätää itselle sopiviksi. Reuna ei saa painaa polvitaivetta. Ristiselän tuen on oltava tarpeeksi alhaalla, jotta lanneselän asento pysyy hyvänä.

Käsinojat tukevat rentoa asentoa. Niitäkin pitää voida säätää korkeus- ja leveyssuunnassa. Jos kädet ja käsivarret saavat työtasolta hyvän tuen, käsinojia ei välttämättä tarvita.

Raivaa jalkatilaa

Pöydän jalat tai tukiraudat eivät saa estää jalkojen liikuttelua eikä pöydän alla pitäisi olla tavaraa. Jalkoja voi lepuuttaa tarvittaessa erillisellä jalkatuella. Pöydän on hyvä olla noin 120 sentin levyinen, jotta saat tilaa välineille ja aineistolle.

Käsille tulee olla noin 15 sentin leveä tila, jotta saat hyvän tuen. Jos työpiste rakentuu erillisistä pöytätasoista, niiden tulisi olla samalla korkeudella. Pöydässä ei saa olla teräviä kulmia eikä mielellään kiiltävää pintaa. Kyynärvarret ovat työtasolla noin 90 asteen kulmassa.

Työpiste on hyvä sijoittaa niin, että kasvot eivät ole suoraan ikkunaan päin. Epäsuora valaistus vähentää heijastuksia.

Näytön paikka

Kun näyttö on suoraan edessä ja alaviistossa, vältät jatkuvaa niskan ja pään liikettä ja turhaa kurottelua. Mattapintainen näyttöruutu ehkäisee heijastuksia. Näytön hyvä etäisyys käyttäjästä on yleensä noin 60–70 senttiä. Sitä pitäisi voida säätää alas- ja ylöspäin.

Toimistokäytössä on nyt paljon kaarevia mahakolopöytiä, joissa pääsee helposti lähelle näyttöä. Ne sopivat parhaiten töihin, joissa ei tarvita nopeaa esteetöntä liikkumista pöydän äärellä. Usein parhaimman ja vaihtelevimman työasennon saa kuitenkin suoran pöytäpinnan ääressä.

Näppäimistön ja hiiren yhteiskäyttöä helpottavat katkaistut näppäimistöt, joissa oikean puolen numeronäppäimet puuttuvat ja näppäimistöstä on näin saatu lyhyempi. Oikealla kädellä käytettävä hiiri asettuu lähemmäksi vartaloa, ja hartioita jumittava olkavarren kurottelu ja kierto vähenevät. Myös ranteen asento paranee.

Hiirikäsi vauhtiin

Sopivin hiiri löytyy kokeilemalla. Siihen, mikä hiiri on paras, vaikuttaa ennen muuta se, mitä työtä teet. Optinen hiiri ja langaton hiiri ovat perusmalleja. Kannettavissa tietokoneissa on pieniä kuulahiiriä ja näppäimiä tai pyyhkäisypinta.

Kun käytät hiirtä, pidä olkavarsi vartalon lähellä ja tartu hiireen kevyesti. Opettele käyttämään molempia käsiä ja vaihtele hiirikättä. Kipeytyneestä hiirikädestä kärsii noin joka kymmenes käyttäjä. Kättä rasittavat tukematon ja yksipuolinen työasento, liikkumattomuus ja kova, tauoton työtahti.

Vaivat tuntuvat olkapäästä sormiin asti ja usein niihin liittyy myös niska- ja hartiaoireita. Vaiva alkaa yleensä työpäivän jälkeen ja kipua voi olla levossakin. Pelkkä käden hoito ei riitä, vaan työasentoa ja työskentelyä tulee arvioida ja korjata.

Ensiapuna on lepoa, tulehdusta ja kipuja lievittävää lääkitystä tai kylmähoito. Myös käden tukeminen lastalla ja kyynärvarren lihasten hierominen voivat helpottaa kipuja.

Mieti, mistä kivut johtuvat. Onko työasentosi huono tai unohdatko pitää taukoja? Toimiiko hiiri kunnolla? Kokeile hiirijumppaa ja ota se tavaksi. Kun pysyt liikkeessä, vältyt monelta harmilta.

Kokeile hiirijumppaa

Nämä venytykset rentouttavat jomottavaa hiirikättä. Pinnistä liikkeet niin pitkälle kuin mahdollista. Pidä asento pari sekuntia ja palaa alkuasentoon. Rentoutumiseen riittää, kun toistat liikkeen viisi kertaa. Tee liikkeitä päivittäin mahdollisimman usein.

  1. Vie kädet vuorotellen vatsan päälle ja sivuille.
  2. Taivuta ranteita sisäänpäin ja vedä samalla sormet nyrkkiin. Jatka liikettä taivuttamalla ranteita ulospäin ja ojenna sormet.
  3. Taivuta ranteita vuorotellen peukaloa ja pikkusormea kohti. Ravistele käsiä.
  4. Pyöritä ranteita molempiin suuntiin.
  5. Kierrä kämmeniä ylös- ja alaspäin.
  6. Heitä kädet rennosti eteen, ristiin ja sivuille.

Lue lisää työlaseista.

Asiantuntijana työfysioterapeutti Gabriella Cedercreutz Työterveyslaitoksesta.

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.