Jalkakipu jähmettää kulkijan. Ei tee mieli lenkkipolulle eikä jumppaan. Älä kuitenkaan anna periksi, sillä hyvä hoito palauttaa ilon askeliin.

Pari terveitä jalkoja on ihanteellinen kulkupeli. Pääset joka paikkaan, polttoaineeksi kelpaavat vatsamakkarat vyötäröltäsi, eikä huoltokaan vaadi mahdottomia: päivittäinen pesu ja sopivat jalkineet riittävät. Jaloilleen ei tarvitse uhrata ajatustakaan, silloin kun ne toimivat.

Mutta jos kipu iskee, jokaisesta – tai ainakin joka toisesta – askelesta tulee tuskaa. Paha olo ei unohdu levossakaan, sillä usein särky yltyy juuri silloin.

– Joskus potilas ei usko, että hänen kipunsa ja turvotuksensa johtuvat päivittäisestä kävelystä korkeilla koroilla, koska särky alkaa vasta kun kengät on riisuttu. Kidutuksen seuraukset voivat kuitenkin tuntua vasta jonkin ajan päästä, kertoo ortopedian dosentti Veijo Hoikka helsinkiläisestä Lääkärikeskus Mehiläisestä. Hän on keskittynyt jalkaterän ongelmien hoitoon, sillä ne ovat yleisimpiä kipuja, joiden vuoksi hakeudutaan lääkärin vastaanotolle.

– Tyypillinen potilas on keski-ikäinen nainen, joka valittaa rasituksessa tuntuvaa jalkakipua. Enkä tarkoita vain maratoonareita vaan ihmisiä, joille päivittäisestä kävelystä on tullut tuskaa.

Kokeile kotikonstit

Jalkaterä on rakenteeltaan ja toiminnaltaan mutkikkaampi kuin käsi. Siinä on kymmeniä luita ja jänteitä, satoja pikkulihaksia, nivelsiteitä ja hermoja, joihin kipu voi iskeä. Ongelmista kielivät myös känsät ja hiertymät, sillä niitä ei synny, jos jalan on hyvä kulkea.

– Vaivat tulevat hissunkissun, jos ovat tullakseen. Yleensä ne huomaa vasta, kun jalkoja turvottaa, särkee ja väsyttää, Hoikka kuvailee ensi oireita.

Hän on sitä mieltä, että koska ongelmat syntyvät vähitellen, hoidonkaan kanssa ei ole hoppu. Jos kyseessä ei ole etenevä tulehdussairaus, kuten reuma tai kihti, ennen lääkärinajan varaamista voi kokeilla kotikonsteja.

– Tulehduskipulääke on hyvä ensiapu, mutta sen varaan ei saa jäädä kuukausiksi. Kipeitä jalkojaan voi hieroa, rauhoittaa kylmäpakkauksella, lepuuttaa ja venytellä. Känsät, hiertymät ja kynsiongelmat kannattaa hoidattaa jalkojenhoitajalla, Veijo Hoikka opastaa.

Parasta, mitä jaloilleen voi antaa, ovat kunnon kengät.

– Jalkojen onni ei ole merkistä eikä aina hinnastakaan kiinni. Tärkeintä on tarkistaa, että pohja vaimentaa kunnolla iskua. Se ei riipu pohjan paksuudesta vaan laadusta ja kerrosten määrästä. Kengän pitää istua hyvin ja tukea jalkaa. Sen tilavuutta on voitava säätää nauhoilla tai soljella.

Syynä epävakaa jalka

Yleisin jalkavaiva, jonka lääkäri toteaa, on jalkapohjan jännekalvon tulehdus. Kipu tuntuu useimmiten vain kantapään alla, jolloin puhutaan kantapiikistä, mutta se voi säteillä viuhkamaisesti pitkin jalkapohjaa. Oireet yllättävät rasituksessa mutta voivat tulla viiveelläkin: jalat ovat arat ja kipeät vasta aamulla.

– Se on ärsytystila, joka ei johdu liian ohutpohjaisten tai korkeakorkoisten kenkien käytöstä vaan jalan rakenteen ja toiminnan häiriintymisestä. Tosin huonot jalkineet, jumppamaraton ja kertynyt ylipaino voivat olla se viimeinen taakka, joka romahduttaa huonosti toimivan jalan, Hoikka kuvailee.

Hänen mukaansa hyvin usein jalkaterän kipujen perussyynä on jalan rakenteen epävakaus eli ylipronaatio. Tällaisen jalan holvi painuu linttaan maata kohti niin seistessä kuin kävellessä. Ponnistuksessa jalka pettää ja nilkan sisäsivun nivelsiteet ovat lujilla. Kyse on latuskajalasta, josta puuttuu pito.

Askelen ottava jalka on rento luupussi. Se vaimentaa iskua ja mukautuu alustan epätasaisuuksiin. Liikkeen edetessä kantapää nousee ja jalka muuttuu jäykäksi vipuvarreksi, jonka voimalla koko vartalo siirtyy eteenpäin.

– Jos jalka on epävakaa, se ei pysty tähän. Ponnistava jalka ei muutu tarpeeksi vankaksi. Lihakset, jänteet ja nivelsiteet yrittävät tukea horjuvaa kävelyliikettä ja korjata jalan virheasentoa. Ne joutuvat ylitöihin. Jatkuvasta rasituksesta seuraa
vammoja ja tulehduksia.

Kenkä vain osasyyllinen

Toinen jalkavaiva, josta usein syytetään kenkiä, on vaivaisenluu. Moni nainen kärsii ukkovarpaan alapuolelle päkiän sivuun kehittyneestä luiden virheasennosta. Pahannäköinen pahkura ei tahdo mahtua kenkään ja kipeytyy rasituksessa. Väite siitä, että naiset aiheuttavat itse vaivaisenluunsa ahtamalla jalkansa sopimattomiin kenkiin ei pidä paikkaansa, sillä vaivaisenluita on myös luonnonkansoilla, jotka eivät ole nähneetkään korkokenkiä. Veijo Hoikan mukaan vaivaisenluunkin perimmäinen syy on jalan rakenteen ja toiminnan häiriintyminen. Alttius vaivoihin on synnynnäinen, koska jalkatyyppi periytyy. Liian ahtaat kengät vain jouduttavat oireita.

Vaivaisenluun hoitoon pätee sama sääntö kuin muihinkin jalkaterän kipuihin. Ensin hankitaan hyvät kengät, sitten kokeillaan iskua vaimentavia pohjallisia tai mittojen mukaan tehtyjä tukia. Vain vaikeimmat tapaukset leikataan. Yleensä niin vaivaisenluun kuin kantapiikin kanssa pärjää, kun hoitoa ei lyö laimin. Mukavat, tilavat kengät eivät paranna vaivaisenluuta mutta eivät myöskään kipeytä sitä. Kantapiikistä kärsivä taas tarvitsee lisää iskunvaimennusta, jota saa pohjallisista.

Känsät kielivät vioista

Vasaravarpaat syntyvät siten, että askelen ponnistusvaiheessa varpaat yrittävät tarrata maahan tukeakseen epävakaata jalkaa. Vähitellen varpaat käpristyvät koukkuun kuin linnun jalassa. Varpaista muodostuu paksu mutikka, joka ei mahdu kunnolla minkäänlaiseen kenkään. Varpaiden päälle hiertyy kipeät känsät.

– Vasaravarpaat eivät suoristu itsestään. Ne on leikattava. Jos känsät kehittyvät jalkapohjan päkiään ja kivut tuntuvat siellä,
epävakaassa jalassa on pettänyt ukkovarpaan tyvinivel. Sen pitäisi ottaa vastaan suuri voima joka kerta jalan ponnistaessa. Kun se ei tähän pysty, päkiä joutuu liian kovalle rasitukselle.

– Jalan toiminnan huononemisen näkee myös siitä, että poikittainen jalkaholvi madaltuu. Päkiä ei enää jousta vaan painuu koko leveydeltään alustaa vasten. Se hiertyy, känsöittyy ja kipeytyy, Hoikka kuvailee.

Päkiäkipuja helpottavat jalan virheasentoa korjaavat yksilölliset tukipohjalliset, joita jalkojenhoitajat valmistavat.

Hermot pinteessä

Myös jalkaterässä kulkevat hermot voivat aiheuttaa vaivoja. Hermokipu iskee yhtäkkiä mutta saattaa helpottua nopeasti, kun riisuu kengän ja hieroo jalkaa. Pinteeseen on silloin joutunut päkiän alueella kulkeva Mortonin hermo. Jos jomotus tuntuu myös levossa, yleensä pinteessä on nilkan sisälaidalla kulkeva hermo.

Hermokipuakin helpottavat hyvät kengät ja kohopohjalliset. Joskus tehdään leikkaus, joka vapauttaa hermohaaran pinteestä. Niin hermonvapautukset kuin muutkin jalkaterän kiputiloja hoitavat leikkaukset tehdään päiväkirurgiana. Potilas tulee sairaalaan aamulla ja lähtee illalla. Sairauslomaa määrätään 1–3 viikkoa työn raskauden mukaan.

Kulumia ja kramppeja

Epävakaan jalan väärä kävelytapa rasittaa lihaksia, venyttää nivelsiteitä ja pingottaa hermoja, mutta se voi myös kuluttaa luita. Yleensä kuluma kehittyy ukkovarpaan tyviniveleen, joka jäykistyy ja kipeytyy. Kun jalkapöytä on lintallaan, sen luut painuvat alas eikä varpaan tyvinivel pääse joustamaan ylöspäin niin kuin sen pitäisi. Jokaisen askelen ponnistusvaihe painaa varpaan luuta väärään suuntaan ja hiertää sen kulmaa.

– Jos vaiva on kovin kivulias, tehdään leikkaus, jossa nivelen kulunut pinta puhdistetaan ja vapautetaan iikkeeseen tai luudutetaan iikkumattomaksi. Kska huonosti toimiva epävakaa alkaterä joutuu koko ajan ratamaan, sen pikkulihakset kramppaavat ja kouristelevat herkästi.

Pitääkö latuska hoitaa?

Jos lattajalat eivät aiheuta vaivoja tai estä liikuntaa, jalanmalliaan ei kannata murehtia. Mutta jos jalat eivät jaksa niin paljon kuin mieli haluaisi, pitää hakea apua.

– Lapsen oireilevat latuskajalat korjataan kipsimuotin mukaan tehdyillä jalkatuilla ja hyvillä jalkineilla. Vain harvoin tarvitaan leikkausta. Sen sijaan aikuisen latuskajalka vaatii pikaisen leikkauksen, jos jalan holvi madaltuu nopeasti ja nilkan sisäsyrjä turpoaa ja kipeytyy. Latuskajalan äkillisen huononemisen aiheuttaa nilkan sisäsivulla kulkevan jänteen tulehdus. Jos sitä ei hoideta, jopa kävelykyky on vaarassa.

Koko vartalo kävelee

Jalkaterästä peräisin oleva kipu ei aina tunnu siellä vaan heijastuu ylemmäs.

– Esimerkiksi latuskaiset jalkapohjat eivät yleensä ole kipeät, vaan säryt tuntuvat säärissä niin lapsilla kuin aikuisilla. Lapsilla ne usein leimataan kasvukivuiksi, joita ei mielestäni ole olemassakaan. Samoin jos polvi on kipeä, pitää tutkia myös jalkaterä.

Yleensä koko alaraajan toiminta on häiriintynyt.

– Kävely lähtee päälaelta, ja siihen osallistuu vartalon koko lihaksisto. Niinpä myös jalkojen väärä toiminta voi aiheuttaa vaivoja ja kipuja vartalossa, esimerkiksi alaselässä, Veijo Hoikka summaa syyt ja seuraukset.

– Kävely on biomekaanisesti mutkikas ja vielä osittain tuntematon tapahtumasarja. Koska se on terveytemme ja toimintakykymme perusta, potilasta ei saisi koskaan kieltää liikkumasta. Jalat pitää hoitaa niin kivuttomiksi, että niillä on kiva kulkea

Jalkakivun ensiapuun

  • lepo
  • tulehduskipulääke
  • kylmäpakkaus
  • hieronta
  • akillesjänteen venyttely
  • vaihtokylvyt: kylmää -kuumaa-kylmää
Vierailija

Jalkakivusta eroon

Käy ensin yleislääkärillä, joka katsoo ryhdin, antaa lähetteen laboratorioon (esim. reuma tai osteoporoosi, jota on kaikenikäisillä) sekä mahdollisesti röntgenkuvaan ja sitä kautta saattaa päästä kunnalliselle reumalääkärille (jos on reumaa), fysiatrille tai fysioterapeutille. Fysiatrit tutkivat, diagnostisoivat ja hoitavat paljon akuuteista ja kroonisista kivuista kärsiviä potilaita, erityisesti niska-, yläselkä- ja alaselkäkipujen sekä raajojen suurten ja pienten nivelten lihasten, jänteiden...
Lue kommentti
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.