Jalkojen kesäkiusoja ovat kovettumat, hiertymät ja halkeilevat kantapäät.

Jalkaterapeutti Riku Hämäläinen lääkärikeskus Dextrasta opastaa, kuinka jalkojen kesävaivat voi ehkäistä ennakkoon.

Kovettumat

Kovettuma on yksi yleisimmistä jalkojen kesävaivoista. Kovettuma syntyy, kun tuttu ja tukeva talvijalkine vaihdetaan väljempään, jalka painuu ja hankautuu vasten epäsopivan kesäkengän sisäpohjaa. Pidä huolta siitä, että jalalla on kevyemmissäkin kengissä useampi tukikohta remmeineen.

Oireet: Levossa kovettumaa ei yleensä koske, kipu alkaa kävellessä . Kovettuman erottaa syylästä siten, että puristettaessa kovettuma ei ole kipeä, toisin kuin syylä.

Hoito: Raspaa kovettumaa kotona – mutta vain kuivaa jalkaa ja jos tiedät, ettei sinulla ole tuntopuutoksia. Liottele sen jälkeen jalkaa vedessä tai sauno. Muista huolellinen kuivaus. Rasvaa jalka nopeasti imeytyvällä, paksulla jalkarasvalla.

Hiertymät

Hiertymä syntyy, kun jalkaa ei ole kunnolla tuettu kesäjalkineeseen. Jalka lonksuu vasten remmejä, ja etenkin akillesjänteen kohdalta voi usein nähdä, minkä paksuinen remmi ihoa on hiertänyt.

Oireet: Polttava ja pistävä kipu, iho on punainen, rikki ja usein suorastaan vereslihalla.

Hoito: Puhdista hiertymäkohta antiseptisellä aineella ja laita päälle tukeva laastari. Hiertymään ei kannata laittaa salvaa, sillä se vain hautuu laastarin alla. Pulverimainen Basibact käy. Apteekeissa myydään myös niin sanottua keinoihoa hiertymien suojaksi.

Rakkulat

Pienet, palovammamaiset rakkulat kehittyvät samasta syystä kuin hiertymätkin. Usein rakkula tulee kantapään alueelle, kiinnitysremmin kohdille.

Oireet: Ihon pinnassa näkyvä pieni vesirakkula, joka ei ole niin kipeä kuin hiertymä.

Hoito : Puhkaise rakkula desinfioidulla neulalla, puhdista alue antiseptisellä aineella ja laita päälle laastari. Jos toimenpide tuntuu inhottavalta tehdä itse, hakeudu jalkojenhoitajalle tai jalkaterapeutille, joka puhkaisee rakkulan puolestasi.

Jalkasieni

Jalkasieni – kuten kynsisienikin – on kosteista tiloista hankittu virustartunta. Kuivalta rantahietikolta sitä ei saa, mutta maauimaloiden kaakeleilta kylläkin. Jos haluat välttyä jalka- ja kynsisieniltä, pidä yleisissä sauna- ja uimatiloissa uimatossuja tai läpykkäitä.

Oireet: Jalkasieni ilmestyy ensimmäisenä usein varpaiden väliin. Selvin merkki siitä on kutina. Valkoinen, rypyliäinen iho varpaanvälissä ennakoi pientä, viiltomaista haavaumaa. Haavauma on usein pistävän kipeä ja tartunnan saaneet varpaanvälit voivat haiskahtaa. Jalkasieni leviää herkästi jalkapöydän päälle, silloinkin iho kutisee.

Hoito : Jalkasientä on alusta saakka hoidettava kunnolla. Varpaanvälit kannattaa tarkistaa säännöllisesti, ja jos iho näyttää rypyliäiseltä, hanki apteekista reseptitöntä jalkasienisalvaa. Ryhdy kuivaamaan varpaanvälejä entistä huolellisemmin pesun jälkeen. Noudata hoidossa lääkepakkauksen ohjeita ja jos tartunta uusii, uudista hoito tai ota yhteyttä jalkahoitolaan.

Kynsisieni on eri asia kuin jalkasieni. Jos kynsi alkaa näyttää kellertävältä ja lohkeilevalta, mene jalkojenhoitajan tai jalkaterapeutin vastaanotolle. Hän poistaa kynnen, itse ei sienikynttä kannata lähteä leikkelemään. Kynsisieneen on myös lääkkeitä, joista osa on reseptilääkkeitä. Lääkkeet eivät kuitenkaan aina kykene nitistämään kynsisientä.

Halkeilevat kantapäät

Sandaaleissa kantapää on usein liian löyhästi kiinni lestissä, jolloin se läpsyy lestiä vasten kävellessä. Seurauksena voi olla paitsi kovettuma ja hiertymä, myös halkeama. Halkeamissa sukkanöyhtä altistaa bakteeri- ja virustartunnoille.

Oireet: Samat kuin kovettumissa, eli pääasiassa kävelykipua. Jos halkeama pääsee syväksi, kipu voi olla viiltomaista.

Hoito: Halkeaman reunan kovettuma-aluetta voi yrittää raspata – vain kuivaa jalkaa! Raspauksen jälkeen jalka huuhdellaan ja halkeaman päälle voi laittaa paksua voidetta. Syvissä halkeamissa kannattaa mennä jalkojenhoitajalle tai jalkaterapeutille, joka tasoittaa halkeaman reunat niin, että se pääsee parantumaan pohjasta saakka.

Vaivaisenluu

Pienet kengät, liian korkeat korot tai täysin koroton pohja voivat aiheuttaa isovarpaan keskinivelen kohdalle vaivaisenluun.

Oireet: Isonvarpaan sisemmänpuoleiseen niveleen tulee aluksi nivelkipua, joka tuntuu rasituskipuna kävellessä. Vähitellen isovarvas kääntyy sisäänpäin kohti muita varpaita, kun vaivaisenluu kehittyy. Mitä enemmän vaivaisenluu vaivaa, sitä todennäköisemmin se myös jäykistyy vääristyneeseen asentoon.

Hoito: Ryhdy käyttämään mukavia kenkiä, joissa jalan on hyvä olla. Ota varpaiden harotus päivittäiseksi rutiiniksi, sillä harotus aktivoi varpaiden pienetkin lihakset ja varvas voi suoristua. Harotuksen voi tehdä myös käsin: vedä isovarvasta hellästi suoremmaksi samalla, kun koetat harottaa varpaita. Jo muutamassa päivässä varvas voi oppia liikkeen ja toipuminen pääsee alkuun.

Parasta on kääntyä jalkaterapeutin tai jalkojenhoitajan puoleen. Jos varpaan nivel vielä liikkuu, siihen voidaan tehdä silikoniorteesi eli -oikaisija. Kaikki orteesit tehdään yksilöllisesti.

Auts! Kynsi kasvaa sisään

Varpaankynsi voi kasvaa sisään esimerkiksi silloin, jos kynnet leikataan väärin tai jalat hikoavat liian pienissä kengissä.

  • Ongelma etenkin nuorilla miehillä, joiden kynsilevy on suora ja leveä ja kynsivallit suuret.
  • Esiintyy myös ikäihmisillä, joilla on verenkierto-ongelmia, sekä vaivaisenluuta potevilla.
  • Kynsiongelmiin saa apua jalkaterapeutilta ja rekisteröidyltä jalkojenhoitajalta.
  • Hoidossa poistetaan mahdollinen kynsipiikki ja puhdistetaan kynsiuurre.
  • Kynnen reuna voidaan eristää kuitukankaalla, jolloin kipu helpottuu ja kangas ohjaa kynttä kasvamaan oikein. Tarkoitukseen käytetään myös kumilenkkiä tai kynnen malliseksi taivuteltua jousta.
  • Lääkärin määräämä antibioottikuuri on tarpeen, jos kynsivallintulehdus märkii ja potilas on diabeetikko.
  • Joskus kynnen sisäänpäin kasvanut reuna pitää poistaa leikkauksessa. Kavennetun kynnen osan juuri tuhotaan penslaamalla 80-prosenttisella alkoholifenolilla.

Asiantuntijana jalkaterapian lehtori Riitta Saarikoski ammattikorkeakoulu Stadiasta Helsingistä.

Lue myös:
Mistä on täydelliset kesäsandaalit tehty?
Ehkäise jalkavaivat kotikonstein

Vierailija

Jalkavaivat

Kynsisienen takia poistetaan kynsi?!? Hohhoh mitä soopaa. Tarpeeksi pitkä suunkautta syötävä kuuri (kynnen pitää olla täysin kasvanut puhtaaksi ennenkuin kuurin saa lopettaa), yleensä n.6-12kk kerran päivässä otettava tabletti. Jos kynsisieneen reagoi heti, pärjää lyhyemmällä kuurilla kun kynsi kasvaa terveeksi nopeammin. Kuurissa saattaa olla lisänä lääkelakka, kynttä hiotaan pinnasta ja lääkelakataan n. kerran viikossa. Mitään pika-apua ei kynsisieneen ole, apteekin kysisienipikalääkkeet voi...
Lue kommentti
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.