Liikunta on kuin lääkettä ahtautuville keuhkoputkille ja Välimeren ruokavalio voi jopa lievittää astmaa, kertoo professori Tari Haahtela. Tärkeintä astman hoidossa on kuitenkin käyttää suojaavaa lääkitystä.

Totta vai tarua?

1 Pakkanen pahentaa astmaatikon vointia.

Tarua enimmäkseen. Jos astman hoito on kohdallaan, pakkanen ei juuri haittaa. Mutta jos astma ei ole hallinnassa, kylmä pahentaa oireita.

Astman paheneminen talvella johtuu samaan aikaan jylläävistä hengitysteiden virusinfektioista. Koivun siitepölyaika keväällä ja heinäaika keskikesällä voivat myös olla vaikeita.

2 Astman voi saada, jos kotona on kovin pölyistä.

Tarua. Kohtuullinen siisteys riittää. Varoitan desinfiointiaineiden ja muiden kodin kemikaalien ylenmääräisestä käytöstä. Niistä ei ole hyötyä, pikemmin haittaa elimistön immuunipuolustukselle.

3 Jos siitepölyallergiaa ei hoida, se pahenee helposti astmaksi.

Osin totta. Monella on ennen astman puhkeamista allergista nuhaa. Suuri osa siitepölyallergisista ei silti koskaan sairastu astmaan. Merkittävässä osassa ovat perintötekijät.

Yskiminen ja hengityksen vinkuminen nuhan yhteydessä viittaavat alempien hengitysteiden allergiseen tulehdukseen ja astmaan.

4 Pitkään jatkuva yskä voi olla astman ensi merkki.

Totta. Yskä on maailman tavallisimpia oireita, mutta jos yskää on ilman hengitystieinfektiota tai jos köhiminen kestää infektion jälkeen yli neljä viikkoa, on syytä käydä tutkimuksissa. Lisäksi astmasta voivat kertoa hengityksen vinkuminen ja hengenahdistus rasituksessa, illalla nukkumaan käydessä tai nauraessa.

Usein potilaalla on ollut toistuvia keuhkoputkentulehduksia, joita on hoidettu antibiootilla antibiootin päälle. Sitten yhtenä päivänä hengitys tilttaa oikein kunnolla, ja astmahan siellä on väijynyt. Oikea hoito lopettaa keuhkoputkentulehduskierteen kuin seinään.

5 Vauvan korva- ja hengitystietulehdukset lisäävät astman vaaraa.

Totta. Lapsuuden infektiot lisäävät jonkin verran riskiä sairastua astmaan. Toisaalta päiväkotien räkäralli saattaa jopa hieman suojata allergialta. Infektioista ei tarvitse olla kovin huolissaan, mutta jos niihin liittyy vinkunaa, hengenahdistusta tai yöyskää, lapsi on tutkittava.

Jos on jo astma, infektiot pahentavat vointia. Astman hoitoa pitää tiivistää heti ensimmäisenä sairauspäivänä, jotta vältytään pahemmalta.

6 Urheilijoiden astma on humpuukia. Lääkkeitä käytetään hapenoton parantamiseen.

Tarua. Urheilijoiden astma on kaikkea muuta kuin humpuukia. He tarvitsevat hoitoa siinä missä muutkin. Urheilijoista astmaa on eniten uimareilla, hiihtäjillä ja kestävyysjuoksijoilla. Ongelma on, että lääkkeet purevat joskus huonosti, koska urheilijan astmatulehduksessa on mukana harjoittelusta johtuva voimakas ärsytys.

Keuhkoputkia avaavat beeta-2-agonistit ovat dopingia, jos niiden käytölle ei ole lupaa. Tämä on mielestäni kyseenalaista, koska ne eivät lisää terveen urheilijan suorituskykyä.

7 Lievää astmaa ei tarvitse hoitaa.

Tarua. Kaikkea astmaa kannattaa hoitaa, mutta jos oire on lievä, hoitokin saa olla kevyttä: esimerkiksi hengitettävä kortisoni 2–4 viikon kuureina infektioiden aikana ja silloin, jos astmaoireet syystä tai toisesta nostavat päätään.

8 Astma on elinikäinen riesa, joka ei parane hyvälläkään hoidolla.

Totta. Lopullista parantumista nykylääketiede ei lupaa, mutta oireet saadaan lääkkeillä pidettyä kurissa. Suurella osalla oireilu on lievää ja ajoittaista, siksi astmaa on turha pelätä. Vaikeatkin astmat osataan hoitaa nykyään tehokkaasti.

Astma voi olla vuosia täysin oireeton eikä tarvitse lääkitystä. Taipumus astmaan ei kuitenkaan poistu.

9 Kortisonisuihkeet ovat tehokasta mutta hellävaraista hoitoa.

Totta. Astmatulehdusta hoitava ja hillitsevä hengitettävä kortisoni on mullistanut astman hoidon. Kansa pelkää edelleen kortisonia, suureksi osaksi turhaan. Hengitettävien kortisonien annokset ovat tuhannesosia milligrammasta ja riskit pitkässäkin käytössä vähäiset.

10 Avaava lääke, nk. sininen piippu, hoitaa astmaa.

Tarua. Keuhkoputkia avaava lääke toimii nimensä mukaisesti: se avaa ahtautuneita putkia rentouttamalla niiden ympärillä olevaa lihaskerrosta. Nämä lääkkeet eivät hoida astmatulehdusta!

Jos astma on hallinnassa, avaavia lääkkeitä ei juuri tarvita. Akuutissa tilanteessa ne ovat tärkein apu, mutta kohtauksen jälkeen pitää miettiä, mikä hoidossa on pielessä, kun vointi paheni.

Joskus tarvitaan tulehduslääkkeen lisäksi niin sanottuja pitkävaikutteisia avaavia lääkkeitä. Mielestäni niitä käytetään tällä hetkellä liikaa ja tarpeettomasti.

11 Astma paranee, kun liikkuu tarpeeksi.

Totta. Liikunta on lääkettä astmaatikolle. Astmaatikot sietävät kovaakin liikuntarääkkiä ja petraavat kuin sika juoksuaan. Pitää vain olla yksilöllinen, kaikki eivät uppoa samaan muottiin. Uinti, sauvakävely, pyöräily, soutu ja pallopelit ovat hyviä lajeja. Juoksu ja hiihtäminen ovat vähän vähemmän sopivia, mutta nekin sujuvat, kun kunto nousee ja lääkitys on kohdallaan.

12 Astmaatikko ei voi osallistua koululiikuntaan.

Tarua. Astmaatikon ei pidä rajoittaa elämäänsä ennen kuin se on todella välttämätöntä. Astmalapsella liikuntaa pitää olla enemmän kuin muilla! Totta kai on tyhmää juosta Cooperin testi, jos henki jo valmiiksi vinkuu flunssan takia.

13 Suolahuonehoito vie astman vuosiksi.

Tarua. Ihmiset innostuvat aina kaikesta eksoottisesta. Suolahuonehoito on rentouttavaa ja hellii hengitysteitä, jos suolan määrä on sopiva. Liika suola pahentaa astmaa.

Astman ainoaksi hoidoksi suolahuoneesta ei ole ja lääkkeiden jättäminen pois voi olla vakava virhe. Mutta jos hoito sopii – ja kukkaro kestää – lääkitystä voi hiljalleen vähentää. Lääkäri on vain iloinen, jos huomaa potilaansa pärjäävän aiempaa vähemmillä lääkkeillä tai jopa ilman.

14 Astma helpottaa lämpimissä maissa.

Osin totta. Astmaa sairastetaan Välimeren maissa ja Kanarian saarilla jokseenkin yhtä paljon kuin meillä, mutta oireita on vähemmän, onhan ilmasto suopeampi keuhkoille. Lisäksi on uutta tietoa siitä, että välimerellinen ruokavalio oliiviöljyineen ja kasviksineen lievittää astmaa.

Lue lisää astmasta ja allergiasta.

 

Vierailija

Järkevä liikunta hoitaa astmaa

Astman hoito onnistuu liikkumalla. Entäs kun, ei jaksa liikkua. Kävely huoneesta toiseen hengästyttää, samoin vaatteiden päälle pukeminen. Kaupassa käyn, mutta en mene marketteihin, koska en jaksa kävellä, ja siellä ei ole istuimia, missä levätä. Pyörätuoliin en vielä suostu. Nämä ohjeet on lapsille ja nuorille ihmisille. Ei meille vanhemmille. Terveisin 65 v. nainen
Lue kommentti
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.